Kdo by neznal pažitku! Dlouhé zelené duté trsy, které si vychutnáváme pokrájené na drobná kolečka, třeba na chlebu s máslem či tvarohem. Výborná je ale také pažitka na brambory a k tomu podmáslí. Dostali jste rázem chuť na pažitku? Vypěstujte si ji doma! Nyní na jaře je k tomu ideální příležitost!
Pažitka – vitamíny a léčebné účinky
Pažitka má příjemnou štiplavou chuť a není vůbec náročná na pěstování. Je vlastně příbuzná cibuli i česneku a právem patří do naší kuchyně. Obsahuje velké množství vitamínu C a betakarotenu, ale i riboflavinu – vitamínu B2, thiaminu – vitamínu B1, kyseliny listové a vápníku, dále železa, sodíku, draslíku a samozřejmě také vlákniny. Stejně jako cibule a česnek obsahuje pažitka alicin, který má antibiotické, antivirové a hlavně antimykotické vlastnosti. Pažitka tedy nejen dezinfikuje naši trávicí soustavu a zbavuje ji parazitů, ale má také spoustu dalších příznivých a léčebných účinků.
Pažitka podporuje chuť k jídlu a pomáhá při různých trávicích obtížích, snižuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu i hladinu cukru v krvi. Podporuje funkci imunitního systému, chrání před rakovinou trávicího ústrojí a má příznivý vliv na náš kardiovaskulární systém a na cévy. Působí také jako přírodní antibiotikum a antimykotikum. Detoxikuje organismus, čistí ledviny a játra. Čerstvou šťávu z pažitky můžete používat na štípance, obdobně jako cibuli.
Pažitka v těhotenství a při kojení
Pažitku mohou bez obav konzumovat i malé děti a těhotné a kojící ženy. Pažitka v těhotenství je dokonce považována za cenný zdroj mnoha důležitých látek, zejména vitamínů, minerálů a kyseliny listové. Pažitka je přirozeným zdrojem folátů, které jsou v těhotenství nezbytné k růstu a ke zdravému vývoji plodu. Díky obsahu železa i velkého množství vitamínu C v pažitce také dochází ke snadnějšímu vstřebávání železa u těhotných žen. Zásadní je pro těhotné ženy i obsah vlákniny v pažitce. Pažitka se rovněž může konzumovat v období šestinedělí a kojení.
Pažitka kojení nevadí, v období šestinedělí podporuje trávení maminky i miminka a dodává tělu, vyčerpanému porodem, řadu cenných vitamínů a minerálů. Pažitky zase nesníme takové množství, aby způsobila miminku problémy s nadýmáním. Je zkrátka zdravá a můžeme si ji dopřávat v různém období svého života.
Pažitka: Pěstování v záhonku i v květináči
Za jak dlouho vyroste pažitka a jak si ji vlastně můžeme doma vypěstovat? Pažitku na zahrádce poznáme hned. Má zajímavé květy – fialové nebo i bílé koule, které se tyčí do výšky nad záhonkem. Pažitka kvete od května do července. Poupata a květy pažitky můžeme dokonce i jíst – ne jen pouze tradičně konzumovanou zelenou nať pažitky.
Pažitce se daří na výživné půdě, v částečném chladu a stínu. Je dost odolná proti mrazu. Pažitka potřebuje slunce, ale také dost chladu a vlhkosti. Velice dobře se snese s dalšími druhy zeleniny na zeleninovém nebo bylinkovém záhonku. Zasazená pažitka vám bude růst několik let a každoročně na jaře si ji můžete začít hezky sklízet. Pažitku však nesázejte vedle luštěnin, zelí, kapusty, květáku, růžičkové kapusty a brokolice – to jí příliš nesvědčí. Při pěstování pažitky dávejte také pozor na housenky.
Pažitka v květináči na balkóně
Pažitku si můžete pěstovat celoročně v květináči na balkóně, na terase nebo na okenním parapetu v kuchyni, kde ji budete mít rovnou po ruce. Pažitka ale nesnese suchý vzduch a přílišné horko. Pokud vám bude žloutnout a usychat, může jít o přehnanou zálivku, kterou pažitka nemá ráda. Semena pažitky se sázejí brzy na jaře, v průběhu dubna a května je můžete sázet i rovnou do půdy na záhon – do hnízd nebo do řádků vzdálených 30 cm. Semínka vyklíčí do tří týdnů a už po dvou měsících můžete začít pažitku sklízet. Určitě pažitku hojně zalévejte a pokud vám rozkvete, pravidelně seřezávejte květy.
Pažitka v kuchyni nemůže chybět. Sklízíme pažitkovou nať – zhruba od 10 cm délky, seřezáváme ji 3 cm nad zemí, doma krátce uchováváme ve sklenici vody, aby pažitka nezvadla. I tak je ale potřeba pažitku brzy spotřebovat. Pažitku konzumujeme čerstvou – tak si uchovává co nejvíce vitamínů. Čerstvá pažitka vám zpestří chuť mnoha pokrmů. Výborná je na pečivo, do vaječiny, do pomazánek a salátů, do polévek i omáček nebo na brambory. Používat se dá také sušená jako koření, anebo ji můžete zmrazit a uchovat na delší dobu.
Česneková pažitka – pažitka čínská
Nejčastěji používaným druhem pažitky je pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum), ale existuje také pažitka čínská (Allium tuberosum), které se říká česneko-pažitka. Tato pažitka má výraznější česnekovou chuť a pochází z Asie. Drobné cibulky se dají použít obdobně jako stroužky česneku, jsou však jemnější. Využívají se i poupata a okvětní stvoly. Čínská pažitka se rovněž používala v čínském lidovém léčitelství. Divoká pažitka neboli lesní pažitka roste na palouku v lese. Jakmile ji na svých toulkách přírodou bezpečně poznáte, můžete si ji natrhat domů k přípravě výborné a zdravé svačiny.
Pažitka: Recepty na pomazánky a další jídla
Pažitka je skvělou přísadou do mnoha jídel, ať už se jedná o výbornou pomazánku, sýrový krém s pažitkou, brambory s pažitkou nebo třeba pažitkové pesto. Podívejte se na naše recepty, které obsahují pažitku!
Tvarohová pomazánka s mrkví a celerem: Lehká večeře plná vitaminů
Recept na ředkvičkovou pomazánku. Připravte si zdravou chuťovku
Recept na tvarohovou pomazánku. Objevte nespočet možných variací
Česnečka. Skvělé recepty na silný česnekový vývar nejen po flámu!
Dobrý den.
Máme velikou zahradu,rozdělenou na několik částí.Na krásně vypletém políčku,střídavě pěstuji různé drobné druhy zeleninky.V sousedství se o mně říká,že co strčím do půdy,vyroste.Jenom ne pažitka.Podmínky super,ale kdykoliv ji zasadím,za chcíli je po ní,a to jak v políčku,tak v květináči.nevím,co dělá špatně.Sousedce to roste mezi bylinkamo samo na několika místech ve velkých trsech.