Menu
WomanOnly
Bylinky

Pažitka a její pěstování. Vitamín C v květináči pro celou rodinu

Kdo by neznal pažitku! Dlouhé zelené duté trsy, které si vychutnáváme pokrájené na drobná kolečka, třeba na chlebu s máslem či tvarohem. Výborná je ale také pažitka na brambory a k tomu podmáslí. Dostali jste rázem chuť na pažitku? Vypěstujte si ji doma! Nyní na jaře je k tomu ideální příležitost!

Pažitka – vitamíny a léčebné účinky

Pažitka má příjemnou štiplavou chuť a není vůbec náročná na pěstování. Je vlastně příbuzná cibuli i česneku a právem patří do naší kuchyně. Obsahuje velké množství vitamínu C a betakarotenu, ale i riboflavinu – vitamínu B2, thiaminu – vitamínu B1, kyseliny listové a vápníku, dále železa, sodíku, draslíku a samozřejmě také vlákniny. Stejně jako cibule a česnek obsahuje pažitka alicin, který má antibiotické, antivirové a hlavně antimykotické vlastnosti. Pažitka tedy nejen dezinfikuje naši trávicí soustavu a zbavuje ji parazitů, ale má také spoustu dalších příznivých a léčebných účinků.

Pažitka podporuje chuť k jídlu a pomáhá při různých trávicích obtížích, snižuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu i hladinu cukru v krvi. Podporuje funkci imunitního systému, chrání před rakovinou trávicího ústrojí a má příznivý vliv na náš kardiovaskulární systém a na cévy. Působí také jako přírodní antibiotikum a antimykotikum. Detoxikuje organismus, čistí ledviny a játra. Čerstvou šťávu z pažitky můžete používat na štípance, obdobně jako cibuli.

Co dnes uvařit? 15 tipů na zdravý oběd, který je hned hotový

Pažitka v těhotenství a při kojení

Pažitku mohou bez obav konzumovat i malé děti a těhotné a kojící ženy. Pažitka v těhotenství je dokonce považována za cenný zdroj mnoha důležitých látek, zejména vitamínů, minerálů a kyseliny listové. Pažitka je přirozeným zdrojem folátů, které jsou v těhotenství nezbytné k růstu a ke zdravému vývoji plodu. Díky obsahu železa i velkého množství vitamínu C v pažitce také dochází ke snadnějšímu vstřebávání železa u těhotných žen. Zásadní je pro těhotné ženy i obsah vlákniny v pažitce. Pažitka se rovněž může konzumovat v období šestinedělí a kojení.

Pažitka kojení nevadí, v období šestinedělí podporuje trávení maminky i miminka a dodává tělu, vyčerpanému porodem, řadu cenných vitamínů a minerálů. Pažitky zase nesníme takové množství, aby způsobila miminku problémy s nadýmáním. Je zkrátka zdravá a můžeme si ji dopřávat v různém období svého života.

Pažitka: Pěstování v záhonku i v květináči

Za jak dlouho vyroste pažitka a jak si ji vlastně můžeme doma vypěstovat? Pažitku na zahrádce poznáme hned. Má zajímavé květy – fialové nebo i bílé koule, které se tyčí do výšky nad záhonkem. Pažitka kvete od května do července. Poupata a květy pažitky můžeme dokonce i jíst – ne jen pouze tradičně konzumovanou zelenou nať pažitky.

Pažitce se daří na výživné půdě, v částečném chladu a stínu. Je dost odolná proti mrazu. Pažitka potřebuje slunce, ale také dost chladu a vlhkosti. Velice dobře se snese s dalšími druhy zeleniny na zeleninovém nebo bylinkovém záhonku. Zasazená pažitka vám bude růst několik let a každoročně na jaře si ji můžete začít hezky sklízet. Pažitku však nesázejte vedle luštěnin, zelí, kapusty, květáku, růžičkové kapusty a brokolice – to jí příliš nesvědčí. Při pěstování pažitky dávejte také pozor na housenky.

Recept na tvarohovou pomazánku. Objevte nespočet možných variací

Pažitka v květináči na balkóně

Pažitku si můžete pěstovat celoročně v květináči na balkóně, na terase nebo na okenním parapetu v kuchyni, kde ji budete mít rovnou po ruce. Pažitka ale nesnese suchý vzduch a přílišné horko. Pokud vám bude žloutnout a usychat, může jít o přehnanou zálivku, kterou pažitka nemá ráda. Semena pažitky se sázejí brzy na jaře, v průběhu dubna a května je můžete sázet i rovnou do půdy na záhon – do hnízd nebo do řádků vzdálených 30 cm. Semínka vyklíčí do tří týdnů a už po dvou měsících můžete začít pažitku sklízet. Určitě pažitku hojně zalévejte a pokud vám rozkvete, pravidelně seřezávejte květy.

Pažitka v kuchyni nemůže chybět. Sklízíme pažitkovou nať – zhruba od 10 cm délky, seřezáváme ji 3 cm nad zemí, doma krátce uchováváme ve sklenici vody, aby pažitka nezvadla. I tak je ale potřeba pažitku brzy spotřebovat. Pažitku konzumujeme čerstvou – tak si uchovává co nejvíce vitamínů. Čerstvá pažitka vám zpestří chuť mnoha pokrmů. Výborná je na pečivo, do vaječiny, do pomazánek a salátů, do polévek i omáček nebo na brambory. Používat se dá také sušená jako koření, anebo ji můžete zmrazit a uchovat na delší dobu.

Česneková pažitka – pažitka čínská

Nejčastěji používaným druhem pažitky je pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum), ale existuje také pažitka čínská (Allium tuberosum), které se říká česneko-pažitka. Tato pažitka má výraznější česnekovou chuť a pochází z Asie. Drobné cibulky se dají použít obdobně jako stroužky česneku, jsou však jemnější. Využívají se i poupata a okvětní stvoly. Čínská pažitka se rovněž používala v čínském lidovém léčitelství. Divoká pažitka neboli lesní pažitka roste na palouku v lese. Jakmile ji na svých toulkách přírodou bezpečně poznáte, můžete si ji natrhat domů k přípravě výborné a zdravé svačiny.

3 skvělé recepty z cizrny. Vyzkoušejte salát, pomazánku i bábovku

Pažitka: Recepty na pomazánky a další jídla

Pažitka je skvělou přísadou do mnoha jídel, ať už se jedná o výbornou pomazánku, sýrový krém s pažitkou, brambory s pažitkou nebo třeba pažitkové pesto. Podívejte se na naše recepty, které obsahují pažitku!

Tvarohová pomazánka s mrkví a celerem: Lehká večeře plná vitaminů

Recept na ředkvičkovou pomazánku. Připravte si zdravou chuťovku

Česnečka. Skvělé recepty na silný česnekový vývar nejen po flámu!

Ohodnoťte tento článek:
4
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Pažitka a její pěstování. Vitamín C v květináči pro celou rodinu