×
WomanOnly

3 skvělé recepty z cizrny. Vyzkoušejte salát, pomazánku i bábovku

Cizrna na zdraví a kalorie

Cizrna patří mezi luštěniny, jejichž popularita v současnosti roste. Je bohatá na bílkoviny a sacharidy, je také skvělým zdrojem vitaminů či železa. Nevíte co s ní? Máme pro vás rovnou tři tipy.

Pod pojmem luštěniny si už dávno nevybavíme jen podivnou hmotu nazývanou hrachová kaše, kterou nám vařily kuchařky ve školní jídelně. Teď už se z luštěnin připravují mnohem lepší pochoutky.

Cizrnová pomazánka je skvělá k domácí konzumaci, jako svačina na výletě i k pohoštění návštěvy. Těstovinový salát s cizrnou se osvědčil hlavně jako rychlá a zdravá večeře. Cizrnová bábovka je sladká tečka na závěr, která neobsahuje lepek ani mléčné produkty. Nemějte z ní obavy, je opravdu chutná.

Jak cizrna prospívá zdraví a hubnutí. Víme, proč ji zařadit do jídelníčku

Recept na cizrnovou pomazánku:

  • 100 g cizrny
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička oleje
  • půl lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř

1. Cizrnu si den předem namočíme, aby změkla. Následující den vodu slijeme a cizrnu rozmixujeme tyčovým mixérem najemno.

2. Přidáme prolisovaný česnek, olej a citronovou šťávu. Promícháme. Dochutíme solí a pepřem.

Dobré sacharidy a ty špatné. Proč tělo sacharidy vlastně potřebuje?

Recept na cizrnový salát:

  • 1 konzerva sterilované cizrny
  • 200 g těstovin
  • 4 větší rajčata
  • 2 vejce
  • dresing dle chuti
  • pažitka

1. V dostatečně slané vodě si uvaříme těstoviny. V druhém hrnci dáme vařit vajíčka natvrdo.

Tip: Těstoviny můžeme zkusit i celozrnné, nechutnají vůbec špatně.

2. Vajíčka i těstoviny necháme po uvaření zchladnout. Mezitím si nakrájíme rajčata na měsíčky a slijeme cizrnu.

3. Vajíčko nakrájíme na menší kousky a dáme do velké mísy k těstovinám. Přidáme rajčata a cizrnu. Dochutíme olejem nebo dresingem dle gusta.

Tip: Jeden z nejsnazších dresingů připravíme z jogurtu, který stačí ochutit bylinkami, sýrem nebo česnekem.

4. Salát posypeme nasekanou čerstvou pažitkou.

Recept na bábovku z cukety. Nebojte se trochu experimentovat

Recept na cizrnovou bábovku:

  • 1 konzerva cizrny
  • 4 vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 ml pomerančové šťávy
  • 60 g kakaa holandského typu
  • 2 lžičky prášku  do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody

1. Cizrnu scedíme a propláchneme. Rozmixujeme do hladka a postupně důkladně vmícháme ostatní suroviny.

2. Nalijeme do vymazané a kakaem vysypané bábovkové formy. Pečeme na 180 stupňů asi tři čtvrtě hodiny.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*