Menu
WomanOnly
Apetit

Španělská vs. mexická tortilla. Je v nich rozdíl a které recepty stojí za to?

Rhiana Horovská

Rhiana Horovská

6. 9. 2021

Pod pojmem tortilla si většina lidí představí placku, do které se dá zabalit téměř jakákoliv směs jídla. Ve Španělsku se tak však říká i úplně jinému pokrmu. Pokud sháníte chutné recepty na obojí, neváhejte číst dále. Je na čase rozhodnout, která je vaše oblíbená!

Jaký je rozdíl mezi mexickou a španělskou tortillou?

Slovo tortilla (čti „tortíja”) znamená v překladu „dortík” a používá se jako označení jak pro omeletu, tak i pro latinskoamerickou placku. Španělskému pokrmu zvanému tortilla se tak údajně říká kvůli tomu, že má plochý a kulatý tvar jako dort. Základem tohoto jídla jsou brambory a vejce, někdy se přidává cibule.

Většině lidí je více povědomá americká tortilla. Mexická kuchyně se bez ní snad ani neobejde! Tuto placku vyráběly už domorodé národy, a to z kukuřice. Zrno muselo nejprve projít procesem zvaným nixtamalizace, což spočívá v uvaření kukuřice s vápnem. Díky tomu je kukuřice stravitelnější. Pak se z kukuřice namele mouka a z té se pečou tenké placky. Dnes se tortilly dělají i z pšenice.

Vzhledem k tomu, že Španělé poznali indiánskou tortillu o něco dříve než se u nich stala trendem zapečená omeleta s dovezenými bramborami, můžeme mexickou tortillu pokládat za původnější. Lahodná španělská omeleta ovšem nesmí být zapomenuta.

Jak uvařit španělskou tortillu? Recept je celkem nenáročný

Španělská tortilla

Španělská tortilla, Zdroj: Depositphotos

Španělské regiony jsou na své maličko upravené verze tortilly hrdí. Někde se dělá tak, aby uvnitř zůstala řídká, jinde se peče déle. Puristé jsou proti používání cibule, a jiní lidé chuť omelety s cibulí zbožňují. Proto se ani vy nebojte najít svůj vlastní recept na tortillu.

Na španělskou tortilla de patatas pro 4 osoby je třeba:

  • 500 g brambor
  • 5 vajec
  • 1 cibule (nemusí být)
  • sůl
  • olivový olej

Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme: brambory na měsíčky nebo kolečka, cibuli na nudličky.
Potom na pánev nalijeme olej a na něm smažíme cibuli. Po zhruba sedmi minutách přidáme také brambory. Tyto dvě suroviny můžete osmažit i zvlášť, důležité však je, aby cibule zesklovatěla a brambory změkly.

Ve zvláštní nádobě rozšleháme vajíčka a osolíme je. K vejcím přidáme brambory s cibulí. Připravíme si pánev o tvaru, který má mít výsledná omeleta, a rozehřejeme na ní olej. Potom na ní pár minut dosmažíme směs brambor a vajec. Tortilla se podává o pokojové teplotě. Případný zbytek skladujeme v lednici a sníme do tří dnů.

Plněná španělská tortilla v troubě

Španělská bramborová tortilla se dá připravit i pečením v troubě. Brambory se nejprve osmaží doměkka, stejně jako v předchozím receptu, po přidání vajec se však celá omeleta rovnoměrně upeče v troubě. A kromě cibule můžeme přidat i jiné chutné věci, když se žádný starý Španěl nedívá. Zde je recept, který tyto dvě vychytávky kombinuje:

  • 500 g brambor
  • 5 vajec
  • 1 cibule
  • 60 g mozzarelly
  • 60 g choriza nebo jiného paprikového salámu
  • sůl
  • olivový olej

Troubu vyhřejeme na 180° C. Brambory a cibuli nakrájíme a předsmažíme podle předchozího receptu a následně smícháme s rozmíchanými vejci. Potom vymažeme olejem zapékací mísu a přemístíme do ní polovinu bramborovo-vaječné směsi. Na tu naklademe salám a na něj navrstvíme mozzarellu. To všechno pak pokryjeme zbytkem brambor s cibulí a vejci a dáme zapéct. Po 10 minutách troubu ztlumíme na 150° a pečeme dalších 10 minut.

Kdo chce, může si takto udělat i tortillu s tuňákem z konzervy nebo s jiným masem. To však samozřejmě musí být předem tepelně upravené, jelikož může podle druhu vyžadovat o něco delší pečení než vajíčka…

Quesadilla – recept na sýrovou svačinku španělských dobyvatelů

Domácí výroba mexických placek

Chcete-li si uvařit mexický pokrm s tortillou, není nic snazšího než si koupit hotové placky v supermarketu. Vypadá to však, že vám vyjde levněji si je upéct z mouky, a ono to vlastně není příliš těžké. Jen to chce cvik.

Na pšeničné tortilly je nejlepší použít sádlo, ovšem vegetariáni mohou dosáhnout dobrých výsledků i s rostlinným tukem. Tuk promíchejte s moukou jako první, a až teprve do vzniklých hrudek přilijte horkou vodu. Díky teplu vznikne vláčnější těsto, a tedy i vláčnější placka. Po rozválení placku osmahneme na oleji, a to zprudka a narychlo, přičemž ji dvakrát obrátíme. Aby se tortilla dala ohýbat i druhý den, uchováváme ji přikrytou.

U kukuřičných tortill je malý zádrhel v tom, že aby měly správnou konzistenci, nestačí obyčejná mouka. To, co potřebujete, je nixtamalizovaná kukuřičná mouka označovaná jako masa harina. Tu je třeba smíchat se solí a vodou tak, aby těsto připomínalo plastelínu. Nesmí lepit ani být suché. Těsto necháme čtvrt hodiny stát, pak vytvarujeme placky a zprudka je osmažíme.

Mexické kukuřičné tortilly s kuřecím masem v podobě tacos

Taco je plněná mexická tortilla s hovězím masem, kuřecím masem nebo čímkoliv jiným. V tradiční taqueríi si strávníci náplň zpravidla nabírají sami dle chuti. Od jiných pokrmů s plněnou tortillou se tacos liší tím, že jsou menší a překládají se napůl.

Podle tohoto receptu si například můžete připravit výborné bezlepkové tacos s kuřecím salátem. Na 4 porce si připravte:

  • 8 menších kukuřičných tortill
  • 1 klas kukuřice
  • 1 avokádo
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 50 g sýra
  • 1 větší chili papričku
  • půlku limetky
  • oregano
  • sůl
  • chili koření

Cibuli, chili a avokádo nakrájíme na kousky. Sýr nastrouháme nadrobno. Kukuřičný klas uvaříme ve vodě a pak z něj oddělíme zrno. Kuřecí maso nakrájíme taktéž a spolu s cibulí a kořením hodinu a čtvrt pečeme na oleji v troubě vyhřáté na 180°C. Avokádo rozmačkejte v misce s chili a podle chuti okořeňte.

Potom do placky naložíme vařenou kukuřici a kuřecí směs. To pak doplníme sýrem a tortillu přehneme napůl. Nahoře z tacos bude trčet guacamole, které jsme si vyrobili z avokáda. Můžeme servírovat spolu s listovým salátem.

7 receptů na rychlý oběd. Pochutnejte si a neztrácejte čas u plotny!

Veganské burrito – mexická tortilla s fazolemi a rýží

Přestože maso je nejčastější náplň mexické tortilly, bez masa to také jde. Velice oblíbenou a důležitou součástí mexické kuchyně jsou fazole, které mohou maso v pokrmu spolehlivě nahradit.

Na 4 porce jsou třeba tyto přísady:

  • 4 kusy mexické pšeničné tortilly
  • 300 g vařené rýže
  • půl cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g černých fazolí z konzervy
  • šťáva ze 2 limetek
  • olivový olej
  • chili prášek
  • sůl
  • trocha koriandru

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a prolisujeme. Také odšťavníme limetky a nasekáme nadrobno lístky koriandru. Uvařenou rýži smícháme s koriandrem a limetkovou šťávou. Na pánvi osmahneme cibuli s česnekem.

Otevřeme plechovku s fazolemi a slijeme nálev. Pokud chcete, můžete si fazole koupit za suchého stavu a uvařit je sami, je to však časově náročnější. Fazole přidáme k smažené cibuli a česneku, přisypeme chili a necháme to všechno ohřát.

Doprostřed tortilly pak dáme dva kopečky rýže, na to fazole s cibulí a chceme-li, přidáme ostrou či méně ostrou salsu dle vlastního výběru. Burrito zabalíme tak, že kratší strany placky ohneme jako první, přes ně přeložíme jednu větší a takto překrytou směs přetočíme tak, aby ležela na zbývající trčící části tortilly.

Guacamole: 3 recepty, které musíte vyzkoušet

S mexickou tortillou si můžete vyhrát

Tacos a burritos jsou nejznámější jídla, jejichž významnou součástí je placka neboli tortilla. Takových pokrmů však je celá řada a všechny z nich stojí za to alespoň jednou za život vyzkoušet. Pokud vás uchvátila latinskoamerická a konkrétně mexická kuchyně, můžete si doma udělat třeba arepas, enchiladas, quesadillas… Nebo provést syntézu dvou tortill a naplnit placku bramborovou omeletou. Tak co, máte hlad?

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Španělská vs. mexická tortilla. Je v nich rozdíl a které recepty stojí za to?