×
WomanOnly

Španělská vs. mexická tortilla. Je v nich rozdíl a které recepty stojí za to?

Mexická tortilla
Mexická tortilla, Zdroj: Depositphotos

Pod pojmem tortilla si většina lidí představí placku, do které se dá zabalit téměř jakákoliv směs jídla. Ve Španělsku se tak však říká i úplně jinému pokrmu. Pokud sháníte chutné recepty na obojí, neváhejte číst dále. Je na čase rozhodnout, která je vaše oblíbená!

Jaký je rozdíl mezi mexickou a španělskou tortillou?

Slovo tortilla (čti „tortíja”) znamená v překladu „dortík” a používá se jako označení jak pro omeletu, tak i pro latinskoamerickou placku. Španělskému pokrmu zvanému tortilla se tak údajně říká kvůli tomu, že má plochý a kulatý tvar jako dort. Základem tohoto jídla jsou brambory a vejce, někdy se přidává cibule.

Většině lidí je více povědomá americká tortilla. Mexická kuchyně se bez ní snad ani neobejde! Tuto placku vyráběly už domorodé národy, a to z kukuřice. Zrno muselo nejprve projít procesem zvaným nixtamalizace, což spočívá v uvaření kukuřice s vápnem. Díky tomu je kukuřice stravitelnější. Pak se z kukuřice namele mouka a z té se pečou tenké placky. Dnes se tortilly dělají i z pšenice.

Vzhledem k tomu, že Španělé poznali indiánskou tortillu o něco dříve než se u nich stala trendem zapečená omeleta s dovezenými bramborami, můžeme mexickou tortillu pokládat za původnější. Lahodná španělská omeleta ovšem nesmí být zapomenuta.

Jak uvařit španělskou tortillu? Recept je celkem nenáročný

Španělská tortilla
Španělská tortilla, Zdroj: Depositphotos

Španělské regiony jsou na své maličko upravené verze tortilly hrdí. Někde se dělá tak, aby uvnitř zůstala řídká, jinde se peče déle. Puristé jsou proti používání cibule, a jiní lidé chuť omelety s cibulí zbožňují. Proto se ani vy nebojte najít svůj vlastní recept na tortillu.

Na španělskou tortilla de patatas pro 4 osoby je třeba:

  • 500 g brambor
  • 5 vajec
  • 1 cibule (nemusí být)
  • sůl
  • olivový olej

Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme: brambory na měsíčky nebo kolečka, cibuli na nudličky.
Potom na pánev nalijeme olej a na něm smažíme cibuli. Po zhruba sedmi minutách přidáme také brambory. Tyto dvě suroviny můžete osmažit i zvlášť, důležité však je, aby cibule zesklovatěla a brambory změkly.

Ve zvláštní nádobě rozšleháme vajíčka a osolíme je. K vejcím přidáme brambory s cibulí. Připravíme si pánev o tvaru, který má mít výsledná omeleta, a rozehřejeme na ní olej. Potom na ní pár minut dosmažíme směs brambor a vajec. Tortilla se podává o pokojové teplotě. Případný zbytek skladujeme v lednici a sníme do tří dnů.

Plněná španělská tortilla v troubě

Španělská bramborová tortilla se dá připravit i pečením v troubě. Brambory se nejprve osmaží doměkka, stejně jako v předchozím receptu, po přidání vajec se však celá omeleta rovnoměrně upeče v troubě. A kromě cibule můžeme přidat i jiné chutné věci, když se žádný starý Španěl nedívá. Zde je recept, který tyto dvě vychytávky kombinuje:

  • 500 g brambor
  • 5 vajec
  • 1 cibule
  • 60 g mozzarelly
  • 60 g choriza nebo jiného paprikového salámu
  • sůl
  • olivový olej

Troubu vyhřejeme na 180° C. Brambory a cibuli nakrájíme a předsmažíme podle předchozího receptu a následně smícháme s rozmíchanými vejci. Potom vymažeme olejem zapékací mísu a přemístíme do ní polovinu bramborovo-vaječné směsi. Na tu naklademe salám a na něj navrstvíme mozzarellu. To všechno pak pokryjeme zbytkem brambor s cibulí a vejci a dáme zapéct. Po 10 minutách troubu ztlumíme na 150° a pečeme dalších 10 minut.

Kdo chce, může si takto udělat i tortillu s tuňákem z konzervy nebo s jiným masem. To však samozřejmě musí být předem tepelně upravené, jelikož může podle druhu vyžadovat o něco delší pečení než vajíčka…

Quesadilla – recept na sýrovou svačinku španělských dobyvatelů

Domácí výroba mexických placek

Chcete-li si uvařit mexický pokrm s tortillou, není nic snazšího než si koupit hotové placky v supermarketu. Vypadá to však, že vám vyjde levněji si je upéct z mouky, a ono to vlastně není příliš těžké. Jen to chce cvik.

Na pšeničné tortilly je nejlepší použít sádlo, ovšem vegetariáni mohou dosáhnout dobrých výsledků i s rostlinným tukem. Tuk promíchejte s moukou jako první, a až teprve do vzniklých hrudek přilijte horkou vodu. Díky teplu vznikne vláčnější těsto, a tedy i vláčnější placka. Po rozválení placku osmahneme na oleji, a to zprudka a narychlo, přičemž ji dvakrát obrátíme. Aby se tortilla dala ohýbat i druhý den, uchováváme ji přikrytou.

U kukuřičných tortill je malý zádrhel v tom, že aby měly správnou konzistenci, nestačí obyčejná mouka. To, co potřebujete, je nixtamalizovaná kukuřičná mouka označovaná jako masa harina. Tu je třeba smíchat se solí a vodou tak, aby těsto připomínalo plastelínu. Nesmí lepit ani být suché. Těsto necháme čtvrt hodiny stát, pak vytvarujeme placky a zprudka je osmažíme.

Mexické kukuřičné tortilly s kuřecím masem v podobě tacos

Taco je plněná mexická tortilla s hovězím masem, kuřecím masem nebo čímkoliv jiným. V tradiční taqueríi si strávníci náplň zpravidla nabírají sami dle chuti. Od jiných pokrmů s plněnou tortillou se tacos liší tím, že jsou menší a překládají se napůl.

Podle tohoto receptu si například můžete připravit výborné bezlepkové tacos s kuřecím salátem. Na 4 porce si připravte:

  • 8 menších kukuřičných tortill
  • 1 klas kukuřice
  • 1 avokádo
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 50 g sýra
  • 1 větší chili papričku
  • půlku limetky
  • oregano
  • sůl
  • chili koření

Cibuli, chili a avokádo nakrájíme na kousky. Sýr nastrouháme nadrobno. Kukuřičný klas uvaříme ve vodě a pak z něj oddělíme zrno. Kuřecí maso nakrájíme taktéž a spolu s cibulí a kořením hodinu a čtvrt pečeme na oleji v troubě vyhřáté na 180°C. Avokádo rozmačkejte v misce s chili a podle chuti okořeňte.

Potom do placky naložíme vařenou kukuřici a kuřecí směs. To pak doplníme sýrem a tortillu přehneme napůl. Nahoře z tacos bude trčet guacamole, které jsme si vyrobili z avokáda. Můžeme servírovat spolu s listovým salátem.

7 receptů na rychlý oběd. Pochutnejte si a neztrácejte čas u plotny!

Veganské burrito – mexická tortilla s fazolemi a rýží

Přestože maso je nejčastější náplň mexické tortilly, bez masa to také jde. Velice oblíbenou a důležitou součástí mexické kuchyně jsou fazole, které mohou maso v pokrmu spolehlivě nahradit.

Na 4 porce jsou třeba tyto přísady:

  • 4 kusy mexické pšeničné tortilly
  • 300 g vařené rýže
  • půl cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g černých fazolí z konzervy
  • šťáva ze 2 limetek
  • olivový olej
  • chili prášek
  • sůl
  • trocha koriandru

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a prolisujeme. Také odšťavníme limetky a nasekáme nadrobno lístky koriandru. Uvařenou rýži smícháme s koriandrem a limetkovou šťávou. Na pánvi osmahneme cibuli s česnekem.

Otevřeme plechovku s fazolemi a slijeme nálev. Pokud chcete, můžete si fazole koupit za suchého stavu a uvařit je sami, je to však časově náročnější. Fazole přidáme k smažené cibuli a česneku, přisypeme chili a necháme to všechno ohřát.

Doprostřed tortilly pak dáme dva kopečky rýže, na to fazole s cibulí a chceme-li, přidáme ostrou či méně ostrou salsu dle vlastního výběru. Burrito zabalíme tak, že kratší strany placky ohneme jako první, přes ně přeložíme jednu větší a takto překrytou směs přetočíme tak, aby ležela na zbývající trčící části tortilly.

Guacamole: 3 recepty, které musíte vyzkoušet

S mexickou tortillou si můžete vyhrát

Tacos a burritos jsou nejznámější jídla, jejichž významnou součástí je placka neboli tortilla. Takových pokrmů však je celá řada a všechny z nich stojí za to alespoň jednou za život vyzkoušet. Pokud vás uchvátila latinskoamerická a konkrétně mexická kuchyně, můžete si doma udělat třeba arepas, enchiladas, quesadillas… Nebo provést syntézu dvou tortill a naplnit placku bramborovou omeletou. Tak co, máte hlad?



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*