×
WomanOnly

Strouhání či kapání do polévky z mouky i krupice. Jak na něj?

Strouhání do polévky
Zdroj: Shutterstock

Strouhání do polévky je extra rychlou alternativou polévkových nudlí, kterou připravíte během pár okamžiků. Hodí se především do kuřecího či hovězího vývaru, skvěle s ním však zahustíte i různé zeleninové polévky. Jak připravit klasické strouhání do polévky? A jak na strouhání, respektive kapání z hladké mouky nebo krupice?

Rychlé strouhání do polévky

Rychlý, základní recept na strouhání do polévky. Pokud vám trochu těsta zbyde, nastrouhejte ho, nechejte usušit a poté uchovávejte v uzavíratelné nádobě. Další možností je těsto nastrouhat, uvařit, nechat zchladnout a poté zmrazit.

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 120 g hrubé mouky

Postup:

  1. Mouku prosejeme do mísy nebo na vál. Doprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, a vypracujeme tuhé těsto. V případě potřeby přisypeme trochu mouky.
  2. Těsto nahrubo nastrouháme do polévky a necháme cca 5 minut povařit.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 15 minut (+ 5 minut vaření)

Kapání do polévky z hladké mouky

Klasické strouhání do polévky se sice dělá z hrubé mouky, nicméně i z hladké jej lze bez problému připravit. Polévkové strouhání, v tomto případě spíše kapání z hladké mouky je jednodušší a rychlejší, navíc do něj díky řidší konzistenci snadno přimícháte bylinky jako pažitku či petrželku.

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 70 g hladké mouky
  • 1 lžíce mléka
  • špetka soli
  • oblíbené bylinky (nemusí být)

Postup:

  1. Mouku smícháme s vejcem, mlékem a špetkou soli. Vznikne řidší těstíčko, podobné tomu na lívance. Pokud máme vhodné bylinky, můžeme je do těsta rovněž vmíchat.
  2. Těsto pomalu nakapeme do vroucí polévky přes cedník s většími oky. Polévku promícháváme, aby se kapání neslilo v jeden velký cucek.
  3. Necháme zhruba 5 minut povařit a můžeme podávat.

Počet porcí: 4
Obtížnost: Snadné
Doba přípravy: 5 minut (+ 5 minut vaření)

Zavářka do polévky z krupice

Nemáte hrubou ani hladkou mouku, ale dětskou krupičku ano? I z ní lze kapání neboli zavářku jednoduše připravit. I do kapání z krupice můžete přidat bylinky, záleží jen na vás.

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 3 lžíce dětské krupičky
  • špetka soli
  • voda dle potřeby
  • oblíbené bylinky (nemusí být)

Postup:

  1. Vejce rozšleháme vidličkou, osolíme a vmícháme dětskou krupičku. Podle potřeby dolijeme trochu vody a pokud chceme, přidáme sušené bylinky.
  2. Těsto nakapeme do lehce vroucí polévky přes cedník s širšími oky. Polévku promícháváme, aby se kapání neslilo v jeden velký kus.

Počet porcí: 4
Obtížnost: Snadné
Doba přípravy: 5 minut (+ 3 minuty vaření)

Jak se Vám líbil tento článek?

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*