×
WomanOnly

UHO (univerzální hnědá omáčka): Recept na klasiku našeho mládí

UHO univerzální hnědá omáčka
Zdroj: Shutterstock

Hnědá omáčka k masu, kterou jsme ve školní jídelně viděli více než často – přesně to je UHO. Tento hovorový název většinou nezní jako lichotka… Když si však tuto omáčku připravíme sami a z kvalitních surovin, může být velice dobrá. Univerzální hnědá omáčka se vskutku hodí snad ke všemu. Jak se dělá a s čím vším ji můžeme servírovat?

Příprava vývaru na UHO

Vývar B je typ vývaru, na který se používají bílé vepřové či telecí kosti, mrkev, cibule, petržel, celer, pepř a sůl. Používá se na omáčky či polévky zahuštěné jíškou a neprůhledné. Vývar B je nižší kvality než vývar A, ale do UHO omáčky k masu se hodí akorát. Vývary se dodnes rozlišují podle typů, které byly za socialismu oficiálně stanoveny normami ČSN.

Původní recept na vývar B podle kuchařské normy 10101 je k vidění na webu Djoro.cz. Deset porcí vývaru vznikne z následujících surovin:

  • 200 g vepřových/telecích kostí
  • 40 g celeru
  • 40 g petržele
  • 50 g mrkve
  • 50 g cibule
  • 30 g soli
  • 1 g pepře
  • 3 litry vody

Kosti rozsekáme nadrobno, vložíme do osolené vody a přivedeme k varu. Poté ztlumíme oheň, hrnec postavíme na okraj plotny a pomaličku vaříme aspoň 4 hodiny. Pak přidáme pepř, sůl a zeleninu nakrájenou na větší kousky. Když je zelenina měkká, scedíme vývar. Kosti pak můžeme použít na druhý vývar, který bývá ještě chutnější.

Nejlepší hovězí vývar je ten pomalu tažený. Jak ho připravit a na co dát pozor?

Klasická UHO omáčka – recept, který zvládnete za 20 minut!

Tato rychlá omáčka k masu se skládá jen z pár surovin. Pokud už máte předvařený vývar, UHO stihnete vytvořit do půl hodiny. Klasický recept je k dostání na všemožných kuchařských webech. Tento zrovna pochází ze stránky ReceptyOnline.cz:

  • ¾ litru vývaru B
  • 190 g cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g tuku
  • 10 g soli
  • 0,5 g pepře

Nachystáme si vyšší pánev s tukem, na které zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Z té pak uděláme zásmažku přisypáním špetky pepře a 50 gramů mouky. Zásmažku přelijeme vývarem a všechno pořádně rozmícháme. Omáčka je skoro hotová – teď ji ještě podle potřeby přecedíme, osolíme a dáme na chvilku dovařit.

UHO z bujónu je rychlejší varianta

Podáváme-li UHO omáčku k masu, není úplný hřích nepoužít maso na vývar.  Domácí vývar se úplně nahradit nedá, navíc u něj víte přesně, z jakých přísad vznikl. Hotový koupený bujón však při výrobě UHO bohatě postačí. ReceptyOdBabičky.cz doporučují bujón kuřecí, přestože omáčka figuruje v receptu, kde je základem vepřové maso. Chcete-li, můžete použít i hovězí či vepřový bujón.

Recepty Online uvádí, že dříve bylo běžnou praxí poctivý vývar nahrazovat sušeným polotovarem. Chuť se případně mohla doladit worcesterskou omáčkou nebo třeba sójovou omáčkou.

Glutamát sodný. Proč nám škodí a jak ho najít v potravinách?

Jak vylepšit UHO? Recept na univerzální omáčku se zeleninou

Základní recept si můžete upravit podle sebe a vytvořit pomocí něj vlastní verzi omáčky. Takovou bohatší variací na klasiku může být třeba UHO s houbami nebo s kořením či smetanou. Jak se píše na iReceptáři, UHO nemá daleko do gravy, tedy šťávy/omáčky k masu, která se používá v Británii. Rozdílem je obsah smetany místo jíšky – kdo chce, může však použít trochu od obou.

Přidáním různých surovin se dá od UHO omáčky postoupit na vyšší level. Jako příklad si ukážeme omáčku uživatelky Daduly na webu TopRecepty.cz. Od UHO tato omáčka urazila poměrně dlouhou cestu, ale základ z cibule, masa a jíšky zůstává. Přísady jsou tyto:

  • maso dle chuti
  • 1 cibule
  • žluté a oranžové papriky – bude stačit 1 ks od každé
  • trocha sladké kukuřice
  • 5 lžic sladké papriky
  • vývar
  • smetana
  • jíška
  • sádlo
  • vegeta
  • pepř
  • sůl

Stejně jako u hnědé omáčky recept začíná osmahnutím cibule, autorka s ní však zároveň opraží i kousky masa. Pak podle receptu přidáme vývar, přisypeme papriku a v této směsi uvaříme maso doměkka. Když je maso měkké, přimícháme kukuřici, jíšku, vegetu, pepř, sůl a smetanu. Vše necháme ještě chvilku vařit a pak můžeme servírovat k jakémukoliv slanému jídlu.

Poctivá rajská omáčka. Nejlepší recepty a zaručené tipy na přípravu

Vegan UHO omáčka: Bez masa se dnes hravě obejdeme

Ve 21. století už známe desítky způsobů, jak nahradit maso. Svou veganskou verzi už mají steaky, sýry, a dokonce i UHO. Vegani si mohou na tuto omáčku zavzpomínat třeba díky autorskému receptu blogerky Petry Revaj. Její stránky rozhodně stojí za návštěvu, najdete tam totiž plno dalších receptů pro vegany.

Jak si uvařit kompletní veganský pokrm – UHO s rýží a žampiony? Nachystáme si:

  • velkou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce mouky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce protlaku
  • 3 lžíce hořčice
  • 3 lžíce worcesterské nebo sójové omáčky
  • tymián
  • rozmarýn
  • kmín
  • sůl
  • mletý pepř
  • hnědou rýži
  • žampiony – jedno balení má zpravidla 250 g
  • mražený hrášek – stačí hrst

Dáme vařit rýži a mezitím si nachystáme přísady na omáčku. Houby nakrájíme na plátky, cibuli a česnek na drobné kostičky. V hrnci či na pánvi rozehřejeme olej a opatrně smažíme cibulku, dokud není hnědá. Pak ji ještě minutku opékáme s česnekem, načež přisypeme mouku a po ní i přilijeme vývar. Teď je nutné vše pořádně rozmíchat.

Tipy na vegetariánské a veganské recepty: Obědy jednoduše, levně a zdravě!

Masité či „vývarové” chuti, kterou experti nazývají umami, se přiblížíme přidáním worcesterské omáčky. Dále do naší UHO přimícháme hořčici a špetku tymiánu a rozmarýnu. Vaříme, než omáčka zhoustne, a mezitím si zvlášť osmahneme žampióny, které pak do omáčky přidáme. K rýži v hrnci, až změkne, přisypeme mražený hrášek a necháme obojí dovařit. Pak rýži s hráškem i UHO se žampiony servírujeme.

Možnosti využití UHO omáčky: S rýží i bramborami, vepřovým i kuřecím

Přestože je tradiční UHO z vepřového masa (tedy vlastně vývaru), nemusíme s ní nutně zalévat jen plátky vepřového. Zkuste kombinaci UHO omáčky s kuřecím masem – můžete ji koneckonců i udělat z kuřecího vývaru.

UHO ve školních a závodních jídelnách vždy dokáže dostát svému jménu. Kdo má zkušenost s těmito podniky, jistě si pamatuje různé kombinace hnědé omáčky s rýží, těstovinami i knedlíkem.

Nostalgický plátek masa s UHO a třemi kopečky rýže může pro někoho být božská mana. Někdo jiný by zase mohl preferovat pečlivě vypilovanou hnědou omáčku ke steaku z argentinského skotu. Je to sice normalizační „univerzální hnědá omáčka”, ale zkrátka má své kouzlo.

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*