×
WomanOnly

Vánoční polévky – vyberte si jednu z tradičních polévek na štědrovečerní večeři

Houbová vánoční polevka
Zdroj: Shutterstock

Přinášíme tři tipy na vánoční polévky, které hravě zvládne každý začátečník a potřebujete na ně jen pár ingrediencí, které bezpochyby máte před Vánoci ve spíži. A abyste spatřili zlaté prasátko, přinášíme dvě z nich bez masa a jednu kapří, kterou si můžete dát ke štědrovečerní večeři.

Zelňačka, neboli bílá polévka

Tato vánoční polévka je v Česku připravována spíše na oběd před Štědrým večerem, ale na Slovensku ji mají jako součást štědrovečerního stolování i na Silvestra, a nazývají ji Kapustnica.

Budeme potřebovat:

  • balíček kysaného zelí
  • světlá jíška
  • ½ litru mléka
  • kelímek smetany na vaření
  • 1 – 2 lžíce krystalového cukru
  • sůl

Postup přípravy:

Kysané zelí si uvaříme ve vodě do změknutí.

Záleží, jak je zelí kyselé a podle toho osladíme cukrem.

V troše studené vody si důkladně rozmícháme světlou jíšku, aby se nám neudělaly hrudky (pokud nemáte jíšku, můžete použít i hladkou mouku).

Zahustíme zelí jíškou a zamícháme.

Na mírném plameni za stálého míchání přidáváme mléko, které si předem vytáhneme z lednice.

Přivedeme polévku k varu a postupně přidáváme také smetanu na vaření. V žádném případě nesmíme smetanu přidat do zelí před mlékem, jinak by se nám srazila.

Vše důkladně zamícháme a vaříme podle toho, jak chceme mít zelňačku hustou.

Podáváme s vejci vařenými natvrdo a vařeným bramborem.

Houbová polévka

Víte, že i v zimě rostou houby? Zrovna teď je sezóna Penízovky sametonohé, které nevadí mrazy a můžete ji najít na tlejících kmenech listnatých stromů.

Budeme potřebovat:

  • dvě hrsti sušených hub
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • smetana na vaření
  • sůl
  • pepř
  • petržel

Postup přípravy:

Přes noc si namočíme sušené houby a druhý den vaříme v půl litru vody.

Cibulku si osmahneme na másle a zasypeme dvěma lžícemi hladké mouky. Jíšku přidáme do směsi vařených hub a důkladně zamícháme, aby se nám netvořily hrudky.

Polévku vaříme, až máme houby krásně měkké, následně osolíme a opepříme.

Zalijeme smetanou na vaření, kterou jsme si předem vytáhli z lednice, aby nebyla studená.

Můžeme podávat i se strouháním (z vajíčka a hrubé mouky si vytvoříme tužší směs, kterou postrouháme a přidáme do vařící polévky).

Kapří polévka

Klasický evergreen, který ocení především milovníci ryb a ještě na ni můžete využít zbytky, které se nedají použít na kapří řízky.

Budeme potřebovat:

  • kapří hlavu a kapří ořezky
  • rybí vnitřnosti
  • mlíčí či jikry
  • 3 kusy mrkve
  • polovina celeru
  • 1 cibule
  • 4 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 10 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • sůl

Postup přípravy:

Kapří hlavu zbavíme očí a žaber. Dáme do hrnce a zalijeme 1 litrem vody. Přivedeme k mírnému varu.

Zeleninu si oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme polovinu nakrájené zeleniny k rybě, přisypeme koření a vaříme na nejnižším plameni asi 30 minut. Po této době scedíme a vybereme kapří zbytky.

V dalším hrnci si rozpustíme máslo, osmahneme si cibuli dozlatova, přidáme druhou půlku nakrájené zeleniny. Lehce vše osmahneme. Do směsi přidáme jíšku z vody a hladké mouky. Opět vše lehce osmahneme.

Do zeleninové směsi rozmícháme rybí vývar a důkladně zamícháme. Přidáme mlíčí či jikry. Polévku osolíme a vaříme asi 15 minut.

Hotovou kapří polévku podáváme s kostičkami krutónů z rohlíku, nebo opečeného chleba.

Šťastné a veselé!

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*