Menu
WomanOnly
Domácnost

Víte, jak poznat čerstvou rybu? Musí být svěží a napjatá

Adéla Beranová

Adéla Beranová

14. 7. 2014

Rybí maso je třetí nejkupovanější, z hlediska zdraví je ale jedním z nejdůležitějších. Ovšem musí být naprosto čerstvé nebo správně uchovávané. Zkažené rybí maso může nadělat s vaším trávením nehezké věci. Víte ale, jak takovou čerstvou rybu poznat? Poradíme vám několik tipů. 

Z hlediska zdraví je rybí maso jedním z nejdůležitějších. Díky svému složení je vhodné jako prevence civilizačních chorob.

Dělení ryb

Ryvy můžeme dělit na sladkovodní a možské, pak také čerstvé, chlazené, mražené nebo konzervované.

Čerstvé sladkovodní ryby se skladují, přeravují a uvádějí do obchodů při teplotě od minus 1 do plus 15 °C. U ryb mořských se tato teplota pohybuje mezi minus 1 a plus 2 °C. Oba druhy musí být označeny datem použitelnosti a po jeho uplynutí se nesmí prodávat.

Zmrazené ryby se uchovávají při teplotě minus 18 °C.

Na obalech výrobků s rybami byste měli vždy najít údaj, že při zpracování ryb byla použita jiná svalovina než celistvá, zejména mělněná a drcená. Z etikety musí být také znát, jestli jde o rybu kuchanou, částečně kuchanou nebo nekuchanou.

Jak poznat čerstvou rybu

Čerstvá ryba by měla mít svěží, lesklou a napjatou kůži typické barvy nebo s kresbou, záleží na druhu a věku ryby. Její svalovina by měla být pevná, elastická a otisk prstu by z ní měl rychle mizet. Maso má být lehce narůžovělé, nažloutlé nebo bělavé. Oko musí mít ryba nezkalené a zornice ostře ohraničené. Žábry by měly být třešňově červené, lístky napjaté a ostře konturované. A na závěr vnitřnosti musí být pevné a bez porušených závěsů.

Začínající rozklad u ryby poznáte podle matné, vybledé, zřasené či zaschlé kůže s mizející kresbou tmavých pigmentů. Svalovina bude u ne příliš čerstvé ryby ochablá a po stisknutí v ní zůstane dolík. Oko bude bez lesku, lehce zkalené až svraštělé. Žábry bude mít taková ryba vybledlé, splihlé a s neostrými okraji.

Pokročilý rozklad ryby se vyznačuje vybledlou a u hřbetu tmavší kůží bez hlenového obalu, rozpadající se a silně páchnoucí. Svalovina u ní bude zcela změklá a rozbředlá, oči vpadlé a svraštělé a žábry nažloutlé. Vnitřnosti budou kašovité a těžko je od sebe rozpoznáte.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Víte, jak poznat čerstvou rybu? Musí být svěží a napjatá