Menu
WomanOnly

Vychutnejte si houbového kubu, i když nejsou Vánoce

Houbová sezona je již v plném proudu a pokud jste se vydala do lesa, určitě jste si přinesla plný košík. Teď však v kuchyni tápete co máte s tak velkým množstvím hub dělat. Uvařila jste smaženici, pravou bramboračku s houbami a dál vaše fantazie nesahá? Pak určitě vyzkoušejte upéct tradičního houbového kubu! Tato staročeská pochoutka se totiž hodí nejen na sváteční stůl.

Kuba – staročeská vánoční tradice

Kuba je staročeská pochoutka, která se připravuje především z hub a krup a podává se jako štědrovečerní oběd. Oblibu získal kuba především proto, že je to velmi chutný pokrm, který však neobsahuje maso, a tak se podle tradice může jíst i před štědrovečerní večeří. Staří Slované, kteří tradice přísně dodržovali, si nemohli houbového kubu vynachválit, vyzkoušejte ho i vy a posuďte jestli se nemýlili.

Houby v jakékoli podobě

Výhodou přípravy houbového kuby je to, že se dá připravovat jak z čerstvých, tak z mražených, ba dokonce i sušených hub. Nezáleží tedy na tom, jestli jste právě přišla z lesa, nebo je Štědrý den a vytáhla jste houby z mrazáku, houbový kuba bude vždy vynikající. Nemusíte tedy čekat na Vánoce, udělejte si kubu kdykoli na něj budete mít chuť.

Recept na klasického houbového kubu

Ingredience:

  • 400 g velkých krup č. 10
  • 100 g sádla
  • 2 velké cibule
  •  700 g čerstvých hub (70 g sušených hub)
  • 4–6 stroužků česneku
  • kmín
  • sůl
  • pepř

Postup:

Kroupy omyjeme a přes noc necháme namočit, pokud používáme sušené houby, taktéž je necháme přes noc máčet ve vodě. Druhý den kroupy uvaříme ve slané vodě doměkka (to znamená cca 20 minut), scedíme je a necháme okapat. Poté scedíme houby a vymačkáme z nich přebytečnou vodu.

Na sádle necháme dozlatova opéct nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme kmín, houby a krátce podusíme. Poté přimícháme česnek utřený se solí a čerstvě nadrcený pepř.

Ozvláštněte kubu majoránkou

Pokud vás už nudí dělat pokaždé toho samého houbového kubu, kterého vás naučila vaše prababička, pak určitě vyzkoušejte jeho luxusnější variantu. Přitom do kuby pouze stačí přidat trochu čerstvé majoránky a hned je jeho chuť výraznější a působí tak luxusněji. Uvidíte, že si vaše okolí všimne a všechny hospodyňky okolo vás budou toužit po tom mít váš recept s „tajnou přísadou“.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Vychutnejte si houbového kubu, i když nejsou Vánoce