×
WomanOnly

Vychutnejte si slané, nebo sladké palačinky bez mléka

Patříte mezi lidi, kterým nedělá dobře mléko? Nemusíte mít zrovna vážnou nemoc, aby vám mléko nedělalo dobře. Ale jak si v takovém případě pochutnat na palačinkách? Jdou připravit i bez mléka! Nebo jestli se už prostě jenom nudíte, zkuste slanou variantu.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Není palačinka, jako palačinka

Recept na palačinky, na jejichž přípravu nemusíte použít mléko, pochází ze severozápadní Francie. Takové palačinky se podávají většinou ve slané variantě, nejedná se totiž o klasickou palačinku, která by měla být tenká, jako papír. Bezmléčné palačinky jsou o něco silnější než ty klasické a připravují se z pohankové, špalkové, nebo žitné mouky, která jim dává velmi specifickou chuť.

Náplně do palačinek

Jak už bylo řečeno, palačinky bez mléka se většinou připravují se slanou náplní. Typickou náplní jsou sázená vejce se sýrem a šunkou, nebo zeleninový krém. Neobvyklé nejsou ani klobásy, ořechy, či rybí maso. Ovšem ani milovníci sladkých palačinek nemusí věšet hlavu, do bezmléčných palačinem můžete dát marmeládu, čokoládu, či jahodové pyré.

Recept na palačinky bez mléka

Ingredience:

  • 250 g pohankové mouky
  • 1 ks vejce
  • 1/2 l vody
  • 1 lžíce hrubé mořské soli
  • 2 lžíce rozehřátého sádla
  • máslo
  • sádlo nebo olej na pečení

Postup:

Mouku prosejeme do mísy, přidáme vejce a sůl a postupně zapracováváme vodu, až vznikne tekuté těsto. Necháme odpočinout nejméně 2 hodiny, ale nejlépe přes noc do druhého dne. Pak těsto znovu prošleháme a přidáme rozehřáté sádlo.

Největší pánev, co doma máme, rozehřejeme a pak vytřeme omastkem. Naběračkou nalijeme ode dna nabrané těsto a stěrkou je rychle rozetřeme, aby placka byla v rámci možností co nejtenčí.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*