Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

10 jídel, která obsahují nejvíce vlákniny. Přemýšlejte nad tím, co jíte

Veronika Tichá

Veronika Tichá

2. 2. 2015

Vláknina je známá tím, že upravuje zažívání, snižuje hladinu cholesterolu a má příznivý vliv na hubnutí, protože nám navozuje pocit sytosti. Většina lidí jí přesto nekonzumuje dostatek. V jakých potravinách se tato látka nachází?

 Sušené ovoce

Sušené fíky obsahují jak rozpustnou vlákninu pektin, která snižuje hladinu cholesterolu, tak i nerozpustnou vlákninu, která pomáhá proti zácpě. Jako účinné projímadlo fungují i fíky a švestky. Vysoký podíl vlákniny mají i sušené meruňky.

 Kukuřice

Kukuřice kromě vysokého obsahu vlákniny obsahuje také minerální látky jako je draslík, fosfor, hořčík a železo.

 Ořechy

Různé druhy ořechů a semen jsou bohaté na vlákninu, zdravé tuky a bílkoviny. Podle expertů mandle dokonce snižují riziko vzniku cukrovky a Alzheimerovy choroby, neměly by se ale konzumovat ve větším množství.

 Jablka a hrušky

Jablka jsou zdrojem vlákniny a vitaminu C, který posiluje imunitní systém. Jablečný pektin na sebe váže těžké kovy a podporuje trávení, kromě toho jsou jablka plná minerálních látek jako je draslík, vápník, fosfor a železo. Také hrušky jsou velmi bohaté na vlákninu, a to když se konzumují neoloupané. Mají také močopudné účinky a obsahují vysoký podíl zdravých sacharidů, proto se hodí i pro diabetiky. Mezi další ovoce s vysokým obsahem vlákniny se řadí také banány a bobuloviny jako maliny nebo borůvky.

 Hnědá rýže

Jeden šálek hnědé rýže obsahuje asi 3,5 gramů vlákniny a je také zdrojem mnoha stopových minerálů. Podle vědeckých studií nám dokonce výměna bílé rýže za hnědou může snížit riziko vzniku cukrovky až o 16 %.

 Celozrnné pečivo

Celozrnná mouka si na rozdíl od bílé zachovává všechny živiny, které se skrývají ve vnější vrstvě zrn. Celozrnné pečivo je tedy bohaté na vitaminy, minerály, esenciální mastné kyseliny a také vlákninu.

 Čočka a fazole

Tyto luštěnina obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin a sacharidů, vitaminů B, železa a dalších minerálů a jen velmi malé procento tuků. Bílé fazole jsou navíc jedním z nejlepších zdrojů draslíku.  Čím jsou fazole tmavší, tím jsou jejich bílkoviny stravitelnější. Mezi další luštěniny obsahující vlákninu řadíme cizrnu a hrášek.

 Ovesné vločky

Ovesné vločky obsahují beta glukan, speciální druh vlákniny, která snižuje hladinu cholesterolu a posiluje imunitní systém. Vločky jsou oblíbené i pro svůj vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1, B6 a E, železa a vápníku. Zkuste také pohanku a jáhly, které jsou také známé pro vysoký podíl vlákniny.

 Avokádo

Avokádo je skvělým zdrojem vlákniny – dvě lžíce avokáda obsahují asi 2 gramy této látky. Avokádo obsahuje také zdravé tuky, které pomáhají snižovat cholesterol a riziko srdečních onemocnění. Navíc je vysoce ceněno pro obsah vitaminu E.

 Brokolice a květák

Ze zeleniny, kterou jsme v našem výčtu zatím vynechali, je bohatým zdrojem vlákniny květák, růžičková kapusta, mrkev, lilek a brokolice. V každé zelenině má vláknina určitý podíl, ale u vodnatějších druhů, jako je třeba salátová okurka, je jí výrazně méně.

Ohodnoťte tento článek:
1,7
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

10 jídel, která obsahují nejvíce vlákniny. Přemýšlejte nad tím, co jíte