×
WomanOnly

10 potravin proti cukrovce. Vyhněte se jí jednou provždy

Jablka proti cukrovce

Pro úspěšnou léčbu cukrovky jsou důležité tři kroky: inzulin, dieta a fyzická aktivita. Zásadní význam inzulinu je určitě nesporný, ale bez vhodného složení stravy a pohybu nebude léčení účinné. Absence cukru a snížení příjmu především živočišných tuků v jídelníčku diabetika je samozřejmost, jak ale jíst, aby u nás nemoc vůbec nepropukla?

Jakákoliv změna stravování může být efektivní pouze ruku v ruce se zdravým životním stylem. S těmito deseti potravinami je ale velká naděje, že se vám cukrovka vyhne velkým obloukem.

1. Jablka

Že strava s vysokým obsahem ovoce a zeleniny snižuje riziko vzniku různých chronických onemocnění pro nás není nic nového, ale o jablkách možná nevíme, že hrají důležitou roli v prevenci diabetu, protože vláknina v nich obsažená pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

2. Mangold

Mangold proti cukrovce
Mangold

Mangold není zvířátko ze zoologické zahrady, ale do fialova zbarvená zelenina s vysokým obsahem mnoha důležitých látek, které, stejně jako u ovoce, snižují hladinu cukru v krvi. Je to především vláknina, vápník, silné antioxidanty a vitamíny skupiny B.

3. Řecký jogurt

řecký jogurt proti cukrovce

Pravý řecký jogurt je plný vápníku a vitaminu D, které viditelně snižují riziko vzniku cukrovky. Vysoký obsah bílkovin pomáhá regulovat hmotnost, což je důležité vzhledem k tomu, že nadváha výrazně přispívá ke vzniku onemocnění diabetem.

Příznaky cukrovky. Odhalte svou nemoc včas!

4. Lilek

lilek proti cukrovce

Fialový pigment obsažený ve slupce lilku je důležitý antioxidant, který chrání před poškozením některé buňky v těle, zejména tzv. beta-buňky ve slinivce, které jsou zodpovědné za vylučování inzulínu v těle.

5. Čočka

čočka proti cukrovce

Všechny luštěniny jsou bohaté na vlákninu a minerály jako železo, hořčík a vápník. Vláknina obsažená v čočce zpomaluje trávení a také zvyšování hladiny cukru v krvi.

6. Zázvor

zázvor proti cukrovce

Zázvor je známý nejen jako skvělý pomocník při bolestech břicha, ale může také zlepšovat citlivost lidského těla na inzulín, což může pomáhat snižovat záněty způsobené vysokou hladinou inzulínu v krvi.

7. Maliny

maliny proti cukrovce

Maliny jsou zdravou alternativou ke sladkému mlsání a antioxidanty v nich obsažené navíc snižují riziko obezity.

8. Losos

losos proti cukrovce

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které se nachází v tučných rybách, udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Pokud nevyhledáváte lososa, tuňák, makrela nebo sardinky pro vás vykonají stejnou službu. Navíc jsou zdrojem velkého množství vitaminu D, jehož nedostatek způsobuje diabetes II. typu, proto bychom měli ryby zařazovat pravidelně do našeho jídelníčku.

9. Arašídové máslo

arašídové máslo proti cukrovce

Tato pochoutka známá především z amerických filmů se už docela dobře zabydlela i v našich končinách. Ořechy a máslo jsou ideální kombinací pro snížení rizika diabetu. Obě potraviny jsou zdrojem nenasycených tuků, vlákniny a bílkovin.

10. Hnědá rýže

hnědá rýže proti cukrovce

Výzkumy prokázaly, že přechod z bílé rýže na hnědou snižuje riziko vzniku diabetu, a to zejména díky tomu, že v hnědé rýži je vyšší obsah vlákniny, antioxidantů a vitaminu B.

Pokud se chcete stravovat tak, abyste předcházeli propuknutí diabetu I. nebo II. typu, je také nutné dodržovat určitá pravidla, známá všem zastáncům zdravého životního stylu. Jezte pravidelně v malých dávkách, snižte množství cukrů, tuků a smažených jídel a nebudete se muset bát o své zdraví.

10 potravin proti cukrovce. Vyhněte se jí jednou provždy
3.4 (68%) 70 hlas[ů]


10 Komentáře 10 potravin proti cukrovce. Vyhněte se jí jednou provždy

  1. Článek tedy opravdu nemá vůbec pravdivý název a ani obsah. Nelze se přeci vyhnout diabetu 1.typu. Mají ho už malé děti, vzniká většinou v raném dětství,samozřejmě může i později a rozhodně proti němu neexistuje prevence. Lidé mají většinou dnes už inzulínovou pumpu na těle nebo aplikují inzulín pery několikrát denně. Jsou na něm ale plně závislý, neboť imunitní systém zničí buňky ve slinivce produkující inzulín. Jedná se o autoimunitní onemocnění a dostanou ho klidně i sportovci, mají-li ho dostat. Uveřejňujte, prosím ,pravdivé články.

  2. V jablkách je cukr,takže občas jedno.Arašídové máslo to jako opravdu.Kdo ten článek psal nemá cukrovku.

  3. užívám ostropestřec mariánský jako doplněk ,vždy si ho před podáním čerstvě namelu,nemám otoky ani nadváhu

  4. nevym nektere vieci možna radite dobže-rezistence na inzulinvam asi nic nežika,dietu si nechtemengeleho dieta hlad tak leči vysoki cukr ve špitale.dieti spočitali kolik kaloriji date do tela ale kolik se stela vyluči močem-vikalami to ešte nespočital žadny srandysta dietista debylista.bo po spočitani prijmu vylučeni by sme vedeli 100procentne co si odebralo telo-lidski organismus jnak všchny dyjety su tyrani organismu hlady a uberani živyn tym se docili akorat jojo efekt zbytečne namahy defekt.

  5. proti Diabetes 1.typu neni prevence,takze članek klame čtenáře. I kdyby jste jedli velmi zdravě a cvičili a běhali každý den,tak mu nezabráníte.Měl by to autor opravit. Nevim, proč se stále informace tohoto typu objevují. Vždyt se jedná o autoimunitní onemocnění.

  6. Arašídové máslo nejsou ořechy a máslo, ale rozemletá luštěnina bez másla…

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*