×
WomanOnly

3 recepty na jídla ze syrové stravy. Připravte raw food menu

Když někde zaslechnete pojem syrová strava, pravděpodobně si představíte studené neupravené jídlo, což vyděsí nejen zaryté odpůrce zeleniny. V poslední době se hodně mluví o vitariánském životním stylu, jehož přívrženci konzumují jídlo pouze v jeho původní podobě, čili v té nejzdravější a nejpřirozenější formě, která je nejpříznivější pro náš organismus. Vitariáni se snaží přesvědčit většinovou populaci o nesporných výhodách syrové, neboli raw stravy.  My jsme pro vás připravili tříchodové menu, abychom vás vyvedli z omylu, že syrová strava nemůže být chutná.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Proč tento způsob stravování získává v poslední době tak velkou oblibu? Při raw stravě nekonzumujete nic, co prošlo teplotou nad cca 45 °C, nic vařeného, pečeného, smaženého a grilovaného. To znamená, že nezatěžujete své tělo žádnými chemickými přídavnými látkami, „éčky“, barvivy, konzervanty a sladidly.

Na našich třech pokrmech vám chceme ukázat, že syrová strava není jen kus mrkve položený na talíři a obložený hráškem, ale velmi výživná a chutná strava. Ochutnejte polévku, hlavní jídlo i dezert a posuďte sami, jestli stojí za to pozměnit stravovací návyky.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Špenátovo-dýňová polévka

1 až 2 hrsti čerstvého špenátu

stejné množství dýně Hokkaidó

zralé avokádo

1 mrkev

mletý nebo drcený kmín

česnek, kari, růžová sůl

kousek řapíkatého celeru

Do mixéru dejte 1 hrnek vlažné vody, přidejte všechny ingredience kromě koření, soli a česneku. Rozmixujte do hladka a přidejte koření a sůl kromě česneku. Přelijte do kastrůlku, přidejte česnek a opatrně ohřejte na maximální teplotu 42 °C.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

 Houbové ravioli z červené řepy

Ingredience na těstoviny z řepy:

červená řepa

olivový olej

citronová šťáva z 1 až 2 citronů

1 stroužek česneku

1 lžíce agávového sirupu

Nejdříve nakrájíme řepu na co nejtenčí plátky a vykrajovátkem vytvoříme požadované tvary. Do malé uzavíratelné nádoby dáme olivový olej, citronovou šťávu, agávový sirup, nastrouhaný česnek a všechno dobře promícháme. Do marinády vložíme vykrojené plátky řepy. Nádobu uzavřeme a necháme přes noc v ledničce.

 Ingredience na houbovou nádivku:

hrst kešu ořechů

pár plátků sušených hub

špetku soli

Ořechy i houby nechte každé zvlášť přes noc namočené ve vodě. Vodu z obojího slijte, z hub si nechte stranou. Vše rozmixujte tak, aby vznikla jemná nádivka s co nejmenšími kousky. Podle potřeby přidáte vodu z hub, aby byla krásně krémová. Pak vyndejte plátky řepy z ledničky a vysušte je ubrouskem. Na každý plátek řepy namažte nádivku a přikryjte druhým plátkem.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Čokoládový brownie dezert

Ingredience na  těsto:

4 hrnky vlašských ořechů

30 vypeckovaných datlí

půl lžičky vanilky

2/3 hrnku speciálního raw kakaa

Ingredience na čokoládovou polevu:

3 lžíce panenského kokosového oleje

3 lžíce raw kakaa

1,5 lžíce agávového sirupu

 Ingredience na ozdobení:

hrst nasekaných vlašských ořechů

Nejdříve si připravíme těsto na korpus. V mixéru rozmixujeme vlašské ořechy a teprve potom přidáme ostatní suroviny. Vše rozmixujeme na lepkavé těsto, formu vymažeme kokosovým olejem a vysypeme kokosem. Těsto pečlivě vtlačíme do formy. Rozmixujeme všechny ingredience na polevu a nalijeme ji na korpus. Dort ozdobíme ořechy a dáme na půl hodiny do ledničky. Přejeme vám dobrou chuť!



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*