×
WomanOnly

Dýně hokkaidó. Proč je zdravá a které recepty na dýňovou polévku jsou nejlepší?

Dýně hokaidó a polévka

Blížící se podzim přináší mnohé plody našich zahrádek, které jsou nejen zdravé, ale i chutné. Bezesporu k nim patří také dýně. Královnou mezi dýněmi je jistě dýně hokaido, se kterou můžeme v kuchyni neuvěřitelně experimentovat. Co dýně hokaido obsahuje a proč je zdravá? Které nejlepší recepty na dýňovou polévku a další pokrmy s dýní známe?

Co obsahuje dýně hokaido a jaké má účinky?

Dýně hokaido má hodně vitamínu A, C, E a vitamínů skupiny B, je velmi chutná a nemusíte se bát, že po ní ztloustnete. Obsahuje také kyselinu listovou, omega 3 a 6 mastné kyseliny, bílkoviny, vlákninu a spoustu cenných prvků, hlavně železo, hořčík a zinek.

Dýně hokaido také působí jako antioxidant, je výborná proti šerosleposti a chudokrevnosti, prospívá ledvinám, působí dobře na celý kardiovaskulární systém, snižuje krevní tlak a má detoxikační účinky. Je výborná i na trávicí problémy, prospívá pokožce, celkově odvodňuje, hodí se při bezlepkové dietě, je velmi prospěšná pro děti a také v těhotenství a v období kojení.

Tipy, jak zpracovat dýni, aneb co s rozkrájenými zbytky

Jak zpracovat dýni hokaido?

Dýně hokaido má velmi široké uplatnění v kuchyni. Výborná a oblíbená je dýňová polévka, ale hokaido se hodí i jako hlavní jídlo. Dá se z ní však také připravit koláč, dezert nebo dokonce i nápoj.

Dýni nejprve dobře očistíme kartáčkem na zeleninu a poté ji dáme uvařit do hrnce s vodou. Někdo vaří hokaido ve slupce, ale dýni si samozřejmě můžete také předem oloupat. Semínka z mladé hokaido se dají jíst, ale můžete si je také z dýně před konzumací vytáhnout a nasušit je, opražit nebo schovat, abyste si je mohli zasadit příští rok na jaře do země.

Dýně je výborná nejen vařená, ale také pečená, smažená, dušená či grilovaná. Plátky grilované dýně s kořením mohou nahradit maso – pak již stačí přidat jen přílohu.

Recepty – 3 x dýňová polévka:

Krémová polévka z dýně hokaido a hrášku

Připravíme si:

  • 1 menší dýni hokkaido
  • olivový olej
  • mořskou sůl
  • bazalku
  • barevný pepř
  • 1 sáček mraženého zeleného hrášku
  • 1 veganskou smetanu (rýžovou)

Postup:

Dýni umyjeme, oloupeme, vydlabeme z ní semínka a nakrájíme ji na kostičky. Připravíme si hrnec s vodou, přidáme kostky dýně a povaříme je do měkka. Dýni scedíme a vyvařenou vodu uchováme. Kostky dýně nyní osmažíme zlehka na olivovém oleji s mořskou solí a drceným barevným pepřem na velké pánvi, poté přilijeme smetanu a necháme dýni ve smetaně dusit. Zvlášť si necháme přejít varem zelený hrášek a také jej do směsi přidáme. Celou dušenou směs přendáme do velkého hrnce, rozředíme vývarem z dýně a důkladně rozmixujeme. Hustou krémovou dýňovou polévku podáváme s lístečky bazalky.

Tip: Můžeme si i zvlášť uvařit trochu bílé kulatozrnné rýže a přidat ji do směsi určené k rozmixování. Polévka tak bude ještě hustší a obohacena o další výživnou složku.

Dýňová polévka s chilli

Připravíme si:

  • 1 malou dýni hokaido
  • 2 lžíce másla nebo sádla
  • 1 menší cibuli
  • 1 středně velkou mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • mořskou sůl
  • barevný pepř
  • kurkumu
  • 1 chilli papričku
  • 1 bio zeleninový nebo bylinkový bujón
  • trochu olivového oleje
  • 1 ks smetany ke šlehání nebo veganské alternativy smetany

Postup:

V teflonovém hrnci si rozpustíme máslo nebo sádlo a osmažíme pokrájenou cibulku a česnek. Přidáme oloupanou dýni bez semínek pokrájenou na malé kostičky a nastrouhanou mrkvičku a necháme vše pár minut opékat společně s trochou kurkumy, solí a s drceným barevným pepřem. Jakmile vše patřičně opečeme, zalijeme směs vodou s rozmíchaným bylinkovým nebo zeleninovým bujonem. Polévku necháme vařit na mírném ohni, občas promícháme, vlijeme do ní také smetanu a přidáme pokrájenou chilli papričku nebo trochu sušeného práškového chilli – dle gusta. Povařenou směs pak rozmixujeme ponorným mixérem a hotovou polévku podáváme s praženými drcenými dýňovými semínky a trochou olivového oleje.

Recepty z dýňových semínek. Doplňte si zinek, hořčík, železo či vápník

Dýňová polévka s červenou čočkou

Připravíme si:

  • 1 menší dýni hokkaido
  • hrst půlené loupané červené čočky
  • mořskou sůl a trochu kurkumy
  • bílý mletý pepř
  • olivový olej
  • hrst dýňových semínek a vlašských ořechů
  • snítky rozmarýny nebo lístečky bazalky

Postup:

Dýni oloupeme, zbavíme semen, nakrájíme na kostky a krátce povaříme. Změklé kousky dýně scedíme (vodu uchováme v hrnci – nevyléváme) a osmažíme na olivovém oleji se solí, kurkumou a pepřem, poté zalijeme vodou z dýně, přidáme červenou čočku a ještě společně povaříme do měkka. Polévku nakonec rozmixujeme dohladka a podáváme společně s opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými oříšky, případně se snítky bazalky nebo rozmarýny.

Recepty z dýně hokaido

Rizoto z dýně hokaido se žampióny

Připravíme si:

  • 1 středně velkou dýni hokaido
  • 400 g sáček rýže arborio
  • 1 sáček mraženého hrášku
  • 4 velké žampióny
  • olivový olej
  • barevný pepř
  • himalájskou růžovou sůl
  • 1 mandlovou smetanu vegan
  • zelenou petrželku

Postup:

Dýni dobře omyjeme a uvaříme ve slupce. Jakmile nám dobře změkne, oloupeme ji, vydlabeme semínka a kousky dýně osmažíme se solí, drceným pepřem na pánvi na olivovém oleji. Zvlášť usmažíme nadrobno pokrájené žampióny, přidáme je k dýni a vše zalijeme trochou rostlinné smetany a podusíme. Mezitím si uvaříme rýži arborio a zvlášť také necháme projít varem zelený hrášek. Nakonec vše smícháme dohromady a můžeme rizoto dávkovat jako kopečky ozdobené zelenou petrželkou.

Podzimní krémové recepty: Pochutnejte si na dýni, houbách i čokoládě

Pečená dýně s jasmínovou rýží

Připravíme si:

  • 400 g jasmínové rýže
  • 1 větší dýni hokaido
  • olivový olej
  • barevný pepř
  • himalájskou růžovou sůl
  • 1 mandlovou smetanu vegan
  • zelenou petrželku

Postup:

Dýni dobře omyjeme a uvaříme ve slupce. Jakmile nám dobře změkne, oloupeme ji, vydlabeme semínka a kousky dýně dáme péct do trouby do zapékací mísy s olivovým olejem, drceným barevným pepřem, solí a smetanou. Dýni zprudka opečeme, podléváme dostatečným množstvím vody a smetany, ať máme šťávu na suchou rýži. Hotovou dýni podáváme s vařenou jasmínovou rýží.

Celozrnné sušenky s dýní a zázvorem

Připravíme si:

  • 1 menší dýně hokaido
  • olivový olej
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 70 g melasového třtinového cukru
  • 1 lžička bio kypřícího prášku s vinným kamenem
  • kousek čerstvého zázvoru nebo sušeného drceného zázvoru
  • 1 ks domácí vejce
  • 100 g másla nebo Alsanu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička koriandru
  • (lze použít i perníkové koření)

Postup:

Dýni i se slupkou zbavíme semen a nakrájíme nadrobno. Upečeme na plechu zprudka v troubě na olivovém oleji a poté vše rozmixujeme dohladka. Do mísy nasypeme mouku s práškem do pečiva, cukr, strouhaný zázvor, koření, rozšlehané vajíčko, změklé máslo a rozmixovanou dýni. Vypracujeme těsto a vytvarujeme z něj sušenky, které klademe na plech na pečící papír a pečeme po dobu 15 minut při 180 °C v troubě dozlatova.

Těstoviny s dýní a hlívou

Připravíme si:

  • 400 g kukuřičných těstovin
  • 1 větší dýni hokaido
  • olivový olej
  • barevný pepř
  • himalájskou růžovou sůl
  • 1 veganskou smetanu – rýžovou, sójovou nebo mandlovou
  • několik kousků čerstvé hlívy ústřičné
  • 1 sáček mraženého hrášku

Postup:

Dýni dobře omyjeme a uvaříme ve slupce. Jakmile nám dobře změkne, oloupeme ji, vydlabeme semínka a kousky dýně osmažíme na velké pánvi s olivovým olejem, drceným barevným pepřem a solí. Přidáme také osmažené kousky hlívy bez dužnaté nohy a zelený hrášek. Vše podléváme dostatečným množstvím vody a smetany a pomalu dusíme. Hotovou směs podáváme s těstovinami.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*