×
WomanOnly

4 důvody, proč jíst rozinky. Pomohou vám od zubních kazů!

rozinky

Rozinky jsou cenným zdrojem mnoha vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Zároveň jsou příznivé pro střevní mikroflóru, obsahují velké množství antioxidantů a významným způsobem chrání zuby před kazy.

Rozinky jsou sušené kuličky vinné révy, které se vyrábí z velmi sladkých hroznů. Tradičně se rozinky vyráběly sušením vinných hroznů na prudkém slunci, dnes se využívá spíše horkého vzduchu a následně chemického ošetření, které brání oxidaci plodů a ztrátě barvy. Z toho důvodu se doporučuje propláchnout rozinky před jídlem v horké vodě.

Tady jsou čtyři důvody, proč jíst rozinky:

1. Obsahují pro tělo nezbytné vitamíny a minerály

Rozinky obsahují velké množství pro člověka prospěšných látek. Sušené plody mají od čerstvých navíc mnoho minerálních látek a stopových prvků jako jsou draslík, vápník, hořčík, fosfor, zinek, železo a bór. Zejména železo a draslík jsou látky, bez kterých se neobejdou sportovci či těžce fyzicky pracující lidé. Rozinky navíc obsahují cenné vitamíny A, C a E.

2. Atioxidanty z rozinek pročistí tělo

Významný podíl fytonutrientů jako účinných antioxidantů rostlinného původu je schopný snížit riziko onemocnění spojených se stárnutím. Podíl antioxidantů v rozinkách je o hodně vyšší než třeba v pomerančích či brokolici.

Věděli jste, že slovo rozinky přešlo do češtiny původně z francouzského raisin, znamenající suchý hrozen. Podle pravidel pravopisu je možné napsat i hrozinky, tato podoba vznikla přikloněním ke slovu hrozen.

3. Inulin pro zdravou střevní mikroflóru

V rozinkách byl také kromě jiného objeven inul, který napomáhá příznivé střevní mikroflóře a díky tomu představuje účinnou prevenci proti nádorovým onemocněním

4. Rozinky proti zubním kazům

Rozinky jsou sice sladké a lepkavé, ale to rozhodně neznamená, že by nějak škodily chrupu. Ba naopak, zubům a dásním prospívají díky pěti antioxidantům včetně kyseliny oleanolové, které zpomaluje množení bakterií, které způsobují zubní kaz a onemocnění dásní.

Skladujte v lednici a používejte při pečení

Rozinky vybírejte v průhledných obalech, které umožňují zkontrolovat jejich kvalitu. Zároveň nezapomeňte sledovat datum spotřeby. Rozinky je vhodné skladovat ve vzduchotěsných obalech při nižších teplotách, třeba i v lednici.

Rozinky se používají nejčastěji do sladkých jídel jako jsou kaše, nákypy či koláče, ale příjemně chutnají i v omáčkách a při některých úpravách ryb a masa. Jsou také výborným přírodním sladidlem.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*