×
WomanOnly

Inulin nejen na hubnutí. Proč jej zařadit do jídelníčku a kde ho najdeme?

Probiotika, inulin
Zdroj: Shutterstock

Vyzdvihované účinky inulinu nás možná zvedají ze židlí, ale říkáme si, zda inulin užívat, kde jej sehnat a co nám doopravdy přinese. Pravdou je, že se jedná o velmi přínosné prebiotikum, které prospívá našim střevům, pomáhá cukrovkářům, přirozeně sladí a bere se i na hubnutí. V jakých potravinách inulin najdeme a pro koho tedy můžete být nejvíce prospěšný?

Co je inulin?

Inulin je rozpustná vláknina, která se přirozeně nachází v rostlinné říši. Po konzumaci se nevstřebává, ale zůstává v tlustém střevě. Je označován jako prebiotikum, tedy slouží jako potrava pro bifidogenní bakterie, které se inulinem živí v tlustém střevě. Tímto způsobem dochází k ozdravování tlustého střeva a jeho osídlování laktobacily a dalšími probiotickými bakteriemi.

Kvasinková infekce v těle. Jak se jí konečně zbavit!

Inulin je nízkokalorický, má také velmi nízký glykemický index a přirozeně sladkou chuť, proto se často využívá jako sladidlo pro diabetiky, například v podobě čekankového sirupu. Sehnat inulin ale také můžete jako extrahovaný bílý prášek, který se užívá jako doplněk stravy dle doporučeného dávkování.

Které potraviny obsahují inulin?

Nejvíce inulinu obsahuje čekanka, česnek, artyčoky, batáty, topinambury, některé další v menší míře, například chřest nebo cibule. Extrahovaný inulin bývá ale někdy uměle přidáván do některých potravin, které obohacuje. Jedná se například o snídaňové kaše, proteinové tyčinky nebo jogurty.

Nejvíce inulinu je v čekance, například v pražené cikorce, která se pije jako káva, anebo také v čekankovém sirupu.

Účinky inulinu na zdraví

V čem je tedy inulin pro náš organismus prospěšný? Pojďme si shrnout účinky inulinu, které byly zjištěny na základě různých prováděných studií:

  • slouží jako prebiotikum (potrava pro bifidogenní bakterie, čímž zvyšuje osídlení střev probiotickými kulturami)
  • uzdravuje střevní mikrobiom
  • podporuje funkci imunitního systému
  • zlepšuje trávení (ulevuje od zácpy a nadýmání)
  • prospívá při hubnutí
  • pomáhá při cukrovce
  • je skvělou prevencí rakoviny tlustého střeva
  • je prevencí zánětlivého onemocnění střev (ulcerózní kolitida, Crohnova choroba)
  • je prevencí onemocnění srdce a cév (snižuje hladinu cholesterolu v krvi)
  • zabraňuje odvápnění kostí a dalším potížím pramenícím ze špatného vstřebávání minerálů (zlepšuje vstřebávání minerálů a jejich lepší využití v těle, například vápníku a hořčíku,…)

Pečení z bezlepkové mouky. Jakou vybrat a na co dát pozor!

Inulin a vedlejší účinky

Inulin je velmi dobře snášen. Opatrní při jeho užívání by měli být lidé, kteří špatně snáší fruktózu nebo jsou alergičtí na ambrozii. Inulin ve větších dávkách ale může způsobit různé potíže, nejčastěji ty trávicí:

  • plynatost
  • průjem
  • otoky

Inulin a dávkování

Nežádoucí účinky užívání inulinu byly zjištěny při užívání inulinu v množství nad 7 – 10 g denně. Obvykle stačí dávka kolem 2 – 3 g inulinu denně.

Inulin není z těla snadno odbouratelný a je velmi prospěšný při osídlování střeva probiotiky. Pokud ale ve střevech nemáme dostatek laktobacilů, vláknina inulin nám pak může způsobovat potíže v podobě silného nadýmání a případných dalších trávicích obtíží.

5/5 - (1 vote)
5/5 - (1 vote)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*