×
WomanOnly

Probiotika, prebiotika a laktobacily. Vyznáte se v nich a proč ovlivňují naše fyzické i psychické zdraví?

Probiotika
Zdroj: Shutterstock

Slovo probiotika slyšíme na každém kroku. Čím dál více se zdůrazňuje význam probiotik ve stravě člověka a jejich vliv na imunitní systém a na celkové zdraví člověka. Co to vlastně probiotika jsou, jak nám pomáhají, jak souvisí s prebiotiky a kde je můžeme získat? Proč se dnes říká mikrobiologickému osídlení střeva – takzvanému mikrobiomu –  druhý mozek?

Sídlí ve střevech druhý mozek?

Podle nejnovějších výzkumů střevní mikrobiom úzce komunikuje s nervovými buňkami a je jakýmsi našim druhým mozkem, který rozhoduje o tom, co se v našem organismu bude dít. Zkrátka – druhý mozek sídlí ve střevech! V našich střevech sídlí inteligentní buňky, které se podílejí na fungování celého našeho těla. Proto nás asi nepřekvapí, že mikrobiologické osídlení našeho střeva úzce souvisí nejen s naším fyzickým, ale také psychickým zdravím. Souvisí s emocemi a našim prožíváním – nerovnováha pak často stojí za chronickým onemocněním.

Říká se, že jsme to, co jíme – a ono se to neustále potvrzuje jako pravdivé tvrzení. Probiotika zkrátka potřebujeme. Jsou to živé organismy, které spolu s dalšími bakteriemi utvářejí osídlení našeho střeva a zodpovídají nejen za správné trávení, ale i za naše celkové zdraví. Mikrobiom má svou vlastní nervovou síť a u každého člověka se liší. Proto má každý z nás zcela jiné dispozice k různým onemocněním. Nedostatek probiotik i prebiotik ve stravě způsobuje narušené osídlení střeva, za které údajně také může lepek. Dnes se tyto potíže spojují nejen s chronickým onemocněním střeva a dalšími autoimunitními nemocemi, ale třeba také se schizofrenií nebo s autismem.

Co jsou probiotika a kde je najdeme?

Probiotika tvoří například laktobacily, bifidobakterie a některé druhy streptokoků a kvasinek. Jsou to bakterie mléčného kvašení, které potřebujeme pro správné fungování střev a celého našeho organismu. Obsahují je tedy nejvíce takové potraviny jako jsou zakysané živé jogurty, kefíry, acidofilní mléko, ale též přírodní probiotika, například mléčně kvašená zelenina – pickles, nebo kvašené zelí.

Bakterie mléčného kvašení se dají rovněž zakoupit k výrobě vlastního kefíru nebo jogurtu, a to nejen z mléka! Prodávají se jako aktivní probiotika – živé kultury – pro výrobu mléčného kefíru, ale i pro přípravu vodního kefíru. Kefír probiotika obsahuje nejvíce – je to asi nejtypičtější probiotická potravina.

Tyto živé kultury nám mohou prokázat dobrou službu v případě alergie na bílkovinu kravského mléka nebo při nesnášenlivosti laktózy, protože si tak můžeme vyrobit jogurt nebo kefír z rostlinného mléka nebo z ořechového mléka, například z kokosového mléka nebo z rýžového mléka či ze sojového mléka. Ve zdravých výživách bývají k dispozici kysané sojové produkty nebo sojový zákys, které obsahují probiotika, jež pro naše zdraví tolik potřebujeme. Pro zdraví našich střev je také výborné pití fermentovaného čaje s houbou zvanou kombucha. Nápoj z kombuchy má řadu skvělých účinků a obsahuje přírodní probiotika.

Znáte kombuchu? Seznamte se s účinky a přípravou této superpotraviny

 

Laktobacily vs probiotika – jde o totéž!

Laktobacily jsou součástí probiotik, ale třeba takový rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky je patrný. Probiotika osídlují střeva a jsou to bakterie mléčného kvašení, kdežto prebiotika jsou nestravitelné zbytky vlákniny – oligosacharidy, kterými se právě ve střevech bakterie mléčného kvašení živí. Potřebují je tedy pro svůj příjemný pobyt v našich střevech a probiotika bez prebiotik brzy hynou.

Probiotika vs prebiotika – navzájem se potřebují!

Prebiotika tedy podporují růst a aktivitu probiotik, navzájem se potřebují. V některých doplňcích stravy se nabízejí společně probiotika i prebiotika, ale můžete si je také doplnit ve stravě sami. Jako účinné prebiotikum se nejčastěji uvádí inulin obsažený například v čekance, ale třeba i v topinamburách. Jako prebiotika jsou prospěšné i méně nadýmavé druhy luštěnin, například cizrna.

Prebiotika podporují růst mikroflóry, odstraňují střevní problémy a působí jako prevence chronických střevních nemocí i rakoviny tlustého střeva. Spolu s probiotiky také zajišťují správné metabolické funkce a tvorbu enzymů a eliminují toxické procesy ve střevech. Udržují správný chod imunitního systému a umožňují uzdravování celého organismu. Pomáhají třeba i při syndromu dráždivého tračníku.

Syndrom dráždivého tračníku. Co dělat s bolestmi břicha, průjmy, zácpou a nadýmáním

Antibiotika a probiotika

Laktobacily a další probiotika si můžeme zakoupit také v tobolkách či ve formě sirupu – probiotika pro děti – v lékárně a pravidelně je užívat. Probiotika pro kojence se nabízejí ve formě olejových kapek, které jsou také doplněny o velice potřebný vitamín D. Užívání probiotik je zejména vhodné v období, kdy jsme nemocní a musíme brát antibiotika. Při vyzvednutí antibiotik v lékárně vždy lékárníci doporučují současné či pozdější užívání probiotik pro obnovu střevní mikroflóry. Antibiotika totiž ničí původní osídlení střeva, což je pro naše zdraví nežádoucí jev. V souvislosti s užíváním antibiotik rovněž často dochází k přemnožení kvasinek a plísní ve střevech, protože antibiotika jsou vlastně vyrobeny z plísně – Alexander Fleming učinil svůj objev v roce 1928, kdy poprvé spatřil světlo světa antibiotický lék – penicilin.

Spousta žen například po užívání antibiotik trpí na vaginální mykózu. I jim užívání probiotik může pomoci, navíc bakterie mléčného kvašení se také dodávají ve formě vaginálních tablet nebo čípků do vaginy. Další možností je, zavádět si do vaginy na tamponu živý bílý jogurt, který obsahuje probiotika.

V průběhu užívání antibiotik, a zejména po jejich dobrání, je tedy potřeba do těla doplnit probiotika a zařadit je ve velkém množství také do našeho jídelníčku.

Kvasinková infekce v těle. Jak se jí konečně zbavit!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*