×
WomanOnly

4 recepty na králíka, které rozhodně stojí za vyzkoušení

Recepty na králíka

Pečený králík je dobrota. Správný recept by neměl chybět v žádné kuchyni. Toto maso se dá ale připravit i jinak. Jakou úpravu králíka máte nejraději?

Pečený králík na zelenině

Protože králičí maso obsahuje nízké množství tuku a je velmi snadno stravitelné, svědčí figuře. Nejčastější podobou, jak si ho připravit, je právě pečený králík se zeleninou. Recept vyžaduje odležení zhruba hodinu až dvě a na pečení podle velikosti je třeba další hodina až hodina a půl.

  • Králík,
  • sůl,
  • čerstvě mletý pepř,
  • 50 g másla,
  • 500 g menších cibulí, nakrájených na čtvrtky,
  • 1 palička česneku, horizontálně rozpůlená,
  • 50 g anglické slaniny, nakrájené na nudličky,
  • 3 snítky rozmarýnu,
  • 5 kuliček nového koření,
  • velká špetka mletého pepře,
  • 3 mrkve,
  • 2 petržele,
  • menší bulva celeru,
  • 8 kuliček celého pepře,
  • 2 bobkové listy,
  • 150 ml bílého vína,
  • asi 500 ml králičího nebo drůbežího vývaru.

Nejdříve králíka odblaníme, naporcujeme (stehna, hřbet s kostí, přední běhy), osolíme, ochutíme mletým pepřem a nadrcenou směsí nového koření a bobkového listu. Uložíme na 1–2 hodiny do chladu. Potom je důležité důkladné opečení, proto všechny kusy dobře opečeme na oleji dozlatova.

Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a celer) nakrájíme na větší kusy a na oleji restujeme dozlatova spolu se slaninou, rozmarýnem a petrželovou natí. Nakonec zalijeme vývarem a vínem. Když se začne vše vařit, přidáme králíka a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C. Během pečení průběžně přeléváme a nepřiklápíme.

Rajčata a mrkev jsou zdravější po uvaření. O jaké vitamíny se připravujete?

Právě různé varianty králíka se zeleninou doporučují v receptech i Kluci v akci.

Pokud vás zajímá, jak ve svém kulinářském pořadu připravoval králíka Zdeněk Pohlreich, tak do receptu přidejte pórek a místo klasického celeru využijte ten řapíkatý. Šmrnc dodá dijonská hořčice, doplněná o jíšku a nakonec i kapku smetany.

Jestliže chcete recept na králíka, který bude skutečně bezkonkurenční, můžete sáhnout po velmi oblíbeném receptu Pečený králík na česneku. Příprava vůbec není složitá.

Pečený králík na česneku

  • Králík,
  • 2 lžíce sádla,
  • 4 kuličky pepře,
  • palička česneku,
  • mletý kmín,
  • 1 lžíce polohrubé mouky,
  • .

Troubu předehřejeme na 160 °C. Opláchneme králíka a buď ho můžeme péct vcelku nebo naporcovaného. Osolíme a potřeme česnekem utřeným se sádlem a zprudka opečeme spolu s pepřem. Když pečete celého králíka nezapomeňte to vytřít česnekem se sádlem i zevnitř.
Když je dobře opečený, dáme ho do pekáčku, podlijeme půl hrnkem studené vody. Posypeme solí a kmínem a přiklopíme druhou stranou pekáčku nebo třeba dáme pod alobal, který zahneme pod okraj pečící nádoby. A teď už šup do trouby a můžeme péct. V průběhu pečení podléváme a pečeme zhruba třičtvrtě hodiny. Nakonec si můžeme připravit šťávu, kterou přecedíme do kastrolu. Šťávu zaprášíme moukou a vaříme do zhoustnutí.

Králík má řadu různých úprav. Mezi oblíbené patří i recept králík na smetaně. Ať už je to proto, že s ním máme spojeny vzpomínky na dětství a jídlo u babičky nebo zkrátka proto, že je to výtečná dobrota.

Jak upéct kachnu. Osvědčené recepty pro všechny příležitosti

Králík na smetaně

  • Králík,
  • 50 g slaniny, ideálně uzené,
  • sůl, pepř,
  • 4 mrkve,
  • 1 petržel,
  • menší celer,
  • 1 cibule,
  • 2 lžíce octa,
  • 1 lžíce cukru,
  • 80 g sádla,
  • 250 ml smetany ke šlehání,
  • 2 kuličky nového koření,
  • 2 kuličky pepře,
  • bobkový list,
  • několik kapek citronové šťávy,
  • cukr,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • případně plnotučná hořčice na dochucení.

Stejně jako svíčková, také králík na smetaně se nakládá den předem. Nejprve maso omyjeme, osušíme, a pak ho dáme do pekáče. Osolíme, opepříme a položíme přes něj plátky slaniny. Okolo poházíme nahrubo nakrájenou zeleninu, cibuli, nové koření, pepř, bobkový list, cukr, ocet a necháme odležet.

Druhý den králíka orestujeme na sádle. Dáme do trouby péct zhruba na 160 °C asi na 45 minut. Průběžně podléváme a kontrolujeme, až maso změkne. Když je králík hotov, vyndáme maso, odstraníme koření a propasírujeme zeleninu. Zalijeme smetanou, zahustíme moukou a povaříme. Na závěr omáčku dosladíme, pokud je potřeba, a dokyselíme citrónovou šťávou. Pikantnost můžeme ještě podpořit lžičkou hořčice.

Jak krájet cibuli jako profesionál? Jak má vypadat cibule na špíz či na guláš

Králík po španělsku s rajčatovou omáčkou

  • Celý králík nebo alespoň 500 g králičího masa bez kosti,
  • 4 stroužky česneku,
  • 2 cibule, na plátky,
  • 250 ml drcených rajčat,
  • větvička estragonu,
  • snítka tymiánu,
  • 1 bobkový list,
  • 2 řapíkaté celery, nakrájené najemno,
  • hrnek bílého vína,
  • 1/2 hrnku vody,
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Omyjte králíka a v případě potřeby ho vykostěte. Maso nakrájejte na malé kousky. Cibuli, česnek a celer pokrájejte na malé kousky.

Na dno těžké pánve nalijte olej a pánev rozehřejte. Na rozpálený olej dejte králíka a opečte ho ze všech stran. Potom ho odložte. Na stejné pánvi opečte cibuli a česnek a na 5 minut přidejte rajčata. V případě potřeby mírně přilijte olej. Směs doplňte o koření a celer. Králičí maso vraťte do pánve, přidejte víno a promíchejte. Přiveďte k varu a nechte odpařit tekutinu zhruba o polovinu. Pak doplňte vodu a promíchejte.
Vařte na mírném plameni hodinu a půl až dvě hodiny. Nakonec dosolte a případně opepřete, můžete posypat nakrájenou petrželkou.

Králík se dá připravit na spoustu způsobů, při kterých existuje nespočet receptů. Váš apetit si tak určitě přijde na své. Když hledáte nejlepší recept na králíka, nepotřebujete toho mnoho, protože králík a troška zeleniny, doplněné o koření, dokáží vyčarovat divy na talíři.



1 Komentář 4 recepty na králíka, které rozhodně stojí za vyzkoušení

  1. Upřímně moc nechápu přidávání slaniny (a ještě k tomu uzené) do králičího masa, a často i v jiných receptech do kuřecího. Neříkám, že si anglickou slaninu nebo uzené vepřové maso nedám ráda, ale králičí maso má jemnou delikátní chuť, kterou ta slanina úplně přebije a je to podle mě škoda. Zkuste si raději místo toho k pečenému králíku na zelenině (cibule, mrkev) přidat muškátový květ a oříšek.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*