Menu
WomanOnly
Zdraví a výživa

5 nejpoužívanějších označení kvality potravin a co přesně znamenají

Adéla Beranová

Adéla Beranová

13. 5. 2014

Svět potravin je v naší moderní společnosti spletitý, komplikovaný, ale také bohatý. Při nakupování neinvestujeme jen do večeře či snídaně, ale také do svého zdraví. V supermarketech bychom tedy měli hledět nejen na cenu, ale i na kvalitu toho, co kupujeme. Orietovat se můžeme třeba podle značek kvality, kterých je hned několik. Ale ruku na srdce, vyznáte se v nich?

KLASA – důraz na kvalitu

Kvalitním potravinářským výrobkům uděluje od roku 2003 ministr zemědělství značka v barvě trikolory KLASA. Při hodnocení je hlavní důraz kladen právě na kvalitu a jedinečnost ve vztahu k ostatním výrobkům na trhu. Značka klasa je propůjčována na tři roky a po jejich uplynutí se kvalita kontroluje znovu. Ale i v případě, že není předem daný standard dodržen v průběhu této lhůty, může výrobek o označení KLASA přijít. Dozor zajišťuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a Státní veterinární správa (SVS).

Značka kvality KLASA. Zdroj: eagri.cz

Značka kvality KLASA. Zdroj: eagri.cz

Regionální potravina – pomáhá prosadit domácí produkty

Regionální potravina e značka, která pomáhá prosadit na českém trhu kvalitní tradiční potraviny. Je udělována potravinářským nebo zemědělským výrobkům, které jsou vyrobeny v příslušném regionu a pochází zejména z tuzemských surovin. Právo používat značku Regionální potravina trvá šest let.

Zdroj: eagri.cz

Zdroj: eagri.cz

Zaručená tradiční specialita je exkluzivní označení

Zvláštní povaha tradičních specialit je spjata s použitím tradičních surovin, složením nebo tradiční metodou produkce či přípravy. V Čechách mají toto označení jen čtyři výrobka, Špekáček, Lovecký salám, Spišské párky a Liptovská saláma.

Zdroj: eagri.cz

Zdroj: eagri.cz

Český výrobek zaručuje podíl českých surovin

Potraviny s označením Český výrobek musí splňovat určitý podíl českých surovin a musí být zpracované v Česku. Maso musí pocházet z tuzemských chovů i porážek, mléčné výrobky nesmí obsahovat náhražky, v pečivu musí být minimálně 55 % složek českého původu a třeba jednodruhová sterilovaná zelenina musí být z ČR ze 60 %, okurky dokonce ze 70 %. Většina těchto produktů pochází z velkých firem jako je Madeta, Kofola, Kostelecké uzeniny či Hamé. Dohromady je na trhu asi 1200 výrobků s označením Český výrobek.

Zdroj: Potravinářská komora ČR

Zdroj: Potravinářská komora ČR

Vím, co jím – sleduje obsah škodlivých látek

Logo vím co jím vznilo se záměrem pomoct zákazníkovi s orientací v nezdravých potravinách. Produkt, který nese toto označení nesmí obsahovat některé látky, které souvisí se vznikem většiny současných civilizačních chorob. Schválené výrobky musí splňovat kritéria v kategoriích jako jsou trans mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, sůl či cukr.

Zdroj: Topzine.cz, archiv

Zdroj: Topzine.cz, archiv

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

5 nejpoužívanějších označení kvality potravin a co přesně znamenají