×
WomanOnly

5 potravin, které způsobují chronický zánět. Proč se vyhnout bílému pečivu?

Nezdravé jídlo

Zánět je přirozenou reakcí těla na infekci či zranění. Jakmile se vše dá do pořádku, měl by zmizet i zánět. Pokud ovšem nezmizí, pak se jedná o chronický problém. Které potraviny mohou přispět k jeho vzniku?

Zánět je přirozenou součástí obranného systému organismu, která umožňuje uvolnit látky, jež urychlí hojení zranění či léčení infekce. Proč se tedy objevují i bez zjevné příčiny?

„Bohužel, mnoho z nás trpí chronickými záněty zejména v důsledku špatné stravy, případně spouštěčů z oblasti životního prostředí nebo jiných faktorů,“ říká Joy Bauer, MS, RD, CDN, autor knihy Od špatné stravy k dobré: Všechny potraviny, které milujete… jen lepší. Kterým jídlům se tedy raději vyhnout?

1. Slazené nápoje

Studie ukazují, že perlivé slazené nápoje, ať už jde o kolu, sladké ovocné limonády či ochucené sodovky, napomáhají růstu hladiny zánětlivých látek. Zejména jde o C-reaktivní protein (CRP), jehož vysoká hladina je spojena s častějším výskytem srdečních onemocnění. Pokud některého z těchto nápojů vypijete půl litru denně a více, můžete riziko zvýšit až o 20 %. Raději si tedy dejte vodu nebo čaj.

2. Bílé pečivo

V pečivu z bílé pšeničné mouky se nacházejí rafinované sacharidy, které byly důkladným zpracováním zbaveny veškerých živin. Konzumace bílého pečiva tak zvyšuje hladinu cukru v krvi – není tedy divu, že po takové bílé svačince máte brzy hlad.

Vysoká hladina cukru v krvi  je navíc spojena se zvýšením hladiny zánětlivých proteinů nazývaných cytokiny. Lepší alternativou je celozrnné pečivo, které má nižší obsah kalorií a sacharidů a obsahuje vlákninu, díky které se budete cítit plnější déle.

Proč jíst či nejíst pečivo a jak poznat to celozrnné?

3. Zpracované a červené maso

Velké množství rafinovaných a umělých přísad v zpracovaném mase (například lančmít, slanina, klobása a párky v rohlíku) a vysoké hladiny nasycených tuků ve většině červeného masa – obojí je spojeno s vyššími hladinami CRP a dalšími rizikovými faktory chronických zánětů.

Ve svém jídelníčku tyto typy potravin nahraďte rybím masem, případně rostlinnými bílkovinami, které obsahují antioxidanty a před záněty vás tak naopak chrání. Studie ukazují, že lidé ve Středomoří, kteří jedí více ryb a rostlinné stravy, mají mnohem nižší hladiny zánětlivých látek.

4. Pečené dobroty

Sušenky, koláče, koblihy a další pečené sladkosti jsou lákavé, ovšem mohou způsobit nepříliš sladké vedlejší účinky, včetně zánětu a přibývání na váze. „Tyto potraviny obsahují celé spektrum zánětlivých spouštěčů – jedná se o mix tuků, rafinovaných sacharidů a cukru,“ říká Bauer.

Nemusíte se sladkého pečiva vzdát úplně, stačí jen vyměnit to z obchodu plné přidaných látek za zdravější varianty, které si upečete sami doma – na internetu naleznete spoust receptů, jak upéct například muffiny, které prospějí nejen vaší postavě, ale i celému vašemu zdraví obecně.

Jak na domácí hranolky. Připravte si pochoutku bez chemie

5. Smažená jídla

Hranolky, smažené kuře, smažené krevety – to jsou jídla, která milujeme, ale ony nás evidentně ne. „Bylo prokázáno, že smažené potraviny obsahují jednak látky, které urychlují stárnutí, a jednak toxiny, které vyvolávají záněty v těle, “ říká Bauer. Výzkum publikovaný v roce 2014 v Nutrion Review dospěl k závěru, že omezení jejich konzumace vede ke snížení rizika zánětu a chronických chorob.

Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*