Menu
WomanOnly
Apetit

5 tipů, jak vybrat čerstvou rybu

Veronika Tichá

Veronika Tichá

16. 2. 2015

K velké radosti dietologů a výživových poradců se ryby stále častěji připravují i v našich kuchyních, ale problémem bývá výběr čerstvé ryby. Pokud nemáte v rodině rybáře nebo nejste pozvaní na výlov rybníka, může se stát, že čerstvou rybu v našich obchodech neseženete. Jak poznat, že je kupovaná ryba vhodná na váš stůl?

Jednou z nejoblíbenějších ryb je u nás bezesporu losos, kterého jsme si zamilovali díky jeho jemné chuti. Navíc je díky ní vhodný i pro děti, do kterých dostat rybu je někdy nadlidský výkon.

Jak tedy vybrat toho správného lososa, abyste si na něm opravdu pochutnali? Obecně platí, že lepší losos než z norských farem je z těch skotských, kde se ryby nechovají v tak velkém množství, a proto má ryba v sádkách větší „osobní“ prostor. Tím je také zaručena větší možnost pohybu, takže losos spaluje více tuku, a proto je jeho maso libovější a má lepší chuť.

I u ostatních ryb platí několik pravidel, kterých byste se měli při nákupu držet:

1. Pokud můžete, kupujte rybu vcelku.

2. Oči musí být jasné, nezakalené.

3. Žábry musí být jasně červené.

4. Ryba by neměla být příliš cítit rybinou.

5. Při koupi filetu kontrolujte strukturu masa – u čerstvé ryby se      maso nikdy nedrolí.

Ryby bychom měli jíst alespoň jednou týdně, protože obsahují hodně cenných vitaminů, minerálů a omega-3 mastné kyseliny, které si tělo samo vyrobit neumí. Tyto látky mají velmi pozitivní účinky na lidské tělo, mezi které patří především vliv na snižování cholesterolu a krevního tlaku, zlepšení kožních problémů a dokonce posilování inteligence u dětí. Teď už vám tedy nic nebrání začít ryby konzumovat ve velkém.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

5 tipů, jak vybrat čerstvou rybu