Menu
WomanOnly
Apetit

7 tipů jak udělat opravdu dobrý vývar

Veronika Tichá

Veronika Tichá

6. 2. 2015

Víte, jak uvařit opravdu dobrý masový nebo zeleninový vývar? Každý má určitě mnoho tipů, my jsme zapátrali v receptářích našich babiček a přinášíme rady, díky kterým se po vaší polévce jen zapráší.  Vývar můžete použít i na spoustu jiných pokrmů nebo zmrazit a využít později. Udělejte si ho tedy pořádný hrnec, protože se v domácnosti nikdy neztratí.

Aby byl vývar čirý

Na čirý masový vývar musíte vložit maso do hrnce, až když se voda začne vařit, maso pak nepustí tolik šťávy. Když ale chcete silnější vývar, vložte maso už do studené vody. Bude se ohřívat postupně, nezatáhne se a pustí více šťávy. V tomto případě je ale nutné v průběhu vaření sbírat přebytečnou pěnu.

Pokud se vám už podařilo polévku zakalit, není vše ztraceno. Vývar zachráníte tak, že rozšleháte bílek, vložíte ho do vlažné polévky a necháte stát na teplém místě 15 až 30 minut. Polévku potom přeceďte přes síto s kusem plátýnka, aby polévka zůstala krásně čistá a průzračná.

Aby byl silný

Aby byl vývar voňavý a silný, je dobré maso i kosti před vařením vložit na pekáči do trouby předehřáté na 180°C na 20 minut. Maso se zatáhne a zezlátne. Pak ho dejte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou, jak už jsme uvedli výše, a pomalu přiveďte k varu.

 

Aby měl jemnější chuť

Chuť vývaru zjemníte tak, že do ní před servírováním přidáte kousek másla a petrželové natě.

Aby měl hezčí barvu

Pro lepší barvu nastrouhejte mrkev a opražte ji na troše oleje. Přidejte ji do polévky během vaření, ta bude potom krásně zbarvená.

 

Aby nevykypěl z hrnce

Rada vytažená z nejhlubšího dna truhly na recepty – aby vám polévka zůstala v hrnci a neutíkala po celé kuchyni, zkuste potřít okraj hrnce olejem.

Aby byl rychleji hotový

Pokud už hosté stepují před dveřmi a vy pořád tancujete u plotny, urychlete si práci tím, že zeleninu nekrájejte, ale nastrouhejte. Chuť se nezmění a vy se vyhnete možnému trapasu.

 

Aby nebyl přesolený

Někdy se stane, že vám ujede ruka se solí a pohroma je na světě. Nepropadejte panice, polévku vylévat nemusíte, když v ní převaříte rozčtvrcené brambory, které přebytečnou sůl vytáhnou.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

7 tipů jak udělat opravdu dobrý vývar