Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

9 důvodů, proč jíst med. Víte, že snižuje alkohol v krvi

Med je surovinou známou a oceňovanou po tisíciletí. Osvědčil se v tradiční i klasické medicíně. A bylo by škoda, kdyby následkem moderního stravování i léčení na něj bylo pozapomenuto. A tak si pojďme znovu přiblížit jeho účinky a připomenout některé prastaré receptury.

Používání medu sahá do daleké minulosti

Všechno, co se dokázalo dochovat po tisíciletí až do dnešní doby mělo své opodstatnění a svou váhu. A tak je tomu i s medem. Vždyť první zmínky o něm se objevují již daleko v dobách před naším letopočtem, např. ve starověkém Babylóně, Egyptě i Asii.

Lidé ho odnepaměti používali jako lehce vstřebatelný a výživný prostředek u těžce pracujících, sportovců i rekonvalescentů. Jako léčebný prostředek se používal vnitřně i zevně. Léčili se s ním lidé i zvířata, obklady z něj připravené se přikládaly na těžce se hojící a hnisavé rány a vředy, které se díky němu dezinfikovaly a rychleji hojily.

A čím je med vlastně specifický?

Obsahuje v blahodárném poměru fruktózu a glukózu, spoustu minerálních látek a stopových prvků, vitamínů a enzymů. Vše lehce a dokonale vstřebatelné lidským organizmem. Tělu důležité látky dodává a navíc dokáže urychlit spoustu pochodů a procesů (např. procesy hojení, vstřebávání, boj proti infekci).

Oblasti, v nichž med působí příznivě

  1. zlepšuje krevní obraz a léčí chudokrevnost;
  2. zlepšuje chuť k jídlu a podporuje trávení (zvyšuje produkci slin v ústech);
  3. léčí vředové onemocnění žaludku a střev;
  4. posiluje práci srdce (působí především na prokrvení cév);
  5. působí proti šíření bakterií, které jsou příčinnou infekce horních cest dýchacích;
  6. snižuje obsah alkoholu v krvi o 18-40 procent;
  7. léčí deprese, apatie a vyčerpání;
  8. příznivě se podílí na vytváření kostní hmoty;
  9. léčí nemoci ledvin a močových cest.

A tak bychom mohli pokračovat. Zkuste jen pár receptů, o kterých možná víte či nevíte a pomozte tak sobě nebo blízkým tímto příjemným lékem:

  1. Na nespavost – lžička až dvě medu snězená těsně před odchodem na lůžko.
  2. Pro těhotné – pravidelná konzumace v těhotenství pomáhá předcházet chronické zácpě.
  3. Na bolesti dásní – zmírňuje útrapy dětí při růstu zoubků.
  4. Ředkvičková šťáva smíchaná s medem – posiluje trávicí činnost žaludku, ředí hlen a ulehčuje jeho vykašlávání (podává se po lžičkách několikrát denně).
  5. Proti křečím v lýtkách – se doporučují dvě kávové lžičky při každém jídle. Do týdne by měly útrapy pominout.
  6. Lidem po 70. roce života – se doporučuje vypít každé ráno sklenice tekutiny s rozpuštěnými dvěma lžičkami medu.
  7. Proti chřipce – ve sklenici teplého mléka rozpustíme dvě lžičky medu a na špičku nože másla. Pijeme několikrát denně.

Vyzkoušejte a nechte se inspirovat medovou léčbou tzv. apiterapií. Vždyť je to taková příjemná chutná léčba.

Věděli jste, že na výrobě jedné čajové lžičky medu se podílí dvanáct včel celý svůj život.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

9 důvodů, proč jíst med. Víte, že snižuje alkohol v krvi