×
WomanOnly

9 největších skladišť bakterií, s kterými jsme každý den ve styku

Jsou místa, kde počítáme se spoustou bakterií, těmito místy může být toaleta nebo klika u dveří. Jsou však místa, kde bychom bakterie vůbec nehledali, např. v čerstvě vypraných ponožkách. Jedním z bohatých zdrojů bakterií je mobilní telefon a dálkový ovladač. Stačí je přetřít papírovým ubrouskem s dezinfekčním přípravkem, to však dělá málokdo.

bakterie

Papírové bankovky jako bohatý zdroj virů a bakterií

V obchodech se setkáme s množstvím virů a bakterií. Známými zdroji virů a bakterií jsou nákupní vozíky, košíky, toalety. Avšak nejoblíbenějším místem virů a bakterií jsou papírové bankovky, např. virus chřipky může na nich přežít až 17 dní. Naopak na mincích se bakterie ani viry nedrží. Po nákupu je třeba si důkladně umýt ruce nebo použít antibakteriální gel.

Další oblíbené místo bakterií – jídelní lístek

Bakterie a viry byste v restauraci nečekali. Jídelní lístek je místo, kde se daří mnoha virům a bakteriím. Jídelní lístek projde denně bezpočtem rukou, zřídka kdy bývá pravidelně dezinfikován. Obvykle jsou všechny jídelní lístky se zbytky jídla a sladkých nápojů naskládány na sebe, čímž jsou zajištěny bakteriím výborné životní podmínky.

Vyprané ponožky, matrace, lůžkoviny, podlahy jako další sídlo mikroorganismů

Houbovité organismy, tzv. dermatofyty jsou příčinou plísní nohou. Tyto mikroorganismy se vyskytují ve svrchních vrstvách pokožky a šíří se např. společným praním ponožek v jedné pračce, chůzí naboso po koberci či a koupelnové předložce. Praní k likvidaci dermatofytů nestačí, dermatofyty zničí pouze vyvaření nebo dezinfekce. Roztoči sídlí hojně pod matracemi a v lůžkovinách, jsou zdrojem alergií, nemocí a jsou také přenašeči choroboplodných zárodků. Podle vědců je stlaní postelí škodlivé, postel by se měla nechat provětrat.

Ideálním místem pro roztoče jsou také hladké podlahy. Je třeba je jednou týdně vyluxovat a potom vytřít vhodným prostředkem.

jidelni-listek-menu-restaurace-kavarna

Lednička jako sídlo mikroorganismů

Chlad sice ničí mnohé mikroorganismy, ne však všechny. V lednici se dobře daří houbám a plísním, kterým nevadí chlad a prospívá jím vlhkost a páry. V ledničce zůstávají spóry z ovoce a zeleniny, které se snadno dostanou na jiné potraviny. Je proto třeba jednou týdně umýt vnitřek lednice octovou vodou.

Čistící pomůcky – skladiště bakterií

Bakteriím se skvěle daří v houbách a houbičkách, stačí jim jediná noc k tomu, aby se v nich rozmnožily ve velkém množství. Houbičky a houby jsou místa s největším výskytem rezistentních bakterií. Houbičky a houby zbavíme bakterií, pokud je vypereme v pračce při vysoké teplotě. Houbičky můžeme také namočit do dezinfekčního roztoku Savo nebo je dát na minutu do mikrovlnné trouby.

Kabelka jako další zdroj bakterií

Kabelka bývá dobrým lapačem různých bakterií, např. stafylokoka, salmonely, E. coli. Kabelka leží na různých kontaminovaných místech, na zemi, na sedadle v autobusu, na umyvadle v restauraci, aj. Bakterie se mohu usídlit vedle kosmetické taštičky nebo vedle svačiny. Vnitřek kabelky lze vyčistit vysavačem se štěrbinovou koncovkou, nejlepší je však kabelku občas vyprat, pokud je to možné.

Koupelna – místo, kde se daří škodlivým mikroorganismům

Vlhké prostředí plné páry a zbytků lidských tkání tvoří ideální podmínky pro všechny druhy škodlivých organismů. Každý by měl mít dva vlastní ručníky, které by se měly měnit dříve, než je to na nich vidět. Žínky by se měly měnit obden a vyvařit. Mycí houby nejdou vyvařit, je proto doporučováno je dát na minutu do mikrovlnné trouby.

Pokud je koupelna spojena s WC, bakterie už si nemohou přát lepší prostředí. Každé spláchnutí zvíří bakterie, které mohou podle vědců letět vzduchem i 180 cm. Například v jednom zubním kartáčku může žít i 100 milión bakterií, včetně stafylokoků, streptokoků, E. coli i parazitické kvasinky Candida. Zubní kartáček by se měl měnit vždy po třech měsících a po každém infekčním onemocnění.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*