×
WomanOnly

Arašídový olej – zdravý tuk i zpestření jídelníčku

Arašídový olej
Zdroj: Shutterstock

Tak jako je olivový olej doslova nepostradatelný ve středomořské kuchyni, arašídový olej je zase typický pro kuchyni asijskou. A podobně jako on je v poslední době hojně skloňovaný zejména z hlediska zdravotních benefitů.

Arašídový olej – fritovací olej číslo jedna

Podobně jako je tomu u ostatních rostlinných olejů, i arašídový olej lze koupit buď rafinovaný nebo lisovaný za studena. Obě varianty mají své výhody a využití. Rafinovaný arašídový olej je jeden z nejlepších tuků pro smažení a fritování. Předně má vysoký bod zakouření (232 °C, avšak u nerafinovaného pouhých 160 °C), tedy teplotu, při které začne docházet k přepalování a znehodnocení oleje. Je tak možné fritovat při vyšší teplotě, díky čemuž jídlo dostane výtečnou křupavost při zachování vnitřní jemnosti. Pro srovnání – u řepkového oleje je bod zakouření 204 °C, u slunečnicového obdobně cca 230 °C.

To však není všechno. Rafinovaný arašídový olej má tu zásadní výhodu, že neabsorbuje chuť ani aroma pokrmu. Je tak možné v něm smažit či fritovat různé druhy jídla po sobě. Po přefiltrování jej lze uschovat a opakovaně použít, takže ačkoli je u nás zatím dražší než běžné oleje, z dlouhodobějšího hlediska se může vyplatit. Navíc je sám chuťově neutrální (na rozdíl od oleje lisovaného za studena), takže jídlo rozhodně nebude chutnat po arašídech. Také je vhodný pro alergiky, neboť při procesu rafinace zcela vymizí alergenní složka.

Proč jíst ryby. Vybrali jsme 5 látek, které vaše tělo potřebuje

Za studena lisovaný olej se osvědčí především v asijské kuchyni

Arašídový olej lisovaný za studena si na rozdíl od rafinovaného zachovává jemnou arašídovou chuť i vůni. Využití lze nalézt především v asijské kuchyni – největšími producenty arašídového oleje na světě jsou ostatně Čína a Indie. Také se hodí jako základ do různých marinád, sosů a salátových dresinků. Pokud si doma vyrábíte vlastní burákové máslo, hodí se do něj přimíchat jednu či dvě lžíce arašídového oleje. Díky tomu bude mít jemnější konzistenci a lepší roztíratelnost. Ale pozor, nerafinovaný olej už je pro alergiky nebezpečný.

Olej do kuchyně patří. Víte, jaký olej se na co hodí?

Kromě toho lze arašídový olej lisovaný za studena použít i pro kosmetické účely, podobně jako olivový olej či jiné rostlinné oleje. Měl by pomoci především na suchou a svědící kůži, i jako ochrana pokožky před nepřízní počasí.

Je třeba také dbát na správné skladování nerafinovaného arašídového oleje, aby neoxidoval a vydržel co nejdéle. Podobně jako většina ostatních olejů by měl být chráněn před teplem, světlem a vlhkostí.

Zdroj vitamínu E a omega 6

Arašídový olej se skládá především z nenasycených mastných kyselin, které jsou považovány za „zdravý“ tuk. Již mnoho studií potvrdilo, že nahrazení nasycených mastných kyselin (především živočišné tuky, kokosový a palmový olej, ztužené tuky) těmi nenasycenými může mít mnoho pozitivních efektů – například zlepšení hladiny cukru v krvi u lidí s diabetem či snížení „špatného“ LDL cholesterolu.

V jedné lžíci arašídového oleje se také nachází přibližně 11% doporučené denní dávky vitamínu E. Jedná se o důležitý antioxidant, který prokazatelně snižuje riziko srdečních onemocnění, brání tělo od volných radikálů a celkově podporuje imunitní systém.

Podzemnici olejnou si lze vypěstovat už i v Česku. Poradíme, jak na to

Jedinou nevýhodou arašídového oleje je to, že obsahuje pouze omega 6 mastné kyseliny, ale žádné omega 3. To sice samo o sobě není problém, omega 6 je zásadní pro fungování lidského těla, problémem je spíše s jeho nadbytkem v naší běžné západní stravě. Proto je potřeba jídelníček doplnit i o jiné tuky, které doplní omega 3 mastné kyseliny.

5/5 - (2 votes)

5/5 - (2 votes)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*