×
WomanOnly

Recept: Avokádová majonéza. Zdravá alternativa tučné omáčky

avokádová majonéza

Klasická majonéza z oleje a žloutků je velmi tučná a i z toho nejdietnějšího jídla umí udělat hotovou kalorickou bombu. Skvělým řešením je majonéza z avokáda, která vašemu tělu dodá spoustu živin a navíc skvěle chutná.

Avokádo dobře chutná a prospívá tělu

Avokádo obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin. Kromě zdravých tuků v něm najdete také vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K), B komplex, vitamin C, fosfor a draslík. Pravidelné pojídání avokáda působí jako účinná prevence srdečních onemocnění a Alzheimerovy choroby. Avokádo díky svému složení snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá k optimálnímu množství cukru v krvi a udržuje v kondici mozek a zrak.

Recept na nejrychlejší domácí majonézu

Avokádová majonéza – základní recept

Suroviny:

  • 2 zralá avokáda
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

  1. Zralá avokáda rozkrojte, vydlabejte z nich dužinu a dejte do mixéru nebo do misky. Záleží na tom, zda chcete použít klasický nebo ponorný mixér.
  2. Přidejte olej, sůl, pepř, česnek a citrónovou šťávu. Všechny suroviny rozmixujte dohladka.
  3. Podle chuti majonézu dosolte, přidejte více pepře nebo citrónové šťávy.

TIP: Ke zvýraznění chuti přidejte do majonézy lžičku plnotučné nebo dijonské hořčice.

Jak zachovat rozkrojené avokádo čerstvé? 6 tipů na bezpečné uskladnění

Jemná avokádová majonéza

Suroviny:

  • 2 avokáda
  • 1 lžíce kokosového mléka (tuhé části)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

  1. Dužinu z avokáda a všechny ostatní suroviny rozmixujte v mixéru do hladké hmoty.
  2. Jemná majonéza z avokáda se skvěle hodí ke grilovanému a pečenému masu.

Využití avokádové majonézy

Avokádovou majonézu můžete bez obav zaměnit za tu klasickou. Bude vám chutnat jako příloha k masu i zálivka do salátu. Výborná je jako pomazánka nebo náhražka smetanové omáčky na těstovinách. Pokud chcete, můžete do ní přidat různé bylinky, nadrobno pokrájenou zeleninu nebo čerstvý sýr a vzniklou směs namazat na čerstvé pečivo.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*