Menu
WomanOnly
Apetit

Vybrat čerstvé avokádo není žádná věda, hlídejte si nejen barvu

Adéla Beranová

Adéla Beranová

6. 9. 2014

Avokádo využijete v kuchyni do nespočtu receptů, je ale potřeba už v obchodě vybrat do správné. Musím být četsvé, ale dokonale zralé, abyste si opravdu pochutnali. Máme pro vás návod, jak takovou dobrotu koupit.

Mnoho druhů avokáda

Avokádo se do našich obchodů logicky dováží. Jedním z největších světových producentů avokáda je Kalifornie, ale do Česka se dováží spíš plody z afrických zemí, Izraele nebo Španělska.

Existuje také několik druhů, zelená avokáda bývají protáhlá a větší. Narazit můžeme ale také na černá nebo černo-fialová, která nejsou rozhodně zkažená, jen jde o jiný druh. Mívají kulatější tvar a často jsou označována jako prémiová, což ale znamená jen to, že byste neměli s jejich konzumací otálet, jsou totiž ideálně zralá.

Jak vypadá zralé avokádo

Dužina avokáda by měla bít žluto-bílá, nezralé avokádo ji má hodně nazelenalou. Přímo u pecky jsou avokáda hnědá, tuto část pak ale nejíme. Když je dužina měkká a jemná, že by šla roztírat, je to v pořádku. Ale nahnědlá barva symbolizuje už spíš zkažené plody. Ideálně by mělo mít avokádo mírně nasládlou oříškovou chuť.

Poznejte zralé avokádo už v obchodě

Na slupce avokáda nesmí být tmavé skvrny. U černých avokád si zase všímejte drobných poškození slupky. Na omak by mělo být avokádo měkké, ale ne kašovité. Stopka nesmí být suchá a vypadávat od plodu.

Ani našedlá barva není dobrým znamením, znamená to, že byly plody skladované v teplotě pod 10 °C. Proto nikdy nekupujte ani avokádo prodávané v chladicích boxech.

Nechte avokádo doma dozrát

V obchodech bohužel narazíte spíš na nezralá avokáda. Můžete je nechat doma dozrát, stačí je zabalit do papíru a nechat při pokojové teplotě na stinném místě. Jakmile ale avokádo jednou rozkrojíte, musíte ho zpracovat.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Vybrat čerstvé avokádo není žádná věda, hlídejte si nejen barvu