Menu
WomanOnly
Apetit

Bezlepkové velikonoční recepty. Zkuste beránka, zajíčka či minibábovky

Redakce

Redakce

4. 4. 2020

Ať už trpíte intolerancí na lepek, či chcete jen letos zkusit zdravější alternativy velikonočních receptů, se společností Labeta, která vyrábí bezlepkové produkty, jsme dali dohromady několik tipů.

Mrkvový velikonoční králíček bez lepku

Velikonoční bezlekový mrkvový králíček

Potřebujete:

  • 200 g mrkve,
  • 1 lžička vanilinového cukru,
  • 2 ks vejce,
  • 100 ml oleje,
  • 80 g mandlí nebo mandlové mouky,
  • lžička sody,
  • lžička prášku do pečiva Labeta,
  • 100 g cukru,
  • 140 g Univerzální bezlepkové směsi Labeta,
  • 300 ml smetany ke šlehání,
  • ztužovač šlehačky,
  • kokos na ozdobení

Postup:

Mrkev nastrouháme a mandle nadrtíme na mouku (nebo odvážíme mandlovou mouku). Vejce vyšleháme s cukrem a vanilinovým cukrem. Postupně přidáme olej a nastrouhanou mrkev. V jiné míse smícháme mandlovou mouku, sodu, prášek do pečiva a Univerzální bezlepkovou směs. Sypkou směs potom pomalu zašleháme do tekuté.

Těsto nalejeme do olejem vymazané formy olejem a pečeme na 180 °C, cca 30 min. Až nám korpus po upečení úplně vychladne, vyšleháme šlehačku se ztužovačem. Korpus přepůlíme na půl (aby vznikly 2 půlkruhy), položíme na sebe a vyřízneme z něj malou hlavičku a tělíčko (stačí jen trochu seříznout vrchní část). Obě půlky pak spojíme šlehačkou a zbylou potřeme i všude na povrchu. Můžeme dozdobit kokosem a oušky z papíru.

Bezlepkový Beránek

Bezlepkový velikonoční beránek

Tento Beránek svou chutí připomíná klasické piškotové těsto. Je úžasně vláčný, kyprý a lehounký zároveň. Tento recept je od klasického naprosto k nerozeznání.  Pokud budete chtít, můžete si pohrát s polevou či mramorováním uvnitř Beránka.

Potřebujete:

  • 3 celá šťastná vajíčka,
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • ½ hrnku (nebo 200 g) cukru třtinového (může být i kokosový či xylitol),
  • 250 g polotučného tvarohu,
  • 1 kypřící prášek bez lepku Labeta,
  • špetka soli,
  • 200 g Univerzální bezlepkové směsi Labeta,
  • 100 g mandlové mouky (rozemleté mandle či jiné ořechy),
  • 100 ml mléka

Postup:

Celá vejce našleháme do pěny s vanilkovým extraktem a cukrem. Čím více našleháte vajíčka s cukrem, tím bude mít beránek nadýchanou piškotovou konzistenci. Poté do pěny přidáme tvaroh, který opět zašleháme. Do směsi postupně přidáme mléko a ostatní suroviny a vymícháme krásné těsto. Těsto nalijeme do předem máslem vymazané formy a vysypané mandlovou moukou, aby beránek šel snadno vyklopit (použít lze i strouhaný kokos).

Pečeme v předem předehřáté troubě na 160 ° cca 50 až 60 minut. Doporučujeme péct delší dobu na méně stupňů, aby se beránek krásně a rovnoměrně propekl. Nejdříve zkusíme špejlovým testem, zda je beránek propečený a poté ho necháme 5 minut stát ještě ve formě, než ho vyklopíme. Po vyklopení už jen vydržet do úplného zchladnutí a můžete ozdobit jak moučkovým cukrem a mašličkou, nebo klidně rozpuštěnou čokoládou ve smetaně.

Velikonoční mini bábovky bez lepku

Bezlepkové bábovky

Potřebujeme:

  • 120 g másla,
  • 120 g cukru krystal,
  • 2x vejce,
  • 150 g Univerzální směsi Labeta (+ na vysypání formiček),
  • 100 ml mléka,
  • kůra a šťáva z 1/2 citronu,
  • kůra z 1/2 pomeranče,
  • 2 x lžička Bezlepkového kypřícího prášku do pečiva Labeta,
  • rozinky a kandované ovoce

Postup:

Nejprve si vyšleháme máslo s cukrem a vejci. Postupně přidáme kůru z pomeranče a citronu. Přidáme i citronovou šťávu. Důkladně promícháme všechny tekuté ingredience a začneme přisypávat mouku a kypřící prášek. Přiléváme mléko, tak, aby konzistence byla trochu tekutá a táhla se. Nakonec přidáme rozinky a kandované ovoce podle chuti.

Pečeme ve vymazaných a vysypaných formičkách na mini bábovky na 200 °C po dobu 20-25 min. Místo formiček se dají použit klasické muffinové formy.

Velikonoční bezlepkový věnec s pudingem

Bezlekový pudinkový velikonoční věnec

Na 2 menší věnce potřebujete:

Na těsto:

  • 150 g + 2 lžíce Univerzální směsi Labeta,
  • 500 g Směsi na Mazanec Labeta,
  • 20 g droždí,
  • 150 ml vody,
  • 200 ml mléka,
  • 1 lžíce cukru,
  • 2 žloutky,
  • 80 g másla

Na náplň:

  • Čokoládový nebo Vanilinový puding Labeta,
  • 500 ml mléka

Bezlekový pudinkový velikonoční věnec

Postup:

Nejprve si ze 150 ml vody, droždí, cukru a dvou lžic mouky uděláme kvásek, který pořádně promícháme a necháme vzejit cca 20 min na teplém místě. Vedle smícháme mouku, směs na mazanec, mléko, žloutky a máslo. Do této směsi potom přidáme vzešlý kvásek, pořádně prohněteme a necháme v troubě na 60 stupňů kynout cca 2 hodiny.

Mezitím si uvaříme puding dle návodu a zaděláme povrch potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup. Hotové těsto rozdělíme na dvě části, z každé připravíme jeden věnec. Vezmeme jednu půlku těsta a rozdělíme opět na půl. Každou část rozválíme do obdélníku. Až bude puding chladný, rozetřeme ho po těstě.

Těsto zamotáme jako roládu a potom uprostřed podélně rozkrojíme. Oba konce do sebe zamotáme a vytvoříme věnec, který ještě můžeme potřít rozmíchaným vajíčkem. Stejným způsobem připravíme druhý věnec. (Můžete jednou použít čokoládový a jednou vanilinový a vzniknou z toho 2 různé věnce.) Pečeme na 190°, cca 30 min. Upečený věnec můžeme po vychladnutí dozdobit barevnými čokoládovými vajíčky.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Bezlepkové velikonoční recepty. Zkuste beránka, zajíčka či minibábovky