×
WomanOnly

Čaj oolong na hubnutí i na chuť. Proč a jak si ho dát?

Čaj oolong tea

Oolong (výslovnost wu-lung) je typ čaje, jak jistě víte. A co dál? Méně lidí už dokáže vysvětlit, jak se takový oolong pozná a čím se liší od jiných druhů čaje. Známá je však rada, že si pitím tohoto čaje můžete pomoci při hubnutí. Co je to tedy za čaj, jak si ho nejlépe vychutnat a jak působí na organismus?

Polofermentovaný čaj oolong: Čím se vyznačuje?

Název oolong je starý přepis čínského výrazu wu lung, tedy černý drak. O černý čaj však zrovna nejde – jde o něco mezi černým a zeleným čajem. Můžete se setkat s pojmem fermentace čaje. Tento proces odlišuje černý čaj od zeleného. Správně řečeno jde o oxidaci utržených lístků čajovníku. Ta je zahřátím zastavena buď hned, nebo až po proběhnutí, nebo někdy mezi tím.

Oolong není ani zelený ani černý, má však široké spektrum podle stupně oxidace. Druhů v této kategorii je několik tisíc. Nejhrubší dělení je podle procent oxidace, která může být pod 20% nebo až na 70%. Lístky oolongu se suší buď zohýbané v takzvaných dračích formách, nebo srolované do kuliček. Chuť je různá podle konkrétního typu.

Díky velké škále možností má čaj oolong cenu stejně rozmanitou jako chuť. Nejlevnější můžete na našem trhu sehnat za 150 Kč na 100 gramů. U mnoha typů však to samé množství stojí kolem 800 Kč nebo i přes tisícovku.

Jaké má čaj oolong účinky a obsah kofeinu?

Jak na nás působí oolong? Čaj účinky nese i v případě, že jde o zelený nebo černý, jde přece jen o tu samou rostlinu. Oolong se však zpracováním liší od zeleného i černého čaje a proto se vyzdvihují jeho určité vlastnosti.

První, co přijde na mysl, je obsah kofeinu, který nás, jak víme, zbavuje pocitu únavy. Čaj má obecně méně kofeinu než káva. To, že černý čaj obsahuje více kofeinu než zelený, je však mýtus. Podíl kofeinu v čaji závisí na mnoha různých faktorech. Pokud si nejste jistí, kolik je ho v konkrétním čaji, který pijete, udělejte si nejdříve slabší nálev. Obsah kofeinu v oolongu se pohybuje v rozsahu 17-55 mg na dva gramy čajových lístků.

Oolong může dle některých výzkumů pozitivně působit na srdce, mozek a kosti. Účinky si můžeme zhruba představit jako střed mezi specifickými vlastnostmi černého a zeleného čaje. Čaj obecně je také pokládán za zdravou součást diety díky polyfenolům, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky.

Podpořte oolongem hubnutí. Jak to funguje?

Nejdříve si položme otázku: Podporuje oolong čaj hubnutí? Takto je totiž v posledních letech propagován. Je fakt, že podle studií tam jistý efekt je. Konkrétně má jít o zrychlení metabolismu, díky kterému je tělo schopno rychleji odbourávat energii. Očividně nejde jen o samotný kofein, ale také jiné látky obsažené v čaji. Efekt nemusí automaticky dělat s vaší váhou zázraky, ale může jít o vhodné doplnění diety.

Je třeba dodat, že se ty samé účinky pojí také se zeleným čajem. Zelený čaj se také doporučuje na podobné účely, navíc se vyznačuje mnohem větším množstvím antioxidantů. Kofein a polyfenoly však najdeme i v černém čaji. Z toho pro nás plyne, že hubnout můžete nejen s oolongem, ale také se zeleným čajem. Vyberte si zkrátka ten, který vám nejvíce vyhovuje.

Chcete-li hubnout pomocí čaje, nezapomeňte, že to je jen okrajová součást dietního plánu. Pijte ho samotný: nejen bez cukru, ale také si k němu nedávejte nic sladkého. Kofein sice potlačuje chuť k jídlu, ale to nefunguje, když se najíte okamžitě. A hlavně se nenechte unést přemrštěnými očekáváními nebo přehnanou snahou.

Je libo šálek oolongu? Příprava čaje ponovu a postaru

Ještě jedna důležitá věc k oolongu: příprava. Čaj si můžete udělat, jak se vám jen zlíbí.
Kdo si ale není jistý nebo se zajímá o čajové tradice, určitě si rád o tom něco přečte. Neváhejte navštívit specializované weby a dozvědět se více. Zde vám jen představíme pár tipů.

Mnoho oolong čajů má chuť kombinovatelnou s jinými přísadami. Prodávají se proto kromě čistých čajů i oolongy všelijak aromatizované, což může také být zajímavé ozvláštnění. Oolong není špatný ani s mlékem, má-li jemnější chuť.

Oolongy se obecně zalévají vodou o teplotě do 93° C a louhují 3 minuty. Z jedněch lístků lze obvykle udělat několik nálevů, které jsou čím dál jemnější. Na další nálevy můžete použít o trochu vyšší teplotu vody.

V případě, že vám nestačí zalít čaj vodou z konvice, můžete zkusit tradičnější postup. Používá se nádobka zvaná gaiwan neboli čung. Proces je trochu zdlouhavější, ale milovníci čaje na něj nedají dopustit. Ten pravý zážitek pak představuje nefalšovaný čajový obřad kung-fu čcha.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*