×
WomanOnly

Espresso tonic – osvěžující drink plný energie

Espresso tonic
Zdroj: Shutterstock

Elegantní kávový drink, který zaujme i lidi, kteří běžně šálkům černého moku moc neholdují. Vrstva temně černé kávy nad vrstvou průhledného perlivého toniku – espresso tonic skvěle vypadá i skvěle chutná. Jak na něj? A jak vylepšit základní recepturu?

Nemáte-li kávovar, poslouží i moka konvička

Před samotným receptem ještě pár slov o kávě a její přípravě. Už z názvu tohoto drinku vyplývá, že by káva měla být ideálně připravena v kávovaru. Ne všichni ovšem doma máme kvalitní kávovar, který by pod tlakem doporučovaných 15 barů dokázal vytvořit dokonalé espresso. Pokud vaše kuchyň takovýmto strojem neoplývá a nechce se vám investovat několik tisíc korun, tak obstojně vám poslouží i moka konvička za pár stovek. V případě nouze můžete nakonec použít i jakýkoli jiný způsob přípravy kávy, každopádně ji však potřebujete udělat co nejsilnější – jen si vždy dejte pozor na správnou hrubost mletí kávových zrn.

Sladká a ovocná kávová zrna

Tím se dostáváme k druhé části, a to je výběr samotné kávy. Rozhodně je vždy lepší sáhnout po zrnech a čerstvě si je namlít, než kupovat již namletou kávu – čím déle ji totiž budete mít otevřenou, tím více bude žluknout a výsledná káva může být nepříjemně kyselá anebo hořká. Co se týče výběru zrn, dívejte se spíše po ovocných tónech (zpravidla z Afriky) případně po sladších a silnějších variantách (zpravidla z Brazílie či střední Ameriky). V dobré kavárně nebo pražírně vám s výběrem určitě poradí.

Espresso tonic

Počet porcí: 1
Obtížnost: jednoduchá
Doba přípravy: 5-10 minut

  • šálek dvojitého espressa či jiné silné kávy
  • 100-150 ml toniku
  • půlka citronu nebo limetky
  • led

1) Čirou sklenici o objemu cca 200 ml zaplníme až k okraji ledem. Podobně jako třeba u drinku Whisky on the Rocks, i tady se nejlépe hodí co největší kostky. Není to ani tak z estetických důvodů jako spíše proto, aby se led příliš rychle nerozpouštěl a neředil tak výsledný drink.

2) Do dvou třetin zalijeme sklenici tonikem a zakápneme citronem nebo limetkou. Před vymačkáním citrusu si můžete odříznout tenké kolečko a na závěr jím drink ozdobit.

3) Pomalu nalejte připravenou kávu, může být klidně ještě horká. Buď se snažte mířit na led, nebo si pomozte lžičkou – díky tomu dostanete dvě krásně oddělené vrstvy čirého toniku a černé kávy.

Nebojte se experimentovat

Espresso tonic je osvěžující drink, který jen tak neomrzí a budete jej chtít pít znovu a znovu. Pokud se ale přece jen obáváte stereotypu, můžete do něj ještě přidat mražené ovoce – nejlépe nějaké kyselé bobuloviny – nebo čerstvé bylinky. Hořkost toniku skvěle doplní pár listů máty, rozmarýnu nebo třeba bazalky.

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*