×
WomanOnly

Proč je káva kyselá anebo hořká a jak to lze napravit?

Proč je káva kyselá

Není nad to dát si po ránu či po obědě svůj oblíbený božský nápoj – kávu. Kvalitní a správně upražená káva by měla vonět a nezanechávat žádnou nakyslou či nahořklou pachuť v ústech. Obojí bývá znakem mizerné kvality, zvětrání zrnek a nesprávně provedené přípravy i pražení. Jak vybrat dobré kafe a rozpoznat či vyřešit případné problémy?

Znaků špatně připravené kávy může být hned několik. Pokud není vhodně uskladněná, může dojít ke zvětrání zrn. Jestliže se skladuje dlouhodobě, kávová zrna žluknou stejně jako ořechy, protože obsahují oleje, takže výsledná chuť upražené kávy je mizerná – hořká, kyselá a bez vůně, naopak může spíše nepříjemně zavánět. V tom lepším případě jen nevoní nebo je pro ni charakteristický neutrální pach – tedy o ničem. Požitek z takové kávy se zcela jistě nedostaví, pokud nepotřebujete jen trochu kofeinu k nakopnutí pro větší výkon, a sázíte pouze na chuť mléka a cukru.

Arabica nebo robusta?

K přípravě kávy se využívají dva základní druhy – arabica a robusta. Arabica tvoří přes 70 % světové produkce a obsahuje méně kofeinu. Je charakteristická svou výraznou chutí a vůní. Její zrna jsou větší než v případě robusty a její zrna jsou v průběhu pražení poměrně dost citlivá na teplotu. Méně náročnější kávou je robusta, která má výraznější a zemitější chuť s mnohem větším obsahem kofeinu. Kávovníky se pěstují v zemích Jižní Ameriky a Afriky a příprava nápoje z kávových zrn podléhá společenským konvencím. Druhů přípravy existuje opravdu bezpočet.

Jak správně umlít kávu. Pro každou přípravu jiná hrubost

Zrna žluknou stejně jako ořechy

Vždy je lepší koupit si celá zrnka kvalitní kávy dovezené z konkrétní oblasti, ve které se káva pěstuje. Skvělou volbou jsou kávy ze spravedlivého obchodu Fair Trade. Většina domácností vlastní kávovar či presovač, který dokáže připravit kávu z čerstvých zrnek. Pokud jej nemáte, můžete si svůj oblíbený nápoj uvařit pokaždé čerstvý, když si zrna těsně před použitím pomelete v mlýnku na kávu. Dlouhodobě neskladujte namletou kávu ani celá zrna v nedostatečně uzavřené nádobě. Mohla by snadno zvětrat nebo zežluknout. Důležité je i udržovat kávovar v čistotě, což by mělo být samozřejmostí. Stačí sebemenší chybička a je tu problém v podobě nechutné břečky namísto lahodného moku povznášejícího duši.

Hořká nebo kyselá chuť kávy může vzniknout i přepražením, přípravou nápoje z vody, která nemá optimální teplotu, nebo když se to s množstvím namleté kávy přežene. Zkrátka a dobře, uvařit skvělé kafe vyžaduje jistou šikovnost a zkušenost. Je to umění, životní styl a pro někoho i záliba. Dobrou kavárnu poznáte podle nezaměnitelného aroma kvalitní kávy, které vás uchvátí už u vchodu. Takový nápoj totiž chutná výborně i bez jakéhokoliv množství našlehaného mléka nebo cukru, případně dalších přísad v podobě koření, kterými se často maskuje nekvalitní zvětralá káva.

Jak správně podávat kávu. Chuť ovlivňuje každý detail

Kávovar neudělá všechno za vás

Obsluha kávovaru vyžaduje jistou šikovnost, ani stroje nejsou natolik dokonalé, aby udělaly všechno za nás. Kromě pečlivého udržování hygieny a pravidelného čištění je třeba často měnit vodu, aby byla vždy čerstvá, proplachovat trysky a kontrolovat filtry, přístroj odvápňovat a podobně. Dbejte na správné nastavení hrubosti mletí a nemíchejte zbytky odlišných zrnek kávy dohromady. Každá sklizeň z jiné oblasti chutná jinak, drobné nuance chuti jsou těmi nejbáječnějšími smyslovými vjemy, které rozezná i nezkušený piják kávy.

Tip na vylepšení méně kvalitní kávy:

Pokud se stane, že narazíte na hořkou, zvětralou nebo kyselou kávu a je vám líto ji ze spíže vyhodit, smíchejte si ji s kořením, například s kardamomem, zázvorem, pepřem nebo skořicí a pijte ji jen občas. V extrémnějších případech se nerozpakujte – pokud nemůžete produkt vrátit do obchodu a reklamovat, a to s patřičným pozdvižením obočí, vysypte ji do polí.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*