Menu
WomanOnly
Nápoje Snadné

Espresso tonic – osvěžující drink plný energie

Petr Gorás

Petr Gorás

Doba přípravy: 5 min

Elegantní kávový drink, který zaujme i lidi, kteří běžně šálkům černého moku moc neholdují. Vrstva temně černé kávy nad vrstvou průhledného perlivého toniku – espresso tonic skvěle vypadá i skvěle chutná. Jak na něj? A jak vylepšit základní recepturu?

Nemáte-li kávovar, poslouží i moka konvička

Před samotným receptem ještě pár slov o kávě a její přípravě. Už z názvu tohoto drinku vyplývá, že by káva měla být ideálně připravena v kávovaru. Ne všichni ovšem doma máme kvalitní kávovar, který by pod tlakem doporučovaných 15 barů dokázal vytvořit dokonalé espresso. Pokud vaše kuchyň takovýmto strojem neoplývá a nechce se vám investovat několik tisíc korun, tak obstojně vám poslouží i moka konvička za pár stovek. V případě nouze můžete nakonec použít i jakýkoli jiný způsob přípravy kávy, každopádně ji však potřebujete udělat co nejsilnější – jen si vždy dejte pozor na správnou hrubost mletí kávových zrn.

Sladká a ovocná kávová zrna

Tím se dostáváme k druhé části, a to je výběr samotné kávy. Rozhodně je vždy lepší sáhnout po zrnech a čerstvě si je namlít, než kupovat již namletou kávu – čím déle ji totiž budete mít otevřenou, tím více bude žluknout a výsledná káva může být nepříjemně kyselá anebo hořká. Co se týče výběru zrn, dívejte se spíše po ovocných tónech (zpravidla z Afriky) případně po sladších a silnějších variantách (zpravidla z Brazílie či střední Ameriky). V dobré kavárně nebo pražírně vám s výběrem určitě poradí.

Suroviny

1 porce

Postup přípravy

  1. Čirou sklenici o objemu cca 200 ml zaplníme až k okraji ledem. Podobně jako třeba u drinku Whisky on the Rocks, i tady se nejlépe hodí co největší kostky. Není to ani tak z estetických důvodů jako spíše proto, aby se led příliš rychle nerozpouštěl a neředil tak výsledný drink.
  2. Do dvou třetin zalijeme sklenici tonikem a zakápneme citronem nebo limetkou. Před vymačkáním citrusu si můžete odříznout tenké kolečko a na závěr jím drink ozdobit.
  3. Pomalu nalejte připravenou kávu, může být klidně ještě horká. Buď se snažte mířit na led, nebo si pomozte lžičkou – díky tomu dostanete dvě krásně oddělené vrstvy čirého toniku a černé kávy.

Nebojte se experimentovat

Espresso tonic je osvěžující drink, který jen tak neomrzí a budete jej chtít pít znovu a znovu. Pokud se ale přece jen obáváte stereotypu, můžete do něj ještě přidat mražené ovoce – nejlépe nějaké kyselé bobuloviny – nebo čerstvé bylinky. Hořkost toniku skvěle doplní pár listů máty, rozmarýnu nebo třeba bazalky.

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Espresso tonic – osvěžující drink plný energie