×
WomanOnly

Jak na dokonalý nakládaný hermelín? Vyhněte se těmto chybám!

Nakládaný hermelín
Zdroj: Depositphotos

Nakládaný hermelín je oblíbenou hospodskou chuťovkou, kterou si snadno připravíme i ve vlastní kuchyni. Na co si dát při nakládání hermelínu pozor, na co nezapomenout a jak připravit nakládaný hermelín se smaženou cibulkou, feferonkami nebo pivem?

Nejlepší nakládaný hermelín? Ten pořádně uzrálý!

Tajemství nejlepšího nakládaného hermelínu tkví nejen v použitých ingrediencích, nýbrž i v tom, jak dlouho jej necháme uzrát. Hermelín bychom měli nechat v lednici minimálně jeden týden, nicméně platí, že na skutečně dokonalé propojení chutí je potřeba počkat alespoň deset dní až dva týdny. Zároveň bychom se měli řídit také tím, jak moc je hermelín, který se chystáme naložit, už uzrálý – zralejším sýrům bude stačit kratší doba a naopak.

Určitě to však neznamená, že po uplynutí dvou týdnů již není možné hermelín konzumovat. Pokud jej skladujeme správně a nedopustíme se chyb, které uvádíme níže, vydrží v ledničce až dva měsíce.

Recept na hermelínovou pomazánku na chlebíčky. Zvládne ji každý

Jakých chyb se při nakládání hermelínu vyvarovat

Nakládání hermelínu rozhodně není žádná věda. Existují však jisté zásady, kterými je nutné se řídit, aby naše snaha nepřišla vniveč. Při dodržení následujících pravidel se nám nakládaný hermelín nezkazí ani po delším skladování v lednici, a co je nejdůležitější, jeho chuť bude zkrátka bezkonkurenční. Jaké jsou časté chyby při nakládání hermelínu, kterým bychom se rozhodně měli vyhnout?

Chyba č. 1: Nesprávně připravené sklenice

Sklenice, do kterých budeme hermelíny a další ingredience vkládat, musí být vždy dokonale čisté a suché, jinak se obsah zkazí. Ideální je nádoby sterilizovat – ponoříme je i s víčky do hrnce s vodou a vaříme zhruba 10 minut. Poté je necháme oschnout, popřípadě je vysušíme novou, čistou utěrkou.

Chyba č. 2: Špatný výběr a příprava ingrediencí

Dobře omyté a osušené musí být také suroviny, které k hermelínu budeme vkládat – to se týká například čerstvých chilli papriček nebo bylinek. Jakákoliv nečistota může způsobit, že se nakládaný hermelín zkazí.

Zároveň platí, že na nakládání hermelínu je nejlepší slunečnicový olej. Rovněž je možné použít olej z ingrediencí, které k sýru přidáváme – například ten ze sušených rajčat, který v případě potřeby dolijeme olejem slunečnicovým tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Kdo chce experimentovat, může sýr naložit například do směsi oleje, piva a octa.

Chyba č. 3: Nedostatek koření

Abychom dosáhli skutečně výrazné chuti, musíme přidat dostatek koření. S černým pepřem, novým kořením, bobkovým listem, chilli nebo mletou paprikou tedy rozhodně nešetříme.

Recept na grilovaný hermelín s cuketou: Grilujte netradičně!

Chyba č. 4: Vzduchové bubliny

S naplněnými sklenicemi je vždy potřeba bouchnout o linku či stůl a až poté je zavíčkovat, abychom se zbavili vzduchových bublin. Kvůli nim by se totiž hermelíny mohly začít kazit, což rozhodně nechceme.

Chyba č. 5: Nevhodný způsob skladování

Nakládané hermelíny bychom vždy měli nechat jeden den v pokojové teplotě a poté je přemístit do chladu. Sklenici můžeme obalit a sýr tak uchovávat v temnu, není to však nutné, zvláště chystáme-li se ho sníst během prvních dvou týdnů. Se sklenicí můžeme čas od času lehce zatřepat, aby se koření neusazovalo u dna.

Jak poznat zkažený nakládaný hermelín?

Nakládaný hermelín mohou znehodnotit bakterie ze špatně umytých sklenic nebo ingrediencí, vzduchové bublinky, nedostatek oleje či nevhodný způsob skladování. Jenže jak zkažený nakládaný hermelín poznat?

Zkažený hermelín zpravidla znamená zkvašený hermelín, který poznáme ihned po otevření sklenice, a to dle štiplavého zápachu, typického právě pro kvašení. Pokud zkažený nakládaný hermelín nepoznáme „po čuchu“, pak po prvním ochutnání jistě zaznamenáme, že něco není v pořádku.

3 osvědčené recepty na nakládaný hermelín

Nyní je již jasné, na co při nakládání hermelínu nezapomínat a jakých chyb se naopak vyvarovat. Proto je načase pustit se do práce a tuto pochoutku si připravit. Co takhle nakládaný hermelín se smaženou cibulkou, pikantní nakládaný hermelín nebo hermelín na kousky nakládaný v pivu?

Nakládaný hermelín se smaženou cibulkou

Obvykle se k nakládanému hermelínu přidává čerstvá cibule, nicméně i s tou smaženou docílíme vynikající a navíc méně obvyklé chuti. Vyzkoušejte a uvidíte, že nebudete litovat.

Ingredience:

  • 4 hermelíny
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • slunečnicový olej
  • čerstvý tymián
  • čerstvý rozmarýn
  • chilli

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme na kolečka, dáme na pánev, zalijeme olejem a necháme chvíli odpočívat. Tím dosáhneme toho, že se skutečně dobře usmaží. Poté ji osmažíme dozlatova.
  2. Hermelíny rozkrojíme podélně napůl. Střed vydlabeme, promícháme s prolisovaným česnekem a chilli a vrátíme zpět. Nakonec hermelíny opět přiklopíme k sobě.
  3. Čisté a suché sklenice plníme střídavě hermelíny a cibulí. Nakonec přilijeme slunečnicový olej tak, aby bylo vše ponořené, a přidáme čerstvé bylinky. Nezapomeneme se sklenicí opatrně bouchnout, aby se vypustily vzduchové bublinky.
  4. Nakládaný hermelín necháme 24 hodin v pokojové teplotě a poté jej přemístíme do lednice. Konzumujeme nejdříve po týdnu.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 45 minut

Recept na salát z červené řepy a balkánského sýra: Barevná pochoutka plná zdraví

Pikantní nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín s feferonkami, čerstvou cibulí, česnekem a kořením je klasikou, která nikdy neomrzí. Jak jsme již uvedli výše, není nic horšího, než nevýrazný naložený hermelín, s kořením proto rozhodně nešetřete.

Ingredience:

  • 4 hermelíny
  • 2 cibule
  • 4 velké čerstvé feferonky
  • 16 stroužků česneku
  • 6 bobkových listů
  • 16 kuliček nového koření
  • 30 kuliček pepře (černého nebo barevného)
  • slunečnicový olej

Postup:

  1. Hermelíny můžeme nechat vcelku či je nakrájet podélně nebo na menší kousky. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky.
  2. Do čistých a suchých sklenic vkládáme střídavě cibuli, česnek a hermelíny. Přidáme feferonky a koření.
  3. Přilijeme slunečnicový olej tak, aby byly všechny ingredience ponořené. Bouchneme se sklenicí o kuchyňskou linku a zavíčkujeme.
  4. První den necháme nakládané hermelíny v pokojové teplotě. Poté je přemístíme do chladu, kde vydrží až dva měsíce.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut

Hermelín na kousky nakládaný v pivu

Slunečnicový olej se k nakládání hermelínu používá nejčastěji, ovšem nepředstavuje jedinou možnost. Hermelín lze totiž naložit také do piva, respektive do směsi oleje, piva a octa. Jak tuto netradiční verzi připravit?

Ingredience:

  • 4 hermelíny
  • 2 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 4 malé sušené chilli papričky
  • 6 bobkových listů
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 30 kuliček pepře (černého nebo barevného)
  • světlé pivo
  • 2 lžíce octa
  • slunečnicový olej

Postup:

  1. Hermelíny nakrájíme na čtvrtiny, cibuli na kolečka, česnek na plátky.
  2. Do čistých a vysušených sklenic dáváme střídavě cibuli, česnek a nakrájené hermelíny. Přidáme koření a chilli papričky.
  3. Zalijeme směsí piva, oleje a octa tak, aby byly všechny ingredience ponořené, opatrně bouchneme se sklenicí, abychom vypustili vzduchové bubliny, a zavíčkujeme.
  4. Dáme ihned do lednice a necháme odležet alespoň týden.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut

1/5 - (1 vote)
1/5 - (1 vote)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*