Menu
WomanOnly
Apetit

Jak poznat kvalitní arašídové máslo?

Arašídové máslo je zdravou potravinou, která může nahradit máslo klasické. Díky unikátnímu složení se v přiměřeném množství skvěle hodí do zdravého jídelníčku i redukční diety. Jak ale vybrat z množství produktů na trhu opravdu kvalitní arašídové máslo?

Nejprve se podívejte na etiketu

Arašídové máslo není nic jiného než rozmixované arašídy. V ideálním případě by na krabičce z hlediska složení měla být jediná ingredience – arašídy.

Kromě toho naleznete v obchodech i arašídová másla s dalšími surovinami – obsahovat mohou konzervanty, přidané oleje, dochucovadla a další látky. Cíle jsou různé – změnit chuťový vjem a vytvořit specifický produkt, na který si zákazník zvykne, snížit cenu produktu nebo prodloužit trvanlivost.

Mám se vyhýbat produktům, u kterých se odděluje tuk?

Pokud arašídové máslo delší dobu stojí, je zcela běžné, že se oddělí tuk od hmoty. Není to žádný problém, arašídové máslo jednoduše znovu zamícháte. Nejde o věc, která by značila, že je produkt nekvalitní. Často je tomu právě naopak – potraviny s různými stabilizátory a dalšími látkami problémem s oddělováním složek „trpět“ nemusí.

Je arašídové máslo s hrudkami horší?

Ani toto neplatí a záleží pouze na vašich preferencích. Arašídové máslo s hrudkami se liší jen tím, jak moc jsou arašídy rozemleté. Někdo zkrátka může preferovat, že si do ořechu ještě může trochu kousnout. Ani typická hladká, ani „crunchy“ varianta tedy nejsou horší nebo lepší volbou.

Arašídové máslo musí vonět

Arašídové máslo musí vonět. A to jak při prvním rozbalení, tak při rozbalení opětovném. Jakmile se příjemná vůně, při které se vám doslova sbíhají sliny, začne měnit, může to značit, že je s potravinou nějaký problém. Ořechy mohou podobně jako například vajíčka tzv. žluknout a arašídové je v takovém případě zkažené. Stejně tak pokud vůně zcela chybí nebo je méně výrazná, může jít o produkt, který není zcela přírodní a kvalitní.

Konzistence musí být kašovitá, polotekutá

Konzistence arašídového másla je velice specifická. Je vlastně polotekutá. Arašídové máslo lze jednoduše mazat i jíst lžičkou. Nesmí být vodovité ani ztvrdlé (pokud jej nemáte v ledničce, mluvíme o pokojové teplotě). Jakékoli jiné konzistence značí, že máslo není přírodní nebo s ním není něco v pořádku. Než ale podniknete rázné kroky, nezapomeňte arašídové máslo poctivě promíchat.

Hlavní je chuť!

Neznáme nikoho, komu by arašídové máslo nechutnalo. Každá lžička musí doslova naplnit vaše chuťové pohárky. A budete se těšit na další sousto. Přestože jde o homogenní produkt, chuť jednotlivých výrobců se může mírně lišit – to není na škodu. I jednotlivé arašídy dle země původu apod. chutnají trochu jinak a tato chuť se dle konkrétní suroviny promítá i do arašídového másla. To ale poznají jen ti, kteří už mají chuťové pohárky na arašídové máslo vytrénované.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak poznat kvalitní arašídové máslo?