Maté neboli yerba maté začali první připravovat Indiáni v Jižní Americe. Tento nápoj, který je připravován z lístků cesmíny paraguayské, nedodá tělu jen potřebnou energii, ale také prospěje vašemu zdraví. V latinské Americe je příprava a popíjení tohoto tradičního nápoje doslova rituálem. A nejen tam.
Jak připravit čaj z maté
Lístky cesmíny paraguayské se dají celkem snadno sehnat v lepších čajovnách a na e-shopech. Když už máte toto „zelené zlato Indiánů“ doma, a to nejlépe v sypané podobě, při přípravě maté se také neobejdete bez tradiční nádoby na čaj maté – tzv. kalabasy a speciálního brčka se sítkem neboli bombilly.
Cesmína – keř pro vánoční dekorace i na živý plot. Jak ji pěstovat?
Připravte si také hrnek vlažné vody a konvici horké vody s teplotou kolem 80 stupňů Celsia.Nejprve je třeba připravit kalabasu pro podávání maté. Ze dvou třetin naplňte kalabasu lístky maté a po okraj nádoby je zalijte sedmdesáti stupňovou vodou.
Po 24 hodinách tekutinu vylijte, vnitřek vydlabejte lžičkou a nechte vyschnout. Nádobu vylepšíte také tím, že ji vylijete nahřátým medem nebo karamelem. Do takto připravené kalabasy vsypeme cca do poloviny lístky maté, které zaléváme postupně vlažnou, pak teplejší a nakonec horkou vodou.
Nikdy maté nezalévejte vařící vodou, jinak zničíte všechny jeho prospěšné látky a také můžete poškodit kalabasu! Maté jde samozřejmě také připravit jen tak do hrnečku, ale tím se připravíte o jedinečný rituál a výjimečnou chuť tohoto nápoje.
Blahodárné účinky nápoje
Lístky cesmíny paraguayské obsahují mnoho látek prospěšných našemu tělu jako např. kyselinu fenolovou, silice, minerální látky, vitamíny a v neposlední řadě také kofein. Pokud tedy hledáte pořádný životabudič, yerba maté bude pro vás to pravé.
Kromě výše zmíněných látek vám maté bude také pomocníkem při hubnutí – dokáže potlačit hlad a zároveň tělo očišťuje od toxických látek.