×
WomanOnly

Jak správně nosit talíře. Inspirujte se technikami profesionálních číšníků

Jak správně nosit talíře
Zdroj: Shutterstock

Také vám vždy, když sedíte v restauraci, vrtá hlavou, jak může číšník nosit dva talíře v jedné ruce zcela bez zaváhání? Poradíme vám, jak to můžete zvládnout i vy a třeba tím ohromit návštěvu. Jak správně nosit talíře a jak nosit více talířů v jedné ruce?

Jak nosit talíře

Ještě než si řekneme, jak nosit více talířů najednou, připomeňme si základní pravidla obsluhy ohledně podávání jídla, který by měl znát nejen každý číšník či číšnice, ale také každá správná hospodyňka. Základním pravidlem, jak nosit talíře v restauraci je, že pokrmy se hostům servírují zprava. Jen pokud je to technicky obtížné, lze udělat výjimku a podávat talíře s jídlem zleva. Pokud má talíř nějaký znak, měl by být podán tak, aby byl znak čelem k hostovi.

Jak nosit více talířů

Dalším ze základních pravidel obsluhování je, že skupina hostů by měla být obsloužena v nejkratším možném rozmezí, tedy pokud možno najednou. Z toho vyplývá, že čím více toho číšník unese, tím lépe. Proto je žádoucí, aby obsluhující s přehledem zvládal nošení více talířů najednou. Ovšem maximem talířů, které by měl číšník nosit, je 5. A jak nosit 5 talířů? Jednou rukou vezmete 3 talíře, druhou rukou pak 2 talíře.

Jak nosit dva talíře v jedné ruce

Techniku, jak nosit 2 talíře v jedné ruce, popisuje tzv. dvoutalířový způsob. Ta vám tedy postačí k tomu, abyste věděli, jak nosit 4 talíře. Postup je následující:

  • Vezměte jeden talíř tak, abyste jej z kraje drželi prostředníčkem a ukazováčkem ze zdola a palcem ze shora. Zbyly vám tedy dva prsty volné. Druhý talíř si položte středem na zápěstí a přidržujte jej ze zdola zbylými dvěma prsty.
  • Druhým způsobem je vzít první talíř ukazováčkem ze zdola a palcem ze shora a druhý pak vložit do dlaně (přičemž jeho okraj podsunete pod okraj prvního talíře) a přidržovat zbylými třemi prsty.

Jak nosit tři talíře v jedné ruce

Jak nosit tři talíře v jedné ruce, vám poradí tzv. třítalířový způsob, který musíte znát, abyste zvládli nošení 5 talířů. Postup je následující:

  • Vezměte do ruky dva talíře, jak bylo popsáno v druhém způsobu dvoutalířového způsobu. Poté si již stačí položit třetí talíř středem na zápěstí tak, aby byl výše než první a druhý talíř.

Pravidla sklízení talířů

Stejně jako podávání talířů, tak i jejich debaras, tedy sklízení použitých talířů, se provádí zprava. Pokud hosté dojedli beze zbytků, použije se metoda dvoutalířového debarasu – na první talíř číšník rovná použité příbory, na druhý pak talíře. Dvoutalířový debaras se používá také při sklízení polévkových talířů. Třítalířový debaras slouží ke sklízení nádobí po hostech, kteří nechali zbytky, přičemž ty se shromažďují na prostřední talíř.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*