×
WomanOnly

Jak správně skladovat potraviny. Předcházejte zažívacím potížím

Správně skladované potraviny nejen dlouho vydrží, ale uchovají si i svou původní chuť a vzhled. Nejdůležitější je, že odpovídajícím ukládáním surovin i uvařených jídel, je možné zabránit šíření bakterií a udržet v jídle tolik potřebné živiny, vitamíny a minerály. Základní heslo zní: Systém nade vše.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Chcete-li chránit svoje zdraví před nežádoucími bakteriemi v jídle, které jsou často způsobené nesprávným skladováním, stačí se držet tří jednoduchých pravidel. Za prvé, mějte přehled a vytvořte si vlastní systém. Za druhé – obal je nejlepší přítel člověka. A nakonec: Pravidelně skladovací prostory umývejte.

Lednice, základ přežití

Bakteriím svědčí teploty mezi 5 a 60 °C. Nejsnazší způsob, jak uchovat potraviny bez rizika kontaminace, je dát je do správné části lednice. Neomytá zelenina a ovoce by měly plnit pro ně určené boxy dole. Na spodní police pak patří čerstvé maso. Nad něj, do výše očí, ukládejte jogurty, pomazánky a sýry, aby byly hned po ruce. Vrchní police je ideální pro uvařená jídla a dezerty.

Zásadní je, aby byly všechny potraviny zabalené v samostatných těsnících obalech, krabičkách či sáčcích, aby se vzájemně nemohly kontaminovat. Zvláštní pozornost je potřeba věnovat vejcím, která mohou mít bakterie nejen na skořápkách, ale i na kartonových obalech.

Není také vhodné lednici zbytečně přeplňovat, studený vzduch jinak nemůže ochlazovat všechny potraviny rovnoměrně.

Systémem ku zdraví

Neméně důležité je vytvořit si vlastní systém označování. Tak abyste vždy věděli, jak dlouho co v lednici leží a do kdy je potřeba nakoupené věci spotřebovat. Užitečné mohou být třeba štítky nebo barevné rozlišováky. Zvláštní pozornost si v tomto zaslouží mrazák. Zmražené potraviny rozhodně nevydrží věčně a je potřeba je průběžně spotřebovávat. Rozmražené věci už nikdy znovu nezmrazujte, vzniklé bakterie tím nezabijete, jen je uchováte do příštího rozmrazení.

Bez hadru to nepůjde

Zlatým pravidlem při skladování je hygiena. Lednici, ale i další prostory jako spíže a sklepy je potřeba pravidelně umývat a čistit. Vhodné je použít vlažnou vodu a mírně desinfekční prostředek.

Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*