Menu
WomanOnly
Hubnutí

Jak správně upravit jídelníček? 4 jídla, na která můžete zapomenout

Adéla Beranová

Adéla Beranová

30. 8. 2014

Když se snažíte vylepšit svůj jídelníček a tím i zdraví a třeba trochu zhubnout, je potřeba se zpočátku zaměřit hlavně na ty největší prohřešky. My jsme pro vás vybrali pět takových potravin, které nejsou nezdravé na první pohled, ale do zdravého jídelníčku rozhodně nepatří. 

Mnoho potravin je na první pohled nezdravých a vaší váze hned při první úvaze rozhodně nepomohou. Pak jsou tu ale problematická jídla, která uškodí stejně jako tabulka nekvalitní čokolády, jen je to na nich mnohem méně znát na první pohled.

1. Bílý chléb a tukové rohlíky

Bílý chléb je typický příklad, na první pohled se nezdá zase tak hrozný, ale nemá vůbec žádnou nutriční hodnotu! Obsahuje jen hodně cukru a tuků, ale nedokáže uspokojit vaše chuťové buňky ani žaludek, takže už za malou chvíli dostanete znovu hlad. Takže je nad slunce jasné, že s bílým chlebem nebude žádná dieta příliš úspěšná. Ideální je nahradit ho tmavými a celozrnnými výrobky.

2. Smažené jídlo

Není nijak zákeřně schované za zdravou masku, ale mnoho lidí má pocit, že to není tak hrozné. Je. Kromě toho, že smažené jídlo je příčinou přibírání na váze a má minimální nutriční hodnotu, může způsobit vážné zdravotní potíže. Je totiž spojené s vysokým cholesterolem v krvi a vysokým krevním tlakem. Oboje zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Místo smažení vyzkoušejte jiné a zdravější způsoby úpravy jídla. Může to být třeba pečení, vaření nebo stále oblíbenější vaření v páře. Například kuřecí maso chutná okořeněné z trouby lépe a je šťavnatější, než jak se vám ho kdy podaří usmažit.

Zdroj: Shutterstock.com

Zdroj: Shutterstock.com

Příklady smažených jídel, kterým byste se měli vyhýbat:

  • Hranolky
  • Smažené kuřecí nugetky
  • Koblihy

3. Majonézové salátové zálivky

Saláty mají reputaci zdravého a dietního jídla. Je tomu tak, ale jen pokud je nezalijete majonézou nebo omáčkou na bázi majonézy. Je sice pravda, že s nimi chutná zelenina možná o trochu lépe, ale úplně ztratí svoje výhody. Zkuste místo toho experimentovat se zálivkami z kvalitního olivového oleje a kořením.

Zdroj: Shutterstock.com

Zdroj: Shutterstock.com

4. Bílá rýže

Zrovna u bílé rýže by to někteří nečekali, ale ani ona není nijak vhodná pro dietní a zdravý jídelníček. Její nutriční váha ale velmi záleží na kvalitě rýže, kterou si vyberete. Sáhněte proto raději po hnědé rýži, která obsahuje více minerálů, vitamínu a užitečných látek.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak správně upravit jídelníček? 4 jídla, na která můžete zapomenout