×
WomanOnly

Jak upéct správně roastbeef. Naučíme vás ten nejlepší

Jak upéct roastbeef

Roastbeef neboli hovězí pečeně už dlouho patří k jídlům, která jsou obecně považována za těžká a „majstrštyk“. My vám ukážeme, že to vůbec není pravda! Jak upéct správně roastbeef, aby se rodina jen olizovala?

Jak upéct správně roastbeef

Správný roastbeef má růžovou barvu od středu až ke kraji, který tvoří hnědý opečený okraj. Čím je okraj tenčí, tím lépe.

To, že je maso růžové neznamená, že je syrové.

Maso by mělo být šťavnaté, nakrájené na tenké delikátní plátky. Pokud vám po nedělním obědě zbyde, rozhodně by do druhého dne maso nemělo zešednout.

Tipy a triky

Pokud znáte ty správné kuchařské triky, proměníte každé jídlo v symfonii chutí a ještě si užijete nenáročnou přípravu.

1) Vyberte správné maso

Na výborný roastbeef nemůžete použít jen tak ledajaké maso. Správně se používá nízký roštěnec. Vybírejte kvalitní, vyzrálé maso, hezky mramorované, abyste místo šťavnaté pečeně neměla v pekáčku spíš tuhou podrážku.

Do nákupního košíku vkládejte pořádný kus masa, aspoň okolo jednoho kilogramu. Co nesníte na oběd, to využijete do výborných sendvičů!

2) Maso odblaňte

Jedním ze základů úspěchu je správná předpříprava masa. Vámi zvolený kousek pečlivě zbavte všech povrchových blan. Pokud byste to neudělala, zkroutilo by se vám při pečení maso jako paragraf a ještě byste je při jezení složitě překousávali.

3) Použijte provázek

Aby se maso v troubě nerozpláclo, svažte ho do úhledného válečku pomocí provázku. Zároveň ale moc neutahujte, jinak se vám maso špatně propeče. Zkrátka, važte tak akorát.

4) Marináda tomu dodá jiskru

Roastbeef se dá dělat na dva způsoby – buď ho před pečením pouze okořeníte a potřete hořčicí anebo ho den předem (příp. aspoň hodinu předem) naložíte do marinády. Oba způsoby mají své zastánce a je jen na vás, co vám bude chutnat spíš.

Marináda může být obyčejná, jako je ta, když smícháte olivový olej, sůl a pepř, ale můžete si s ní i vyhrát. Přidat třeba plátky česneku, rozmarýn nebo jiné bylinky vaší chuti, co maso provoní.

5) K pečení je třeba správná teplota

Roastbeef by se měl péct pozvolna, takových 140°C je naprosto dostačujících. Nemusíte se bát ani pár stupínků ještě ubrat. Maso bude krásně šťavnaté a propečené dorůžova.

A jak poznáte, že je maso hotové? Buď podle dotyku, pokud jste zkušené, anebo můžete použít teploměr na maso. Aby bylo maso uvnitř hezky růžové, tedy medium, musí mít uvnitř 54-58°C.

6) Maso potřebuje odpočinek

Po upečení nechte maso aspoň 15-20 minut odpočívat. Při pečení se totiž svalová vlákna masa stáhnou a odpočinek jim dá čas na uvolnění a vypuštění další šťávy. Maso necháme odpočinout ve vypnuté troubě nebo na prkýnku v pekáčku přikrytém alobalem.

Jak upéct správně roastbeef – recept

Ingredience: 1 kg nízkého roštěnce, sůl, pepř, bylinky dle chuti, hořčice, olej.

  1. Pokud necháváte maso marinovat, připravte si den nebo aspoň hodinu dopředu vámi zvolenou marinádu do mísy a nechte maso odpočinout v lednici.
  2. Chvíli před pečením maso vyndejte a nechte dojít na pokojovou teplotu. Pokud jste nemarinovali, potřete maso olejem a osolte a opepřete. Kořenění se nebojte, zůstane to jen na povrchu. Maso svažte provázkem.
  3. Předehřejte si troubu na 140°C a na zprudka opečte na rozehřáté pánvi maso dozlatova, ze všech stran. Maso se krásně zatáhne.
  4. Maso vyndejte z pánve a před dalším pečením ho potřete pořádnou dávkou hořčice, druh záleží opět na vaší chuti.
  5. Pokud je trouba dostatečně vyhřátá, přendejte maso do pekáčku a nechte péct. Troubu aspoň 40 minut neotvírejte, pak poprvé zkontrolujte stupeň propečení.
  6. Až se maso dopeče, nechte ho odpočinout aspoň 15-20 minut, klidně déle.
  7. Maso krájejte na tenké plátky a podávejte se studenými omáčkami a pečenou zeleninou.


2 Komentáře Jak upéct správně roastbeef. Naučíme vás ten nejlepší

  1. No výborně. Možná by to chtělo alespoň trošičku myslet, když už mě živí psaní…. Podle receptu s mnoha zbytečnými slovy maso (ideálně opravdu nízký roštěnec) nejprve svážu do válečku a potom ze všech stran zprudka opeču, aby se zatáhlo ! Zkuste to podle starého osvědčeného a přitom děsně jednoduchého receptu. Vezměte očištěný nízký roštěnec a důkladně ho potřete směsí soli, pepře a červené papriky. pak ho ze všech stran zprudka opečte na oleji na pánvi, aby se maso zatáhlo a nepouštělo zbytečně šťávu. Následně
    ho s tímtéž olejem vložte na pekáč do trouby vyhřáté na 120°C a pečte cca 40-45 min. Správně upečený rostbíf poznáte když do něj cvičně píchnete. Pokud vytéká červená šťáva, kus býka na pekáči je ještě živý. Když Vám ale vyteče šťáva jen růžová, máte ideální šťavnatý rostbeaf. Souhlasit s uveřejněným receptem mohu jen v závěru, kdy se flákota zakryje alobalem a nechá vydýchat a tím i zkřehnout. Marinování a potírání hořčicí nemá se starou anglickou tradicí nic společného. U správného rostbeafu totiž jde především o skutečnou chuť hovězího masa a ne o koření a zbytečné přísady !!!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*