Menu
WomanOnly
Domácnost

Jak vybrat kávovar? Známe výhody a nevýhody jednotlivých druhů

Adéla Lišková

Adéla Lišková

2. 10. 2016

Kdekdo z nás si neumí představit ráno bez kávy. Kvalitní italské espresso vás však nakopne mnohem více než rozpustná káva, proto není od věci trochu investovat do přístroje na přípravu. Jak vybrat kávovar? Známe výhody a nevýhody jednotlivých druhů.

Jak vybrat kávovar – druhy kávovarů

Asi nejobyčejnějším typem kávovaru je překapávač. Do toho se obvykle používá mletá káva, která je zalévána horkou vodou a překapává se do konvice. Překapávaná káva není moc výrazná ani co se týče aroma, ani co se týče chuti. Překapávač je tak vhodný pro ty, kterým stačí slabá káva. Jeho výhodou ovšem je, že v něm lze udělat velké množství kávy najednou.

Jak vybrat kávovar na kapsle

Náročnější spotřebitelé mohou sáhnout po moderních kávovarech na kapsle. Jejich kladem je, že příprava kávy je s nimi velmi jednoduchá – stačí vložit kapsli, zmáčknout tlačítko a to je vše. Nevýhodou ovšem je, že v kávovarech na kapsle lze obvykle použít jen kapsle jedné značky (třebaže lze vybírat z různých druhů kávy).

Rovněž jde o docela drahou záležitost. Pořizovací cena kávovarů na kapsle sice není příliš vysoká (i od 1000 Kč), ovšem je potřeba sledovat i cenu kapslí. Například u Nescafé Dolce Gusto můžete počítat zhruba s 8 Kč na espresso. A i tak nebude chutnat jako to, které vám udělají v profesionálním kávovaru v restauraci.

Jak vybrat espresso kávovar

Ti, kteří si chtějí každé ráno dopřávat kvalitní italské espresso, by měli investovat do kvalitního presovače. V kávovarech na espresso se namletá káva spaří pod vysokým tlakem, čímž je dosaženo výrazného aroma i chuti. Pořizovací cena kávovaru bývá vyšší než u kávovarů na kapsle, ovšem náklady na šálek espressa bývají obecně nižší, a to i v případě o třídu lepších značek.

Jak vybrat kávovar – pákový vs. automatický

Levnější variantou presovačů jsou manuální neboli pákové kávovary. Jelikož nejsou opatřeny mlýnkem, musíte si do nich kávu sami namlít, anebo kupovat mletou. Příprava kávy je s nimi trochu náročnější – vždy musíte vyndat páku, napěchovat kávu a zase páku vrátit. Také je musíte sami často čistit.

Automatické kávovary jsou sice dražší, ovšem práce s nimi je o dost jednodušší. Obvykle mají zabudovaný mlýnek, takže do nich lze použít zrnkovou kávu. Často bývají vybaveny samočistící funkcí. To ovšem neznamená, že je nemusíte nikdy čistit, stačí to však jednou za čas.

Jak vybrat kvalitní kávovar

Pokud si koupíte espresso kávovar v řádu tisíců korun, nemůžete čekat, že káva z něho bude chutnat jako z profesionálních espresso kávovarů v restauracích, které stojí klidně desetitisíce i statisíce. Nicméně bude k tomu mít nepoměrně blíž než káva z kávovarů na kapsle.

Při výběru kávovaru sledujte hodnotu tlaku, s kterou presovač pracuje – neměla by být menší než 15 barů (čím vyšší, tím lepší). Pokud si plánujete dělat kapučíno nebo latte, poohlédněte se po kávovaru s tryskou na šlehání mléka.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak vybrat kávovar? Známe výhody a nevýhody jednotlivých druhů