×
WomanOnly

Karamelizovaná cibulka – základ výtečných burgerů i dalších receptů

Karamelizovaná cibulka
Zdroj: Shutterstock

Karamelizovaná cibulka se používá do mnoha pokrmů, kam přidá nezaměnitelnou chuť a aroma. Víte, jak ji správně upravit, aby byla šťavnatá a přesto se lišila od klasicky restované cibule? V článku poradíme, jak na to.

Karamelizovaná cibulka do mnoha receptů

Karamelizovaná cibulka, jinak řečená i jako glazovaná cibulka, je specificky upravená cibule, při níž se pomalou tepelnou úpravou uvolňují cukry v ní obsažené. Občas se ještě dodává balzamikový ocet a cukr, aby se podpořila její chuť.

Tato cibulka velmi často bývá základem burgerů, neboť výtečně doladí chuť grilovaného masa, báječně se ale hodí třeba i do veganských burgerů. Často se používá do amerických hot dogů v žemli, ale najdeme je třeba i ve francouzském koláči quiche či v italských panini. Použít ji však můžete dle své fantazie, třeba do slaných dezertů jako jsou šneci či muffiny.

10 světově nejlepších sendvičů. Pojďme si je představit

Jakou cibuli vybrat

Nejvhodnější je sladká cibule – jedná se o specifický druh cibule, u níž si tolik nepobrečíte, neboť méně dráždí slzné kanálky. Je velmi jemná, jelikož obsahuje více síry a vody, než klasická kuchyňská cibule. Jako alternativu ale klidně můžete použít i červenou, nebo nakonec i tu obyčejnou žlutou.

Jak se u krájení cibule nerozbrečet

Při krájení cibule, doporučujeme malý fígl. Než budete cibuli krájet, namokřete si prkénko vodou a to stejné udělejte i s cibulí rozkrojenou na půl. Dodáte tak cibuli více vody a nebude tolik dráždivá. Oloupanou a rozkrojenou cibuli krájejte od strany, kde měla stonek, aby se vám její vrstvy nerozjížděly.

Recepty na tradiční cibulačku. Francouzská, nebo staročeská?

Chce to hlavně trpělivost

Nejvíce nás u tohoto receptu může odradit doba přípravy, neboť to není žádná rychlovka za pár minut jako v běžné úpravě cibule (předem počítejte minimálně s půl hodinou času). Ale nezoufejte, kromě krájení cibule to pánev obstará za vás, občas to chce pouze promíchat, aby se vám cibulka nepřipálila. Její předností je ale její trvanlivost – v lednici vám vydrží až měsíc, takže si jí můžete udělat více najednou.

Klíčem k úspěchu je dlouhé a pomalé opékaní cibule na oleji. Díky přirozenému obsahu cukrů se z ní pomalu tyto cukry uvolňují a chuť cibule tak zintenzivní. Pomalým opékáním také neznehodnotíte olivový olej, který má jinak nízký bod zakouření, zvláště ten extra panenský. Cibule by v konečné fází měla být tmavě hnědá a měkká, rozhodně by neměla být křupavá.

Klasická karamelizovaná cibulka

  • 5 středně velkých cibulí
  • 2 – 3 lžíce extra panenského olivového oleje, pokud nemáte, lze použít i máslo, nebo nakonec i nakombinovat
  • 2 – 3 lžíce balzamikového octa (nemusí být)
  • 1 lžíce medu či třtinového cukru (nemusí být)

Cibuli si nakrájíme na kolečka, nebo měsíčky. Na pánvi si rozehřejeme olej či máslo, doporučujeme opravdu mírný plamen. Přidáme nakrájenou cibuli a důkladně zamícháme do tuku, tak aby se cibule rovnoměrně obalila olejem. Přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném plameni do změknutí. Po té přidáme balzamikový ocet a med/cukr a opékáme již bez pokličky do té doby, než se ocet vypaří a cibulka nezkaramelizuje. To poznáme tak, že se lehce začne přichytávat ke dnu pánve a bude mít lepkavou konzistenci.

Tip: pokud chcete karamelizovanou cibulku ještě nějak zpestřit, doporučujeme přidat k balzamiku a medu i čerstvě nadrcený pepř.

Rozinky, nebo hrozinky? Buď je milujeme, nebo nesnášíme

Glazovaná cibulka na víně

  • 5 středně velkých cibulí
  • 2 – 3 lžíce extra panenského olivového oleje, zde se máslo příliš nehodí
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička medu (nemusí být)
  • 1 lžíce třtinového cukru

Základ ingrediencí je stejný jako v předešlém receptu s tím, že přidáme červené víno (doporučujeme kvalitnější, aby po vypaření alkoholu nezanechalo v cibulce pachuť). Postup je takový, že cibulku opět pod pokličkou opečeme do zesklovatění, následně přidáme červené víno a necháme pod pokličkou promísit cibuli a víno. Po asi 10 minutách přidáme všechny zbylé ingredience. Hotovo budeme mít, až se vypaří přebytečná tekutina a cibulka nebude plavat, ale bude krásně karamelizovaná.

Tip: tato úprava se výtečně hodí k večerním jídlům, kdy budete mít pokrm s tvrdým či modrým sýrem a budete k tomu připíjet červené víno. Nechte se unést na romantickém večeru s drahou polovičkou – u toho je dobré jídlo prostě základ.

Jak se Vám líbil tento článek?

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*