Menu
WomanOnly
Hubnutí

Leptin jako hlavní faktor diety. Jak ale udržet jeho hladinu?

Kateřina Pavlicová

Kateřina Pavlicová

31. 10. 2021

Zní to zvláště, ale zhubnout i bez razantní diety je možné. Trik se skrývá totiž v leptinu, který je nezbytnou součástí metabolismu. Jak funguje a jak jeho hladinu ovlivnit?


Metabolismus je regulován látkou známou jako leptin. Ta je velice důležitá pro správné fungování našeho těla. Zpravidla platí, že čím vyšší hladinu leptinu máte, tím lépe se vám bude hubnout, protože se automaticky zrychlí funkce metabolismu.

Naopak zase s menší hladinou leptinu se děje všechno naopak, takže i přes držení diety nejdou kila dolů, i kdyby jste se snažili sebe více.

Jak ovládnout hormony a zbavit se problémů s váhou i kosmetických strašáků

Není dieta jako dieta

Držet dietu není jen tak. Její způsob musí být optimální pro vaše tělo. Pokud tomu tak není, tělo si začne tvořit tukové zásoby a vy tak bohužel přibíráte, i když třeba i pravidelně cvičíte.

Obecně neplatí, že lidé s nadváhou jedí více, než lidé s váhou standardní. Z několika výzkumů totiž vyplývá, že lidé s váhou kolem 100 kilogramů mohou při dietě jíst méně, než lidé vážící polovinu. Důležité je totiž vytvořit správný režim diety, aby na něj mohlo tělo reagovat. V případě špatné diety se funkce metabolismu zpomalí a místo tuků hubnete svaly. To platí i při konečné fázi diety. Po jejím ukončení se metabolismus náhle nezrychlí, a tak znovu přiberete všechno zpátky.

V dnešní moderní době je obtížné udržet si kondici. Ve věčném spěchu není čas na správné stravování a pohyb. Všechno má ale své řešení, a tak není třeba hned se vzdávat.

Jak posilnit citlivost na leptin?

Dopřejte si vždy dostatek spánku a zahrňte do svého jídelníčku potraviny s antioxidanty. Při snížení váhy může leptin fungovat mnohem efektivněji a díky tomu se může snadno zbavit i těch posledních nežádoucích kil. Tělo totiž dokáže na leptin reagovat a podle toho nám dává signál, že je čas na jídlo.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Leptin jako hlavní faktor diety. Jak ale udržet jeho hladinu?