×
WomanOnly

Makrobiotické recepty pro úplné začátečníky. Upečte makovec z jahel

recept na makovec z jahel

V zimním období zařazujeme do jídelníčku potraviny, které více zahřívají a stahují organizmus. Také způsob přípravy jídel je jiný než například v létě. Můžeme si dovolit například více pečených pokrmů, jejichž energie je více JANG a vyrovnává tak energii JIN, která je pro zimní období typická.

Přináším vám jednoduchý recept, který zvládne každý makrobiotický začátečník. Suroviny v něm použité jsou běžně dostupné v potravinách nebo prodejnách zdravé výživy. Tento pokrm patří mezi moučníky, které zdravým způsobem zpestřují makrobiotický jídelníček.

Makovec se švestkami

  • 1 šálek jáhel (prosa)
  • 4 šálky vody
  • 1 šálek rozinek
  • 1 šálek mletého máku
  • 2 lžíce oleje
  • celozrnná mouka na podsypání
  • 12ks švestek (nemáme-li čerstvé, použijeme dvojnásobné množství sušených)

Recept na makovec s citrónovou polevou: Chutný moučník do půl hodiny

Pracovní postup:

Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou (předejdeme tak jejich případné hořkosti).

Rozinky rozmixujeme se šálkem vody a nalijeme do mísy. Přidáme ostatní vodu, umletý mák, jáhly a olej. Promícháme. Vzniklé těsto je velmi řídké.

Menší pekáček si vymažeme olejem a vysypeme celozrnnou moukou. Do takto připraveného nalijeme těsto a necháme 30 minut bobtnat.

Poté do těsta rozložíme rozpůlené švestky (případně celé sušené).

Makrobiotická strava. Jak má vypadat jídelníček po celý rok

Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 45 – 60 min. Upečení moučníku zjistíme píchnutím do středu těsta.

Jestliže moučník začíná na povrchu zlátnout a uvnitř je ještě nedopečený, přikryjeme povrch pečícím papírem.

Po upečení necháme moučník zcela vychládnout a poté ho krájíme na kostky.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*