×
WomanOnly

Medvědí česnek. Recept na pesto, bylinkové máslo a další tipy na zpracování

Recepty na pesto z medvědí česnek

Medvědí česnek patří mezi první jarní rostlinky, které vylézají ze země. Jak se traduje, každá bylinka deroucí se zpod zmrzlé půdy mívá v sobě největší moc uzdravovat a dodávat tělu potřebnou sílu. Medvědí česnek patří mezi účinná přírodní antibiotika a oblíbené jarní bylinky, na které se lidé vždy tradičně vypravují do lesa. Jak česnek medvědí nejlépe sbírat a zpracovávat, aby si uchoval co nejvíce látek potřebných pro naše zdraví?

Medvědí česnek: Sezóna v dubnu pomalu končí

Medvědí česnek (Allium ursinum) je dobré sbírat brzy na jaře, dokud jsou lístečky ještě mladé a rostlina je před rozkvětem. Jakmile česnek začne kvést, sezóna končí! Dávejte však velký pozor na záměnu s jinými rostlinami, jejichž listy se derou na povrch a bývají ještě třeba obtížněji rozeznatelné. Česnek medvědí se nachází nejčastěji na lesních pasekách, kde vytváří celé koberce. Tam ale také můžete narazit na volně rostoucí narcisy, konvalinky nebo ocúny. Buďte opatrní, abyste si nespletli listy těchto jedovatých rostlin s listy medvědího česneku.

Medvědí česnek poznáte snadno podle jeho typické česnekové vůně. Pokud si nejste jistí, raději lístky, předtím než je utrhnete, promněte mezi prsty. Když ucítíte česnekový zápach, je to v pořádku. V opačném případě raději nechte rostlinku tam, kde jste ji našli.

Troufněte si na pěstování medvědího česneku a přineste čerstvou chuť jara do své kuchyně

Je medvědí česnek chráněný?

Medvědí česnek nepatří mezi chráněné rostliny, ale je důležité, abychom jej nesbírali na chráněném území. Rovněž je samozřejmostí každého návštěvníka přírody, aby se k lesu choval s úctou a neškubal rostliny i s kořeny a neplenil zbytečně velké množství koberce medvědího česneku. Opravdu si natrhejte jen tolik, kolik potřebujete a kolik si zvládnete doma zpracovat.

Jak jíst medvědí česnek?

Česnek medvědí se jí zcela jednoduše. Po příchodu domů si listy opláchněte pod tekoucí vodou a můžete je rovnou začít konzumovat pěkně zčerstva. Stačí je nakrájet nadrobno a posypat jimi chleba s pomazánkou nebo si je přidat do polévky, rizota či dalšího hlavního pokrmu. Listy medvědího česneku lze jíst také samotné. Určitě to zase nepřehánějte, abyste si nepodráždili žaludek. Česnek medvědí je však velmi chutný a zdravý, není tak dráždivý jako klasický česnek.

Medvědí česnek: recepty a proč je prospěšný

Medvědí česnek: Účinky na zdraví vás možná překvapí svou silou

Ač je medvědí česnek nenápadnou lesní rostlinkou, poslední dobou se těší velké oblibě právě pro své překvapivé účinky na lidské zdraví a samozřejmě také vynikající chuť. Česnek medvědí je nejvíce bohatý na vitamín C a A, vitamíny skupiny B a železo. Je to přírodní antibiotikum a antimykotikum. Pomáhá při virózách a nachlazení, zánětech dýchacích cest, angínách, ničí bakterie – především streptokoky a stafylokoky. Kromě toho ale účinkuje i na viry a plísně.

Medvědí česnek se využívá i při jarní detoxikaci, na podporu trávení a k likvidaci nežádoucích plísní nebo parazitů ve střevech. Posiluje imunitu a prospívá při alergiích všeho druhu.

Jak uchovat medvědí česnek?

Medvědí česnek je potřeba zpracovat. Ne všechno co jste si nasbírali totiž zkonzumujete za čerstvého stavu. Jak na to? Je to jednoduché. Abychom si uchovali látky obsažené v medvědím česneku, měli bychom před tepelnou úpravou upřednostnit sušení medvědího česneku, anebo jej nechat zmrazit.

Sušený medvědí česnek jako koření

Listy můžete nechat volně uschnout a pak je nadrtit na prášek, který lze využít jako koření.

Jaké bylinky sbírat v dubnu? Příroda nenabízí jen kopřivy a medvědí česnek

Mražení medvědího česneku: Využít lze i formičky na led

Další variantou uchování medvědího česneku je zmrazení listů. Po vytažení z mrazáku, až budete medvědí česnek potřebovat, je potřeba ho vždy ihned hodit do polévky, omáčky, pomazánky či jiného pokrmu a nenechávat dlouho v rozmražené vodě. Mnoho by vám z něj totiž nezbylo. Využít také můžete formičky na led, kam česnek nadrtíte spolu s trochou vody.

Medvědí česnek: Bylinkové máslo uchová vitamíny a minerály

Medvědí česnek můžete také uchovat ve formě bylinkového másla. Stačí jen klasické máslo nebo rostlinný tuk, které necháme změknout a rozmixujeme jej s nadrobno nakrájenými čerstvými listy medvědího česneku. Máslo pak necháme ve formě či menších formičkách ztuhnout.

Medvědí česnek: Pesto vydrží v lednici týden

Z medvědího česneku se často vyrábí vynikající pesto. V lednici vám vydrží týden nebo i déle, můžete si jej ale také zavařit do sklenic a uchovat na zimu.

Recept na pesto z medvědího česneku

Připravíte si:

  • 100 g medvědího česneku
  • citronovou šťávu
  • 50 g kešu oříšků
  • 150 ml kvalitního olivového oleje
  • hrubozrnnou mořskou sůl nebo růžovou himalájskou sůl

Umyté listy spolu se solí nahrubo rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme oříšky přes noc namočené ve vodě, olej a pár kapek citronové šťávy. Vše umixujeme v hladkou pastu, napěchujeme do sklenic a umístíme do chladu.

Víno z medvědího česneku jako životabudič

Z medvědího česneku si můžeme vyrobit také víno, které nám může sloužit jako životabudič a elixír na mnohé neduhy. Stačí jen pokrájené lístky medvědího česneku nasypat do horkého vína, které se nesmí vařit. Ideální teplota je asi 80°C. V bílém nebo i červeném víně, cca jednu hrst nasekaných listů na ¼ litru vína, pak necháme medvědí česnek asi dva dny macerovat. Poté víno slijeme a popíjíme. Uchováváme ho v lednici. Víno lze ještě za tepla přisladit medem.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*