×
WomanOnly

Mochyně. Jedovatá rostlina nebo skvělý detoxikační prostředek! Jak ji správně využívat?

Mochyně

Šťavnaté a lahodné plody mochyně jsou schované uvnitř sytě oranžových lampiónků. Nejen, že krásně vypadají, ale ukrývají v sobě i léčivou sílu. Detoxikují naše tělo a pomáhají s léčbou dny, artrózy a s mnoha dalšími zdravotními komplikacemi. Tato trvalka se velmi snadno pěstuje i množí.

Mochyně židovská

Mochyně židovská roste nejen na běžných zahrádkách, ale je známá především jako dekorativní rostlina. Nachází se u cest, za ploty zahrad, na okraji lesů či rumištích apod.  Pochází z velké oblasti, která se táhne od jihovýchodní Asie až po Japonsko. V našich krajích byla s největší pravděpodobností známá již ve starověku. Její pěstování lze doložit od 16. století (tehdy se využívala hlavně na léčení).

Rostlina dorůstá do 30-50 cm a má pěkné zašpičatělé listy a hlavně krásné oranžové nadmuté barevné obaly semen, které připomínají lampiónky. Ty v sobě skrývají oranžový nebo červený plod.

Mochyně

Mochyně židovské se také někdy říká mochyně židovská třešeň a tento název je odvozen od tvaru květního kalichu. Vypadá jako zvláštní židovský oděv, předepsaná frygická čapka. Plody uvnitř vypadají tvarem i barvou jako třešeň. Plody obsahují samé dobré věci jako karotenoidy, sacharidy, kyselinu citrónovou, vitamín C a alkaloidy.

Mochyně se může použít k aranžování a v malém množství i v přírodní medicíně. Plody mochyně chutnají nasládle. Jedlé jsou pouze zralé plody. Mochyně má mnoho názvů. Můžete se setkat s různými lidovými označeními jako: mořská višeň, židovská višeň, židovská jahoda, liščí jablko, měchuňky nebo lampionky.

Čtěte také: Jak poznat, zda jste ohroženi cukrovkou

Mochyně účinky

Mochyně židovská má mnoho pozitivních účinků. Léčí klouby a detoxikuje organismus. Její plody jsou velmi bohaté na vitamin C a mají ho v sobě dokonce víc než citróny. Je známá především pro pozitivní účinky při léčbě dny a kloubních potíží. V kloubech se usazují soli kyseliny močové, které právě dokáží plody mochny rozpouštět a odvádět. Tyto soli jsou příčinou bolesti při dně a zhoršují průběh revma a dalších potížích s klouby.

Mochyně pozitivně působí i na otoky a problémy s močovým měchýřem. Jestliže trpíte zadržováním vody v těle a otoky kloubů, mohla by vám pomoci. Mochyně od solných a jiných usazenin čistý také ledviny a močové cesty. Proto se často používá v homeopatii a některé homeopatické přípravky se předepisují i při léčbě žloutenky.

Chuťově příjemné „třešničky“ jsou výborné i při detoxikaci organismu a zlepšování látkové výměny. Obsahují vitamín C, proto se hodí i na posílení imunity a při rekonvalescenci.

Mochyně jedovatá

V souvislosti s mochyní se často hovoří o tom, zda je opravdu jedlá nebo jedovatá. Možná jste také slyšeli, že by se její plody jíst neměli, jinak vám hrozí otrava. Toto tvrzení se zakládá na pravdě jen částečně. Když dodržíte několik zásad, bude všechno v pořádku. Mochyně jako taková, není úplně prozkoumána co do obsahu látek. Řadí se mezi lilkovité rostliny, které obsahují alkaloidy. Ty dokáží při vysokých dávkách způsobit lehčí otravu, která je doprovázená zvracením apod. V tomto případě je řešení úplně jednoduché. Jezte jen vyzrálé plody a nikdy ne ty, které nejsou úplně zralé. Nikdy nejezte jiné části rostliny. Zralé třešničky chutnají i malým dětem. Není doporučeno jíst denně víc jak 15 bobulí.

Židovská třešeň je hezká na pohled a chutná na jazyku

Oranžovo-červené plody mochyně jsou velmi šťavnaté a mají originální chuť. Lehce mohou připomínat kiwi. Díky své exotické příchuti jsou velmi oblíbené u gurmánů, kteří je rádi dávají do ovocného salátu nebo jako dekoraci k cukrovinkám. Velmi oblíbené jsou i při zdobení alkoholických a nealkoholických nápojů, koktejlů, masových a sýrových předkrmů. Zajímavě obohacují paletu a kontrast chutí.

Velmi dobře vypadají i dekorace z mochyně židovské. Sušené lodyhy s oranžovými květy připomínají svým tvarem lampiónky a jsou okouzlující. Jsou oblíbené do květinových vazeb a aranžmá, protože vydrží mnoho let bez ztráty tvaru. Navíc neblednou a jejich výrazná barva je stále krásná. Dekorativně vypadají i samotné sušené květy, které se používají do různých mís se sušenými květinami a pot pourri. Klidně se mohou použít i jako ozdoby na vánoční stromeček.

Čtěte také: Jak správně kombinovat potraviny

Mochyně židovská pěstování

Velkou předností mochyně obecně je její snadné pěstování. Je to velmi nenáročná trvalka, která v teplejších oblastech naší země i zplaňuje. Má ráda výživnou, vápnitou a trochu vlhkou půdu. Příliš nemusí prudké slunce. Běžně dostupné jsou semena mochyně peruánské i židovské. Vysévají se na teplé stanoviště. Je nutné mladé rostliny dobře ochránit před plevelem. V chladnějších oblastech uhyne.

Množí se dělením i semeny. Poměrně rychle a hlavně bujně se rozrůstá do šířky. S tím určitě počítejte již při výsadbě. Můžete této její vlastnosti využít nebo rostlinu obehnat zapuštěnou zábranou.

Jako okrasná se nejčastěji používá varieta franchetii. Ta je zajímavá svým mohutným vzrůstem s většími plody i listy. Její lampionky jsou po usušení krásné zejména v kombinaci s travinami a různými slaměnkami.

Na podzim se může mochyně zaštipovat, ale není to nezbytně nutné. Poroste krásně i tak.

 Mochyně jedlá

Z mochyně se sbírají zcela dozrálé bobule. Nejlepší a nejzdravější je rozhodně konzumace zralých a čerstvých bobulí. Doporučená denní dávka je asi 10 bobulek denně. Plody lze také usušit a používat je na odvar. Tam je dávka asi 10 sušených bobulí na 0,25 l vody. Sušená se může přidat do antirevmatických, ledvinových čajů nebo takových, které se používají na pročištění krve.

„Třešničky“ schované v lucerničce se často podávají v luxusnějších restauracích, jako exotická ozdoba k různým masitým rožněným jídlům. Zdobí se jimi zákusky, moučníky a dorty. Sbírá se od konce prázdnin až do konce listopadu. Na sběr jsou vhodné jen plně dozrálé bobule, které už se vylupují z měchýřků.

Čtěte také: Jak jíst zdravě a levně

Mochyně peruánská účinky

Mochyně peruánská je taktéž velmi podivuhodná rostlina. U nás se pěstuje hlavně jako letnička, protože nevydrží velké mrazy. Má dekorativní listy i květy, ale samozřejmě i u ní jsou nejlepší plody. Mochyně peruánská nebo také třešeň Inka je až dva metry vysoká, patří do čeledi lilkovitých a pochází z Peru a Guatemaly.

Její pěstování je taktéž naprosto nenáročné a nevyžaduje takřka žádnou péči. Na konci léta se můžete těšit na lahodné plody, ale stejně jako u mochyně židovské, musí být naprosto zralé. Nezralé plody i zbytek rostliny jsou jedovaté. Zralost plodu poznáte podle toho, že lampionek zaschne a zůstane jen šťavnatá třešnička.

Mochyně

Zdravotní účinky:

  • antioxidant
  • podporuje obranyschopnost organismu
  • působí proti degeneraci
  • posiluje stěny a pružnost krevních vlásečnic
  • pomáhá odvádět přebytečnou vodu z těla
  • snižuje krevní cukr
  • hodí se při problémech s prostatou
  • pročišťuje krev a ledviny
  • zpomaluje proces stárnutí
  • je vhodná při potížích s koncentrací a s učením
  • využívá se při redukčních dietách
  • vhodná je i pro diabetiky
  • dezinfikuje močové cesty a trávicí trakt
  • chrání před viry a bakteriemi
  • působí pozitivně na zrak

Můžete ji konzumovat samotnou nebo v jogurtech, různých snídaňových směsí, ořechových směsí, smoothies či dezertů. Doporučená denní dávka je 10 až 50 g sušených plodů.



6 Komentáře Mochyně. Jedovatá rostlina nebo skvělý detoxikační prostředek! Jak ji správně využívat?

  1. Tady je zas lidí co píšou blbosti a nic nevědí, i zralé plody klasické mochyně jsou jedlé, baštím je už dlouho a stále žiji.

  2. Zdravím, baštím tedy asi mochyni jedovatou..jak jsem se dočetl, jsou to ty oranžové květy i plody..po dozrání… nevím, tedy, zda jsou jedovata?? Zatím žiju…nemám následky…TEDA SNAD??!!!B..

  3. Souhlasím s Ondřejem, Honzou i Tondou. Autorka článku popisuje mochyni-židovskou třešni (nevhodná ke konzumaci) a na obrázcích (mimo prvního) ke vyobrazena správně mochyně peruánská. Pozor na to. Honza i Ondra správně uvádějí, jak rozpoznat jedlou mochyni pruánskou.

  4. Autorka to má trochu popletené a značně nepřehledné. Mochyně židovská třešeň (Physalis alkekengi) je dekorativní květina,trvalka, plody drobné uvnitř lampionku, ke konzumaci problematické, v minulosti používané v lidovém lečitelství. Pokud mluví o plodech ke konzumaci, pak se jedná o mochyni peruánskou (Physalis peruviana), jednoletou rostlinu, lampionky mají pískově žlutou barvu a nejsou tak dekorativní. Plody na všech fofografiích jsou plody mochyně peruánské.Milé čtenářky, pokud autorka tak plácá i v jiných článcích, mějte se na pozoru.

  5. Článek o mochyni vychází z neznalosti, shoduji se s názorem pana Ondřeje. Bohužel, některé podobné názory se objevují u některých profesionálů – komerčních semenářů.

  6. Článek je od někoho, kdo nemá z botanického hlediska ani základní ponětí o tom , co píše. Článek je z většiny o židovské třešni (Physalis alkekengi), která je i na úvodní fotce. Bobule tohoto druhu nejsou ani spolehlivě jedlé. Informace o nich se hodně rozcházejí.
    Fotky plodů v článku jsou všechny jedlé plody (najdete je i v obchodech) druhu mochyně peruánská (Physalis peruviana).
    Snad čtenářům dojde, až vyndají červený malý plod z židovské třešně, že je tam nějaký rozdíl a nebudou ho konzumovat.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*