×
WomanOnly

Nejlepší bramborový salát roku 2014 z MČR. Máme recept

Letos se konal už osmý ročník Mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu. Vítěz tohoto ročníku je již počtvrté za sebou šéfkuchař Martin Pánek. Jedná se o obměnu vítězného receptu z loňského roku. Aby byl salát opravdu zajímavý, použil na něj čtyři druhy brambor.

Na salát podle Martina Pánka budete potřebovat:

2 kg brambor A

4 mrkve

1 žlutou cibuli

4 slepičí vejce

8 křepelčích vajíček

3 stonky řapíkatého celeru

1 červenou cibuli

2 jablka

1 bílou cibuli

2 lahůdkové cibulky

5 sterilovaných okurek

1 červená kapie

5 lžic zeleného hrášku

4 lžíze majonézy

4 lžíce tatarské omáčky

2 lžíce plnotučné hořčice

sůl, pepř, med

Letos tým použil 4 druhy brambor z farmy Supíkovice, a to odrůdy Princess, Rafaela a Adéla. Z jiných zdrojů použili brambory salátové Annabelle. Každé z těchto brambor se vařily jinak. Jedny v mléce, druhé v silném vývaru z upečených kostí, třetí v bílém víně a čtvrté v osoleném roztoku vody a pšeničného piva. Každá odrůda brambor se též vařila rozdílně dlouhou dobu. Jakou? To si pro letošek ponecháli výherci jako jejich tajemství.

Hlízy se uvaří den dopředu z důvodu důkladného zlojovatění. Mrkev se vaří zvlášť v osolené vodě. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, všechny cibule a také okurky pokrájíme na menší kostičky. Červenou kapii týden předem spaříme vařící vodou, stáhneme slupku a ve větších kusech vložíme do okurkového láku „natáhnout“ chuť. Křupavou ochucenou kapii také pokrájíme na menší kostičky.

Zde si můžete přečíst podobu receptu z loňského ročníku!

 

Řapíkatý celer důkladně očistíme od tuhých vláken a nakrájíme na velmi jemné kousky. Na jablkách, této zdánlivě málo významné ingredienci, se letos také vyřádili. Použili odrůdy Rubín, Bohemie a Bojkovo obrovské. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla. Během krájení dáme vařit vejce. Ta musí být ze dvora, krmená kuchyňskými zbytky, s volným přístupem k zelenému krmení ve výběhu. Aby nepraskla, propíchneme je jehlou na širším hrotu.

Slepičí vejce překrojíme strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájíme na čtvrtinky a použijeme na ozdobení porcí. Mražený zelený hrášek přidáme hned zpočátku, aby rozmrzl. Na hrášku nešetříme, zde platí čím dražší, tím kvalitnější. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme. Salát dle tohoto receptu je již čtyři ročníky po sobě nejlépe hodnoceným bramborovým salátem ČR.

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*