×
WomanOnly

Recept na lahodné jahodové řezy na plech se smetanou

Recept na jahodové řezy

Nastupující léto o sobě dává vědět nejen teplým počasím, ale i dozrávajícím ovocem. Byla by škoda nevyužít sladké plody přírody právě v době, kdy k nám nemusí cestovat přes půl světa, ale máme je mnohdy přímo na zahrádce. Tentokrát jsou v hlavní roli jahody.

Jahody stokrát jinak

Jahody jsou univerzální ovoce, které má nespočet využití. Z čerstvých lze připravit osvěžující koktejl nebo limonádu, přidat je do ovocného freshe či si je dát jen tak se smetanou. Můžete z nich ale také vyrobit ovocný nanuk, přidat je do drobenkového koláče, uvařit jahodové knedlíky nebo si udělat zásoby domácí marmelády.

Použití v řezech se přímo nabízí, neboť jahody jsou úžasně šťavnaté, sladké a se smetanou vytvářejí oblíbenou kombinaci. Když ji ještě doplníte vanilkou, snový dezert je na světě. Navíc potěší, že tuhle dobrotu zvládne bez potíží i nezkušená hospodyňka.

Recept na jahodové knedlíky dvakrát jinak a netradiční tip navíc!

A pozor, tohle sladké potěšení rozhodně udělá radost i vaší drahé polovičce. A to nejen proto, že se bude hned při ochutnání olizovat až za ušima. Jahody jsou totiž skvělé přírodní afrodiziakum

Na korpus:

  • 3 vejce
  • 180 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Na náplň:

  • 700 g jahod
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 2 vanilkové pudinky
  • 100 ml vody

Na krém:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 4 lžíce moučkového cukru

3 tipy na recept na jahodovou zmrzlinu

Jahodové řezy postup:

1. Žloutky dobře vyšleháme s oběma cukry. Následně k nim přimícháme olej, mléko a prosátou mouku s práškem do pečiva.

2. Do směsi opatrně stěrkou vmícháme sníh z bílků a špetky soli.

3. Hotové těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 175 °C, dokud řezy nezačnou zlátnout.

4. Upečené řezy necháme zchladnout a mezitím si připravíme ovocnou náplň. Jahody omyjeme, zbavíme stopek a rozmačkáme. Poté je dáme do hrnce, přidáme cukr a přivedeme k varu.

Tip: Jahody můžete nahradit i jiným sezónním ovocem. Skvělé budou meruňky, broskve i borůvky.

5. Do horkých jahod vlijeme pudinky rozmíchané ve vodě a vaříme, dokud směs nezhoustne. Poté náplň odstavíme z plotny, nalijeme na zchladlý korpus a dáme chladit do ledničky.

6. Všechny ingredience na krém společně vyšleháme a potřeme jím vychladlý řez s jahodami. Ten pak ještě necháme chladit v lednici několik hodin, ideálně přes noc.

Tip: Ztužovač šlehačky můžete nahradit želatinou nebo ho dokonce úplně vynechat. Pokud smetanu dostatečně vyšleháte, nebude vůbec potřeba.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*