×
WomanOnly

Nepodlehněte svátečnímu obžerství aneb jak přes Vánoce nepřibrat?

Jak nepřibrat na Vánoce

Předvánoční shon, pojídání vánočního cukroví, spousta vaječného koňaku, přemíra těžkého jídla přes celé svátky a málo pohybu – to vše s sebou může přinést kila navíc. Pokud to platí i u vás, nechte se inspirovat našimi zdraví prospěšnými svátečními doporučeními.

Neberte tradici jako povinnost

Dodržování vánočních tradic bývá krásné, ale rozhodně byste to neměli brát jako povinnost. Jakákoliv tradice má totiž smysl pouze tehdy, když si ji užíváte. Pokud vám smažený kapr koupající se v litrech oleje vlastně ani moc nechutná a jíte ho pouze kvůli tomu, že jsou Vánoce, udělejte to letos jinak. „Možnosti jsou téměř nekonečné. Sváteční talíř může být třeba v odlehčeném středomořském stylu. Místo kapra si můžete dát oblíbeného lososa, ale i méně tradiční ryby, jako jsou tuňák, sardinky, makrela, pstruh či dokonce krevety, ústřice, škeble, slávky nebo kraby,“ doporučuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu NATURHOUSE.

Štědrovečerní večeře bez ryby? Proč ne!

Smažený kapr a bramborový salát s majonézou mezi zdravé pokrmy zrovna nepatří, pokud si ho však dopřejete jednou za čas, nic se nestane. Stejně tak si ale můžete místo smaženého kapra připravit zdravější variantu, kterou je kapr namodro. „Kapr namodro není žádnou novinkou či trendem. Naopak jde o starodávný recept, kdy naši předkové kapra uvařili se zeleninou. Z nutričního pohledu se jedná o zdravý a nízkoenergetický pokrm,“ tvrdí Věra Burešová. K němu se pak skvěle hodí odlehčená varianta bramborového salátu bez majonézy. Pokud si však na kapra ani jiný druh ryb příliš nepotrpíte, nic nebrání tomu, abyste si na Štědrý večer připravili bílé nebo červené maso. Servírovat můžete dle chuti kuřecí, krůtí či kachní maso.

Jaké pití si dát k slavnostnímu jídlu?

V Česku pijeme alkoholické nápoje v hojné míře nejen o Vánocích, přitom často právě alkohol společně s přemírou tuku patří k největším energetickým bombám. Pokud si alkohol nechcete odpustit, snažte se ho alespoň omezit. K slavnostnímu jídlu si můžete s chutí, avšak s mírou dopřát skleničku kvalitního červeného vína, vinný střik či sklenici piva. Pozor si dejte na popíjení sladkého vaječného likéru. „Má mnohem více kalorií a hlavně cukru než například právě víno,“ varuje výživová poradkyně.

Cukroví podávejte k odpolední kávě

Na štědrovečerním stole většiny z nás mají své místo i nejrůznější sladkosti. Nejčastěji se jedná o vánoční cukroví. Oblíbené je zejména linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, ale i cukroví s cukrovou či jinou sladkou polevou. Pokud cukroví naaranžujete na stůl, jen těžko budete odolávat tomu, abyste z něj během dne neustále neuždibovali. „Lepší variantou je servírovat malou porci cukroví pouze k odpolední kávě, klidně každému zvlášť na dezertní talířek. Po zbytek dne pak mějte cukroví schované v lednici,“ radí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

Upečte si zdravější variantu cukroví

Mimo to si můžete upéct zdravější variantu cukroví. Stačí si odpustit přehnaně sladké a tučné chutě, dát si pozor na skryté kalorické bomby a v cukroví použít takové suroviny, které vaší postavě neublíží. Základem by měly být kvalitní ingredience, které dodají tělu nejen energii, ale i vitamíny, minerální látky a vlákninu. „Pro zdravé cukroví se hodí recepty z ovesných vloček, pohankové či špaldové mouky, používání vysokoprocentní čokolády či karobu,“ dává své tipy Michaela Ryglová. Mezi kvalitní a nutričně hodnotné suroviny patří také oříšky, různé druhy semínek, sušený kokos a ovoce.

Náš tip: Bezlepkové linecké cukroví na lehčí způsob

Ingredience (30 ks):

  • 200 g pohankové mouky
  • 150 g kokosového tuku
  • 1 vanilkový lusk
  • 60 g třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • marmeláda bez přidaného cukru

Postup: Všechny ingredience kromě marmelády smíchejte. Vzniklé těsto dejte na 30 minut odležet do lednice. Pak těsto vyválejte a vykrajujte. Vykrájené tvary dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na cca 160 stupňů, než cukroví zezlátne. Upečené cukroví slepujte marmeládou.

Odpočinek prokládejte pohybem

Advent je především časem rozjímání a přátelských setkání, to ale neznamená, že ho máte celý strávit sledováním televizních pohádek, klábosením a pojídáním dobrot. Přijatou energii je potřeba průběžně spalovat. Snažte se proto co nejvíce hýbat. Pokud je to možné, na návštěvy choďte pěšky. Na zdravotní procházky se ostatně vydejte kdykoliv, to jen bude možné. Jakmile napadne sníh, můžete zařadit běžky nebo zkusit starý dobrý běh. Budete-li si o Vánocích dopřávat dobrého jídla s mírou, dáte přednost kvalitním potravinám a do toho se budete hýbat, nemusíte se bát, že přiberete.

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*