Menu
WomanOnly
Zahrada

Pěstování jeřábu oskeruše: Malvice jsou výborné na koláč, džem i pálenku

Rhiana Horovská

Rhiana Horovská

28. 1. 2022

Proč věnovat pozornost oskeruši? Marmeláda z ní vám pomůže doplnit vitamíny kdykoliv během roku a na podzim si ovoce můžete vychutnat čerstvé. Velmi ceněná je tradiční pálenka, na kterou se plody pečlivě selektují. Není to ale jen o chuti a vitamínech – podle lidové moudrosti ovoce napomáhá správnému zažívání. Mít na své zahradě jeřáb oskeruši se zkrátka vyplatí z mnoha důvodů.

Základní informace o oskeruši: Výskyt, užitek a odrůdy

Listnatý strom jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) pochází z oblasti jižní Evropy, severní Afriky a Blízkého východu. Je to blízký příbuzný Kromě kulturního pěstování oskeruši v ČR najdeme jen ve dvou lokalitách: v Českém středohoří a na jihovýchodě Moravy.

Užitečné jsou nejen jedlé a chutné plody oskeruše. Dřevo je totiž velmi pevné a má pěknou rezavou barvu. Hodí se tudíž na ozdobný nábytek i na jiné předměty, které musí ustát velkou námahu: třeba hudební nástroje. V našich končinách se strom na dřevo nepěstuje, ale dříve se tu využíval na vinařské lisy.

V Německu a Švýcarsku, kde tato dřevina získává větší pozornost, pěstitelé rozlišují různé odrůdy oskeruše. Druhy plodů jsou hlavní faktor: podle švýcarské dichotomie existuje S. domestica pomifera a S. domestica pyriformis. Ten první plodí už v září a ovoce připomíná spíše jablko, druhý až v říjnu a jeho ovoce má tvar hrušky. Rozlišovat také můžeme oskeruši v klasické formě stromu a oskeruši-keř.

Jak poznat jedlé jeřabiny a co si z nich připravit? Zkuste i dřišťál nebo dřín!

Jak chutná oskeruše a co všechno z ní připravit?

Je to vlastně taková zvláštní hnědá hruška. Oskeruše je důkazem, že jeřáby plodí malvice, přestože drobné jeřabiny, které vídáme u nás v lese, mohou připomínat bobule. Plody oskeruše jako malvice i chutnají, ovšem taková trochu jiná – trochu jako přezrálé, kvasící jablko nebo jako hruška říznutá něčím jiným.

Pozor ale, čerstvě dozrálé plody vám chutnat nebudou. Žlutočervené malvice, které už začínají padat ze stromu, bývají trpké. Když se však nechají uležet a zhnědnout, to už je něco jiného – zesládnou a získají svou vysoce ceněnou chuť. V tomto stavu se můžeme jíst samotné nebo z nich udělat výrobky, které vydrží celou zimu.

Jak zpracovat plody jeřábu oskeruše? Kvas z oskeruše je cenným zdrojem pro pověstnou slováckou pálenku, marmeláda z oskeruše však potěší i abstinenty. Ovoce můžete zkusit přidat i do jablečné hmoty, kterou se plní štrúdl, nebo je využít při výrobě pečeného čaje. Ke konci článku se s vámi podělíme o pár návodů a tipů.

Má ovoce oskeruše léčivé účinky?

Jaké mají plody jeřábu oskeruše účinky na zdraví? Už tu byl zmíněn obsah vitamínů. Na webech Radíme jak a Health Benefits Times je vše přesněji rozepsáno: Konkrétně jde o vitamíny C , a kromě něj jsou tu zastoupeny třísloviny, nízké množství minerálů, pektiny a kyseliny včetně specifické kyseliny sorbové. Oskeruše sušená díky vláknině může ulevit od průjmu, syrová však díky svému složení naopak pomáhá urychlit trávení. Ovoce je prý také močopudné a hemostatické.

Pozor, rozhodně se toho nemusíme chytit a dělat z normálního ovoce superpotravinu. Už i naši předkové však znali zdravé vlastnosti oskeruše. A kromě toho se dělá z pupenů jeřábu oskeruše tinktura, která má údajně podporovat zdraví – najdeme ji ve specializovaných prodejnách bylinných produktů.

Které bylinky a plody sbírat v říjnu a kam se na ně vydat?

Životní cyklus jeřábu oskeruše: Kdy vysadit a kdy sklízet

Strom se dožívá stovek let – nejstarší exemplář u nás je půltisíciletá Adamcova oskeruše. Proto také tvoří mladá oskeruše květy celkem pozdě a plodit začne až po deseti letech. Velký vzrostlý strom se stává jen z menšiny stromků. Pořádnou úrodu má oskeruše jen ob rok nebo jednou za tři roky. Zkrátka je to vzácný strom s ještě vzácnějším ovocem – ale zato velmi dobrým a zdravým!

Brožura Oskeruše, strom pro novou Evropu radí: Pořídíte-li si jeřáb oskeruši, výsadbu můžete provést kdykoliv, není-li velké sucho či mráz. Sežeňte si několikaletý kontejnerovaný stromek s korunou. Protože se oskeruše zvládne oplodnit sama, dá se naroubovat na jiný příbuzný strom. Máte-li opravdovou trpělivost a chcete-li napomoct populaci tohoto vzácného stromu, můžete se pokusit o vypěstování sazenic ze semínek. To je ale komplikované – semena v přírodě vyklíčí, jen když projdou trávicím traktem živočicha. Je třeba je uměle nakličovat.

A co roční cyklus oskeruše – kdy kvete? Kdy má jeřáb oskeruše plody? Jarní pupeny vám vypučí v květnu či na začátku června. Počátkem léta už se tvoří ovoce, které vám začne dozrávat podle odrůdy buď v září nebo v říjnu. Projevuje se tu střídavá plodnost – jeden rok je strom obsypaný, další jen málo či vůbec.

Jak zasadit oskeruši? Pěstování je možné v nížinách do 500 m n. m.

Jeřáb oskeruši pěstujeme ideálně v teplejších oblastech naší země. Je to strom, který zvládne na nějakou dobu ustát zimní mráz až -30° C, ale hlavně jde o suchomilnou a teplomilnou rostlinu. Dlouhé zimy oskeruši znemožňují růst i rozmnožování.

Kdo má chalupu někde ve svahu pod vrcholem, pro toho pěstování oskeruší není zrovna prací, která by nesla ovoce. Uvádí se, že těmto jeřábům se daří do nadmořské výšky 500 metrů, při zvlášť příznivých podmínkách až 700 metrů.

Abyste vypěstovali zdravou oskeruši, půda by měla být lehce zásaditá – ideálně na vápencovém podloží. Také by měla být hluboká a dostatečně bohatá na humus i vlhkost. Musí však být spíše písčitá než jílová a propouštět vodu – oskeruše nesnáší dlouhodobou vlhkost.

Najděte místo, kde je dost prostoru, v dospělosti totiž jde o široký a vysoký strom. Vykopte jámu hlubší a širší než jsou kořeny stromku. Můžete přisypat hrst takového hnojiva, které se rozkládá pomalu, ale zasypte ho trochou půdy – aplikace hnojiva přímo na kořene může sazenici zabít.

Péče o jeřáb oskeruši – pěstování vyžaduje jen pár věcí

Kromě toho, že přežije mrazíky, je oskeruše strom poměrně odolný vůči znečištění vzduchu. To je ale spíše zajímavost – ovoce plné zplodin od cesty je pro člověka dlouhodobě nezdravé. Pro naše účely je důležitější odolnost vůči nemocem či vůči suchu.

Nemoci oskeruši postihují ty samé jako příbuzné stromy.  Semenáčky bývají napadeny houbami, což se pěstování na zahradě většinou netýká. Dospělý strom napadení houbou snáší dobře, větším problémem je bakteriální spála, která postihuje hlavně jabloně. Škůdci jsou hlavně lesní savci, což u vás na zahradě nehrozí, dále pak jen ojediněle roztoči nebo brouci. Více se o této problematice dočtete v příručce V. Hrdouška a spol. (2014).

Oskeruše hnojení moc nepotřebuje, pokud má ten správný substrát. Pakliže ne, můžete jí přilepšit kompostem nebo hnojem. Řez oskeruše stačí provádět jen občas, protože strom roste pomalu. Příliš husté koruně to však samozřejmě velmi prospěje.

Nepodceňte zazimování zahrady a začněte už dnes

Džem z oskeruše – recept jak se zásobit na zimu

Zavařování je léty prověřený způsob, jak zpracovat nejen plody jeřábu oskeruše. Marmeláda se hodí na chleba, do kaše i na palačinky nebo jen tak na mlsání se lžičkou. Toto je například receptura, podle které vyrábí marmeládu H. Fischer.

  • 700 g oskeruší bez pecek
  • 200 ml červeného vína
  • 300 g želírovacího cukru
  • skořice
  • anýz
  • kardamom
  • oskerušová pálenka

Přísady smícháme v hrnci, 4 minuty za stálého míchání vaříme a po nalití do nahřátých sklenic zalijeme jen malým množstvím pálenky. Oskeruše obsahují dost pektinu, aby vytvořily příjemnou džemovou strukturu.

Pro další inspiraci neváhejte navštívit webové stránky mikroregionu Strážnicko . Kromě tohoto receptu tam najdete spoustu jiných – zdaleka ne jen na džemy a kompoty, ale i na celá jídla.

Domácí likér z oskeruše: Alkohol, cukr a ovoce

Máte-li ovoce opravdu hodně, odvezte je do palírny a budete mít z oskeruše pálenku. Kvalita však nemusí být taková jako u té, kterou na Moravě dělají zkušení paliči. Ti totiž vhodné a nevhodné plody přebírají ručně. Dokonce bylo vysledováno, že počasí každý rok ovlivní kvalitu produktu – kvas je nejhutnější po suchém roce, kdy se urodí malé ale sladké malvice.

Co ale zvládnete i vy sami, je zkombinovat hotový alkoholický nápoj s oskeruší a vyluhovat si z ní některé účinné látky. Vznikne domácí podpůrný prostředek při nachlazení. Je to ten samý recept, ve kterém můžete použít i aronii nebo jiné ovoce: naložte plody zasypané cukrem do pitného destilátu vlastního výběru, přidejte trošku kyseliny citronové a nechte odstát.

Temnoplodec neboli aronie. Jak zpracovat její plody a proč jsou tak zdravé?

Další možnost je vyrobit si víno z oskeruše, jak radí F. Strelka ze Strážnicka. To spočívá v tom, že přezrálé oskeruše rozmačkáme, přidáme k nim stejný objem vody a povaříme je. Pak osladíme cukrem a pomocí kvasné kultury necháme zkvasit.

 

Zdroje:

Vít Hrdoušek & spol. (2014): Oskeruše, strom pro novou Evropu
Botany, Lesy ČR, Agromanuál, Health Benefits Times, Radíme jak, Nazeleno, iReceptář, Consulta plantas, Strážnicko

Ohodnoťte tento článek:
2,3

Úplňky

Právě čtete

Pěstování jeřábu oskeruše: Malvice jsou výborné na koláč, džem i pálenku