×
WomanOnly

Pochutnejte si na vynikající houbové smaženici

Zdroj: Shutterstock.com

Houby rostou doslova jako po dešti a proto se mnoho kuchařek ptá, co by mohly z čerstvě nasbíraných hub uvařit. Jedním z nejtradičnějších českých houbových jídel je samozřejmě smaženice. Pokud jste toto jednoduché a vynikající jídlo ještě nikdy nepřipravovala, pak ho určitě vyzkoušejte uvařit podle našeho skvělého receptu.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Čím více druhů hub tím lépe

Nejlepší houbovou smaženici uvaříte tehdy, když se vám podaří nasbírat rozličné druhy hub. Do smaženice se hodí nejen hříbky a kozáci, ale také babky, klouzci, růžovky a jiné houby. Čím více druhů hub budete mít, tím bude vaše smaženice lepší a uvidíte, že se vaše rodina bude oblizovat až za ušima. Nezapomeňte si také koupit kvalitní vajíčka, která ve smaženici hrají také velkou roli.

Dávejte si pozor na hořčáky

Největší pozor si při přípravě smaženice musíte dávat již při samotném sběru hub. Pokud by se vám totiž stalo, že se vám do košíku omylem přimotá hořčák, je neštěstí na světě. Stačí totiž jen jediný hořčák, ba dokonce jen jeho malý kousek a celá smaženice je tak hořká, že ji budete muset vyhodit. Čím více druhů hub, tím lépe, ale ne za každou cenu, hořčáky nechte v lese.

Zajděte do nejbližšího pekařství

Smaženice nejlépe chutná s čerstvým pečivem a to konkrétně chlebem. Buď si můžete zajít do nejbližšího pekařství, kde si čerstvý chléb koupíte a vychutnáte si ho bez námahy s jeho přípravou, nebo si uděláte svůj vlastní domácí chléb. Chuť domácího chleba se totiž s čerstvými houbami ve smaženici skvěle doplní a vytvoří vynikající harmonii chutí.

Recept na houbovou smaženici

Ingredience:

  • 400 g čerstvých hub
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce kmínu
  • 5 ks vejce
  • 1-2 ks cibule
  • sůl

Postup:

Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Houby očistíme, propláchneme a nakrájíme na plátky. Máslo rozpustíme a cibuli na něm zesklovatíme. Přidáme houby, kmín a dusíme.

Pokud jsou houby sušší, podlijeme vodou, jinak není třeba a dusíme doměkka. Vajíčka rozšleháme se solí a před koncem dušení je vmícháme do podušených hub. Mícháme dokud nezhoustnou.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*