×
WomanOnly

Proč se houbám liškám říká kuřátka a jakými léčivými účinky nás mohou překvapit?

Houba liška Cantharellus cibarius
Houby lišky, Zdroj: Depositphotos

Liška obecná, které se také říká kuřátka, je velmi oblíbená a kulinářsky ceněná houba, která v lesích vytváří čarodějné kruhy. Kdy se sbírá a jak ji poznat, jaké jsou nejlepší recepty s liškami a jaké léčebné účinky lišky obecné můžeme využít?

Lišky, nebo kuřátka? Odkud pochází název houby

Oblíbené houby nesou vždy více lidových názvů. Konkrétně liška obecná (Cantharellus cibarius) dostala svůj název podle oranžového, rezavého či žlutavého zbarvení. V mnoha našich končinách se těmto hříbkům ale říká i kuřátka. Opět kvůli barvy, vzhledu a výskytu. Jejich klobouk je vlněný a prohnutý. Když najdete kuřátka, je jejich vždy více pohromadě, čímž třeba připomínají hejno skutečných kuřátek. Hříbky nejsou právě ani moc velké, dorůstají přibližně do maximální výšky okolo 10 centimetrů.

Existují ale také kuřátka žlutá (Ramaria flava) nebo kuřátka sličná (Ramaria formosa). Mají sice stejné zbarvení jako lišky, ale jsou mnohem menší a vypadají jinak. Poznáte je snadno a rozhodně je nesbírejte, protože kuřátka sličná jsou jedovatá a způsobují silné trávicí potíže. Od kuřátek žlutých, která jsou jedlá, je rozeznají spíše zkušení houbaři. Tato kuřátka ale nemají s liškami, o kterých je náš článek, nic společného.

Mononukleóza není jen nemoc z líbání. Co všechno od ní můžeme čekat?

Kde rostou kuřátka a proč vytvářejí čarodějné kruhy

Kuřátka rostou ve smrkových a borovicových lesích v rozmezí května až listopadu, ale obvykle spíše v době houbové sezóny, tedy až na konci srpna a po celý měsíc září. Pozoruhodné je, že stejně jako jiné houby vytvářejí takzvané čarodějné kruhy, z nichž některé jsou staré i stovky let. Traduje se, že tato místa oplývají magickou energií a vznikají třeba na pohřebištích nebo místech, kde se něco stalo. Údajně jsou také bránou do jiných světů, říká se jim také vílí kruhy, takže když je překročíte, máte se zřejmě na co těšit. Jedním z nich je například 300 let starý čarodějný kruh vytvořený z plodnic špičky obecné, který se nachází u Stonehenge a který má průměr 100 metrů.

Díky čarodějným kruhům se dá i určit stáří podhoubí. U nás byl například v roce 2016 u Častonína objeven dvoumetrový kruh z penízovky. Pokud tedy někdy v lese najdete lišky, mohou právě takové kruhy vytvářet, ale pokud nechcete, nic nadpřirozeného v tom zkrátka nehledejte.

Jak poznat lišku obecnou a další druhy lišek?

Lišek existuje více druhů, většinou jsou všechny jedlé. Liší se spíše jen mírně, a to vzhledem a výskytem. Kromě lišky obecné je podobná houba například liška bledá, která má světlejší barvu. Dále třeba liška kadeřavá nebo liška nálevkovitá. Některé druhy lišek jsou i vzácné, například liška ametystová, která má nafialovělou barvu, anebo liška Friesova. Silně ohrožené jsou: lištička vonná, liška spáleništní nebo liška žlutavá. Nevábnou tmavou barvu pak má například liška šedá. Všechny tyto lišky jsou v podstatě jedlé, ty vzácnější bychom opravdu sbírat neměli.

Pozor byste si měli dát snad jen na lištičku oranžovou, která je lišce obecné velmi podobná. Ta ale není moc chutná a považuje se za nejedlou. Ve větším množství, nebo u citlivých osob, vyvolává trávicí potíže. Dříve byla dokonce považována za prudce jedovatou houbu.

Žena si dala do pochvy pijavice, aby otěhotněla. Výsledkem byl lepší orgasmus

Jak chutná liška a jaké má využití?

Liška má příjemnou houbovou vůni a výrazně kořeněnou chuť. Její konzumace byla oblíbená už před stovkami let. Lišky jsou opravdu vynikající! Známé jsou například lišky na smetaně, nebo nakládané lišky či si je můžete vychutnat v dobré smetanové polévce. Lišky se mohou i sušit a drtit na prášek, který se využívá jako koření, anebo také k léčebným účelům. Houby lišky se dají ale také například zmrazit, nebo naložit do octa. Při konzumaci je méně lepší než více, lišky jsou poněkud hůře stravitelné. Po usušení je celá houba hodně tuhá, kvůli těmto vlastnostem je vhodné je vařit nebo dokonce i udit, případně můžete konzumovat pouze jejich klobouk.

Co obsahuje liška a jaké má léčivé účinky?

Liška obecná neboli kuřátka obsahuje vitamín C, draslík, hodně vitamínu D, betakaroten (ten může za typické zbarvení houby), vitamín E, vitamín B12, železo, zinek, fenoly, lykopen, organické kyseliny, L-tryptofan, mastné kyseliny a další látky, z nichž některé mají schopnost zabránit jejímu červivění. Proto se dají kuřátka také dlouho uchovat. Je vhodné, když se při tepelné úpravě spojí s nějakým tukem, lépe se tak využijí cenné látky, hlavně vitamíny rozpustné v tucích, které obsahuje.

Lišky jsou významným antioxidantem a mají také antibiotické působení proti některým kmenům bakterií (streptokokům, stafylokokům, E. Coli a podobně) a také přirozený protizánětlivý účinek. Liška je také považována za antidepresivum, protože obsahuje látky podporující tvorbu serotoninu. V případě lišek se také hovoří o antiparazitárních a protirakovinných účincích.

Kromě toho, že se lišky konzumují, lze také užívat připravenou lihovou tinkturu z lišek , a to ryze k léčebným účelům.

Nejlepší recepty s liškami

Lišky jsou v kuchyni vynikající hlavně v omáčkách a polévkách, ale můžete si je také naložit, usmažit či připravit se šťávou k masu. Představíme vám nejlepší recepty s liškami, kterými se můžete nechat inspirovat!

Jak ohřát párky ve vodě, aby nepraskly? Máme 3 osvědčené rady

Houbová omáčka z lišek

Připravíme si:

  • 1 misku lišek (3 – 4 hrsti hub)
  • 150 ml smetany na vaření nebo veganské alternativy smetany
  • růžovou himalájskou sůl
  • olivový olej
  • barevný pepř celý
  • majoránku
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • trochu rýžové mouky
  • trochu sýra (gouda nebo eidam, nebo veganský sýr)

Postup:

Na oleji osmažte pokrájenou cibulku s majoránkou, drceným pepřem, solí a nakrájenými kostky česneku, přidejte nakrájené lišky a osmažte je. Zalijte je smetanou a vodou, nechte pořádně podusit, nakonec můžete zahustit trochou rýžové mouky. Nakonec v ní můžete ještě roztopit sýr.

K této omáčce se výborně hodí jasmínová rýže a čerstvá červená paprika, maso přidávat není třeba.

Bramborová polévka s liškami

Připravíme si:

  • 2 hrsti lišek
  • 3 středně velké brambory
  • 2 menší mrkve
  • 1 mražený zelený hrášek
  • kousek brokolice
  • 1 velký batát
  • kousek kadeřavé kapusty
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • majoránka
  • 3 stroužky česneku
  • pohanková nebo rýžová mouka

Postup:

Lišky pokrájíme a se solí, česnekem a majoránkou osmažíme na oleji, tuhé kousky nohou odstraníme, přidáme na kostičky pokrájené brambory a batáty, podlijeme je trochou vody a vše dusíme za stálého míchání. Zasmažíme rýžovou nebo pohankovou moukou, zalijeme vodou do plného hrnce a přidáme nakrájenou mrkev, brokolici, o něco později kapustu a nakonec zelený hrášek. Přidejte si libovolnou zeleninu dle vlastní chuti, polévku pořádně uvařte, není třeba přidávat žádný bujón, je dobrá sama o sobě.

Recept na zavařování hub. Nemusíte je jíst hned!

Lišky dušené s mrkvičkou

Připravíme si:

  • 2 hrsti lišek
  • 2 velké mrkve
  • olivový nebo rýžový olej
  • koriandr
  • růžovou himalájskou sůl
  • 100 ml smetanu na vaření nebo veganskou smetanu
  • rýžovou mouku
  • trochu vody
  • brambory nebo celozrnnou rýži jako přílohu (basmati)

Postup:

Lišky pokrájíme a osmažíme na oleji, přidáme koriandr, sůl a nastrouhanou mrkvičku. Vše necháme osmažit, podlijeme vodou a smetanou a za stálého míchání řádně podusíme. Pokud je třeba, zahustíme rýžovou moukou. S koriandrem nešetřete, je výborný a zdravý a k houbám se skvěle hodí.

Jak na domácí těstoviny. Povyšte své kuchařské umění na jinou úroveň

K dušené mrkvičce s liškami si můžete uvařit brambory, anebo klidně také hnědou rýži, například basmati.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*